Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Η ιστορική και θρησκευτική αξία του Ναού του Αγίου Βαρνάβα στο Λούρο



Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας 


Η ιστορική και θρησκευτική αξία του Ναού του Αγίου Βαρνάβα για την περιοχή Λούρου είναι το αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας του ο κ. Γεώργιου Στούπα για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αρχιτεκτονική και Δομοστατική Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων» του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Ήδη του έχει χορηγηθεί και η σχετική άδεια μελέτης του Ιερού Ναού του Αγίου Βαρνάβα Λούρου ενώ ο μελετητής οφείλει να καταθέσει αντίγραφα της διπλωματικής του εργασίας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και στην Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων για τον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών τους.
Η μελέτη του ναού του Αγίου Βαρνάβα, θα μας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουμε μια εποχή που παρά τις όποιες δυσκολίες κατάφερε να αναδείξει με ιδιαίτερη ταπεινότητα και σεβασμό τις θρησκευτικές μας παραδόσεις,
Η εκκλησία του Αγ. Βαρνάβα βρίσκεται 3χλμ. ανατολικά της κωμόπολης του Λούρου, ανάμεσα στον ποταμό Λούρο και τον παραπόταμό του Ξεροπόταμο, σε ένα δάσος από λεύκες, Ιτιές και πλατάνια.

Δύο επιγραφές αναφέρουν ότι ο ναός κτίστηκε αρχικά το 1149 από τον Κωνσταντίνο Μάγιστρο Μανιάκη και ξανακτίστηκε το 1833 από τον Κώστα Παπαχρήστο και το γιο του Δημήτριο. Στη σημερινή του μορφή είναι δικιόνιος τρουλαίος, καλυμμένος με σύστημα καμαρών, φουρνικών και σφενδονίων. Στην ημικυκλική αψίδα σχηματίζονται πέντε τυφλά αψιδώματα. Οδοντωτή ταινία περιτρέχει τη στέγη του ναού, του τρούλου και της αψίδας. Τοιχογραφίες του 19ου αι. σώζονται μόνο στην αψίδα του Ιερού. Το σημερινό τέμπλο της εκκλησίας είναι νεότερο κτιστό. Ο ναός του Αγ. Βαρνάβα έχει επιχωθεί τουλάχιστον 1,5μ. από τα νερά του ποταμού. Το δάπεδο του σημερινού ναού είναι χαμηλότερο κατά 3 σκαλοπάτια από το έδαφος και καλύπτεται με πλάκες.
Σώζονται ορισμένες επιτύμβιες πλάκες, που πιθανόν προέρχονται από ρωμαϊκό νεκροταφείο. Το δάσος γύρω από το ναό του Αγ. Βαρνάβα έχει διαμορφωθεί σε χώρο αναψυχής με βρύσες και παιδική χαρά και αποτελεί χώρο περιπάτου και αναψυχής.

Πηγή: Καθημερινή εφημερίδα Βήμα Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια: