Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κερατσινίου, σε συνεργασία με το Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, διοργανώνει την Κυριακή 13 Μαϊου 2018 τα θεσμοθετημένα ετήσια ''Καραϊσκάκεια''. Για πρώτη φορά επίτιμη προσκεκλημένη η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος.


Για πρώτη φορά φέτος στα ''Καραϊσκάκεια'', τις εκδηλώσεις του Δήμου Κερατσινίου και του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κερατσινίου, επίτιμη προσκεκλημένη είναι η ΠΣΕ. Μαζί με τον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας, την Αδελφότητα Σκουληταριτών Άρτας και την Ομοσπονδία Ραδοβυζινών Άρτας, που είχαν συμμετάσχει και στις προηγούμενες εκδηλώσεις.
Ο αρχιστράτηγος Γεώργιος Καραϊσκάκης, απόλυτα δικαιολογημένα, έχει χαρακτηριστεί σαν μία από τις κορυφαίες μορφές του Αγώνα. Το 1826, τότε που ο αγώνας δείχνει να καταρρέει, τότε που όλες οι ηγετικές ως τότε μορφές έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αποδυναμωθεί, εμφανίζεται εκείνος για να σηκώσει στους ώμους του βάρος του Αγώνα.
Παραμονές του θανάτου του, λίγο πριν από την μάχη στο Φάληρο, θα προσευχηθεί για τελευταία φορά στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται δίπλα από το Ναό του Αγίου Γεωργίου. Το εκκλησάκι αυτό υπήρξε στρατηγείο του και αποτελεί το μοναδικό σωζόμενο κτίσμα στην περιφέρεια Πειραιώς από την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Στην μνήμη και την προσωπικότητά του λοιπόν, διοργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις, στο λόφο που ο Καραϊσκάκης είχε τα ταμπούρια του και ονομάστηκε Ταμπούρια, όπου αναγέρθηκε Ναός και ονομάστηκε ΄Αγιος Γεώργιος. Στον ίδιο λόφο διασώζεται ακόμη, μικρό βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στο οποίο κοινώνησε ο Καραϊσκάκης για τελευταία φορά, την παραμονή της μάχης του Φαλήρου στην οποία δολοφονήθηκε.
Οι εκδηλώσεις γίνονται στον ίδιο χώρο των δύο ναών, επάνω στον λόφο, στα Ταμπούρια, που περιβάλλεται από τις οδούς Καισαρείας-Κρήνης-Ανδρούτσου και Κουντουριώτου.
Οι Ηπειρώτες έχουν καθήκον να είναι εκεί, για να ανταποδώσουμε την τιμή που γίνεται σ' αυτούς και ευγνωμοσύνη στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, που έχει ως επίσημο έμβλημα τη μορφή του Ήρωα και που ασπάζεται την ιστορική αλήθεια, ότι η Σκουληκαριά Άρτας, είναι ο τόπος που γεννήθηκε ο Αρχιστράτηγος της Επανάστασης του 1821

Δεν υπάρχουν σχόλια: