Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Έρχονται φόροι στο κρέας για να μειωθεί η κατανάλωσή του


Οι φόροι στο κόκκινο κρέας θα σώσουν πολλές ζωές και θα αποφέρουν οφέλη δισεκατομμύρια, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με νέα έρευνα στο περιοδικό Plos One. Αν λάβουμε υπ’ όψιν το κακό που προκαλούν στην ανθρώπινη υγεία, η τιμή τους θα έπρεπε να διπλασιαστεί.
 Οι κυβερνήσεις ήδη φορολογούν τα βλαβερά προϊόντα για να μειώσουν την κατανάλωσή τους, όπως συμβαίνει με τη ζάχαρη, το αλκοόλ και τον καπνό. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι, λόγω των αυξημένων αποδείξεων για τη ζημιά που προκαλεί το κόκκινο κρέας τόσο στην υγεία, όσο και στο περιβάλλον, οι φόροι στο μοσχαρίσιο, το χοιρινό και το αρνίσιο κρέας δεν θα αποφευχθούν στο μέλλον.
 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας ως καρκινογόνο το 2015 και το μη επεξεργασμένο κρέας, όπως τις μπριζόλες και τα παϊδάκια, ως πιθανό καρκινογόνο. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι στις πλούσιες χώρες τρώνε περισσότερο κόκκινο κρέας από όσο συνιστάται και αυτή η συνήθεια συνδέεται με καρδιοπάθεια, εγκεφαλικά ή διαβήτη. 
Η νέα έρευνα εξέτασε το πόσοι φόροι χρειάζονται για να αντικατοπτρίσουν το υγειονομικό κόστος που προκύπτει από τους ανθρώπους που καταναλώνουν κόκκινο κρέας. Βρέθηκε ότι ένας φόρος της τάξης του 20% για το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και ένας φόρος 110% στα πιο βλαβερά επεξεργασμένα προϊόντα στις πλούσιες χώρες και χαμηλότερη φορολογία στις λιγότερο πλούσιες χώρες, θα μείωναν τους ετήσιους θανάτους κατά 220.000 και θα έφερναν 170 δις δολάρια έσοδα. 
Οι αυξημένες τιμές που θα προκύψουν θα μειώσουν επίσης την κατανάλωση κρέατος κατά δύο μερίδες την εβδομάδα. Σήμερα, οι άνθρωποι στις πλούσιες χώρες τρώνε τουλάχιστον μια μερίδα κρέας ημερησίως. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση 41 δις δολαρίων τον χρόνο από το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης. «Τα ευρήματα είναι δραματικά για το επεξεργασμένο κρέας», είπε ο Marco Springmann από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συγγραφέας της έρευνας. «Το μπέικον είναι ένα από τα χειρότερα και πιο βλαβερά προϊόντα που κυκλοφορούν εκεί έξω.» «Κανείς δεν θέλει η κυβέρνηση να λέει στους ανθρώπους τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώνε, αλλά το κόστος που προκύπτει για την υγειονομική περίθαλψη πληρώνεται συνήθως από όλους τους φορολογούμενους. 
Είναι απολύτως κατανοητό να θέλει κανείς να καταναλώνει κόκκινο κρέας, αλλά αυτή η προσωπική απόφαση επιβαρύνει τον κρατικό ταμείο», είπε ο Springmann. Εκτός των άλλων όμως, η κατανάλωση κρέατος βλάπτει και τον πλανήτη. Τον Μάιο, μια μεγάλη ανάλυση της ζημιάς που προκαλεί η εκτροφή ζώων βρήκε ότι η αποφυγή κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ο πιο απλός τρόπος για να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τον Οκτώβριο, επιστήμονες ανέφεραν ότι η σημαντική μείωση στην κατανάλωση κρέατος μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή επικίνδυνων κλιματικών αλλαγών. Οι διατροφές των ανθρώπων αλλάζουν, με το ένα τρίτο των Βρετανών να έχουν πλέον μειώσει ή σταματήσει εντελώς την κατανάλωση κρέατος. 
Οι ερευνητές υπολόγισαν τους φόρους στο κόκκινο κρέας για 149 διαφορετικές χώρες, με το ποσοστό να εξαρτάται από το πόσο κόκκινο κρέας καταναλώνουν οι πολίτες και το πόσο δαπανηρό είναι το σύστημα υγείας τους. Οι ΗΠΑ θα είχαν την υψηλότερη φορολογία, με 163% επιβάρυνση στο ζαμπόν και στα λουκάνικα και 34% επιβάρυνση στις μπριζόλες. Η Αυστραλία θα αντιμετωπίσει φορολογία της τάξης του 109% στο επεξεργασμένο κρέας και 18% στο μη επεξεργασμένο, ενώ τα ποσοστά στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι 79% και 14% αντίστοιχα. Βέβαια, στις φτωχότερες χώρες, όπου οι άνθρωποι τρώνε λιγότερο κόκκινο κρέας, η φορολογία θα είναι μηδαμινή. 
Οι προτεινόμενοι φόροι θα έχουν ως αποτέλεσμα μια μείωση κατά 16% στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος ανά τον κόσμο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, και θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την κτηνοτροφία κατά 110 εκατ. τόνους ετησίως. Επιπλέον, όλο και λιγότεροι άνθρωποι θα υποφέρουν από παχυσαρκία και θα υιοθετήσουν υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες.

 Πηγή: The Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια: