Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Στο χείλος του γκρεμού η αλλαντοβιομηχανία ΒΙΚΗ


Την περασμένη Τρίτη η αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αρτας, εκεί όπου συζητήθηκε η αίτηση χορήγησης προσωρινής προστασίας της αλλαντοβιομηχανίας ΒΙΚΗ από τους πιστωτές της, ήταν κατάμεστη. Οχι τυχαία. Από την εξέλιξη που θα έχει η υπόθεση της ΒΙΚΗ, το εάν δηλαδή θα εξαγοραστεί από άλλον επενδυτή ή θα πουληθεί σε κομμάτια, κρίνεται η τύχη περίπου 200 εργαζομένων και 50 συνεργαζόμενων κτηνοτρόφων, καθώς και των οικογενειών τους.
Για την ώρα, η εταιρεία θα αποφύγει τις κατασχέσεις περιουσιακών της στοιχείων, καθώς την Πέμπτη το δικαστήριο χορήγησε την πολυπόθητη προστασία από τους πιστωτές, ενώ στις 8 Ιουνίου 2018 ορίστηκε να συζητηθεί η κύρια αίτηση πτώχευσης που έχει καταθέσει η ΒΙΚΗ. Εάν η αίτηση γίνει δεκτή, τότε στην εταιρεία θα δοθεί τρίμηνη παράταση ζωής και μέσα σε αυτό το διάστημα θα διαφανεί εάν τελικά θα πωληθεί και θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε παραγωγική λειτουργία υπό άλλον ιδιοκτήτη ή θα οδηγηθεί στην εκκαθάριση και τα περιουσιακά της στοιχεία εκποιηθούν.
Πώς, όμως, η ηπειρωτική αλλαντοβιομηχανία από πόλος προσέλκυσης επενδυτών κατέληξε μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια να αποτελεί «βαρίδι»; Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ αυτών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της ΒΙΚΗ ήταν ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος (του ομίλου Chipita καθώς και της βιομηχανίας αλλαντικών ΝΙΚΑΣ) και ο κ. Δημήτρης Βιντζηλαίος (της Impala Invest, ο οποίος έχει πλειοψηφικές συμμετοχές σε άλλες εταιρείες του κλάδου αλλαντικών, όπως η Λακωνική Τροφίμων και η Σερραϊκή - Θρακική Αλλαντοβιομηχανία Α.Ε. (ΧΑΡΙΝΟ Α.Ε.).
Οπως επισημαίνουν παράγοντες που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση, η εμπλοκή σε σημαντικό βαθμό στις διαπραγματεύσεις προκλήθηκε αρχικά από τη διαφωνία σχετικά με το ύψος των οφειλών της ΒΙΚΗ από δάνειο που είχε λάβει από την Αγροτική Τράπεζα. Η μεν ΒΙΚΗ υποστηρίζει ότι η υποχρέωσή της από δάνειο που είχε λάβει από την Αγροτική Τράπεζα είναι 1,14 εκατ. ευρώ, η δε PQH (εκκαθαρίστρια των κόκκινων δανείων της Αγροτικής Τράπεζας) έχει απαίτηση ύψους 14 εκατ. ευρώ, καθώς διαφωνεί με τον διακανονισμό που είχε γίνει με τον προηγούμενο εκκαθαριστή.
Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις είχαν ως συνέπεια να διογκωθούν περαιτέρω οι οφειλές προς τις υπόλοιπες πλευρές και κυρίως προς εργαζομένους, δημόσια και ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό που επισημαίνουν εν δυνάμει επενδυτές, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί πρόσθετες ανάγκες για κούρεμα των χρεών προς τις τράπεζες, δεδομένου ότι δεν μπορεί να γίνει διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο.
Τα προβλήματα της ΒΙΚΗ επιδεινώθηκαν από τη μεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιο ζωοτροφών της θυγατρικής της LAKY τον Απρίλιο του 2017, ενώ οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη διοίκηση για λανθασμένους χειρισμούς.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή
www.epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: