Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος έψαλε τα Ηπειρώτικα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών.








Την παράδοση που έχει δημιουργηθεί, από την ημέρα που ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ανέλαβε τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, τήρησε και φέτος η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος. Να ψάλει τα Ηπειρώτικα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, στην Πλάκα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών με καταγωγή από την Θήβα είναι ακροατής της Ηπειρώτικης παραδοσιακής Μουσικής και μεγάλος φίλος της Ηπείρου, όπως έχει εξομολογηθεί στο Προεδρείο της ΠΣΕ, της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης, στην πρώτη επίσκεψη που του έγινε για τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, αμέσως μετά από την ανάληψη της πρωτοκαθεδρίας της Ελλαδικής Εκκλήσίας.



Το Σάββατο στις 22 Δεκεμβρίου 2018, το πρωί, κατ΄επιλογή του Αρχιεπισκόπου, και έξω από τα πλαίσια του εθιμοτυπικού των ημερών και των διαδικασιών να ψάλονται τα κάλαντα στους θεσμικούς φορείς της χώρας μας, πρώτη η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της ΠΣΕ, υπό την διεύθυνση του Βαγγέλη Κώτσου, με την συνοδεία της ηπειρώτικης μουσικής κομπανίας της, που αποτελέιται από τον Αντώνη Κακούρη στο κλαρίνο, τον Γιώργο Σάρρο στο λαούτο, τον Παύλο Μπαθρακούλη στο βιολί και τον Νίκο Κατσαρό στο ντέφι, επισκέφτηκε το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο. Μαζί και το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίας Βαρβάρας Αττικής, που απέδωσε ηπειρώτικους χορούς.

Την συνόδευαν εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΣΕ,  ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, ο Έφορος Πολιτισμού Κώστας Μάτσιας, ο Έφορος Τύπου Αντώνης Κοντός, και η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίας Βαρβάρας Αττικής Νίκη Σιαραμπή. 


Ο αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Κώστας Κωνής μετέφερε τις ευχές όλων των Ηπειρωτών στον Αρχιεπίσκοπο και του ευχήθηκε επιτυχία στο μακροχρόνιο έργο που έχει αναλάβει . Ο Μακαριώτατος αντευχήθηκε και δήλωσε χαρακτηριστικά: "Έχω συνδέσει την Δημοτική παραδοσιακή μουσική με το κλαρίνο, και εάν είναι και Ηπειρώτικο τόσο το καλύτερο".

Στη συνέχεια η χορωδία έψαλε τα παραδοσιακά Ηπειρώτικα Κάλαντα, υπό τους ήχους της μουσικής κομπανίαςΑκολούθησαν, κατ΄επιθυμία του Αρχιεπισκόπου ηπειρώτικοι παραδοσιακοί σκοποί, που ο Αρχιεπίσκοπος απόλαυσε. Και το μουσικό πρόγραμμα έκλεισε, ύστερα από επιθυμία του Αρχιεπισκόπου με το τραγούδι  “Ντελή παπά”

Και του Χρόνου με υγεία.

















































































































































































Φωτο- βίντεο: Χριστόφορος Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: