Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Πως οι «Καρδιτσιώτες» …κλέβουν τον ήρωα Γεώργιο Καραϊσκάκη, από την γενέτειρά του Σκουληκαριά Άρτας.


Αφορμή για να γραφούν οι πιο κάτω γραμμές είναι η πρόσφατα πραγματοποιηθείσα καθιερωμένη εκδήλωση τιμής που οργάνωσε, μονομερώς, ο Σύλλογος των απανταχού «Καρδιτσιωτών» σε συνεργασία με τον Σύλλογο των απανταχού «Μαυρομματιανών» Καρδίτσας, «Ο Καραϊσκάκης». Ίσως το γεγονός να μην είχε κάποια ιδιαίτερη σημασία -και μάλλον θα προσπερνιόταν χωρίς σχόλια- αν η εν λόγω εκδήλωση δεν εντάσσονταν στις με ιδιαίτερο ζήλο των παραγόντων του νομού Καρδίτσας συνεχιζόμενες προσπάθειες, να καταστεί και de joure μια de facto επιβληθείσα ιστορική στρέβλωση, που θέλει το Μαυρομμάτι Καρδίτσας-και όχι τη Σκουληκαριά Άρτας, γενέτειρα του Αρχιστράτηγου της Επαναστάσεως 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Δυστυχώς η εσωστρέφεια, η έλλειψη οράματος, ο ωχαδερφισμός και ο μίζερος επαρχιωτισμός που διαπερνά, διαχρονικά, την Αρτινή κοινωνία, έχουν απενεργοποιήσει, και τα ούτως ή άλλως χαμηλής ευαισθησίας πολιτισμικά και ιστορικά αντανακλαστικά των κατά καιρούς αρμοδίως Αρτινών ιθυνόντων, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται κάθε αναγκαία συλλογική και περισσότερο δυναμική αντίδραση της Αρτινής πολιτείας, απέναντι και στην πιο πάνω μεγάλη ιστορική στρέβλωση… Και είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός της ανυπαρξίας μιας ουσιαστικής, διαρκούς όσο και επίμονης αντίδρασης στα τέτοιου είδους «Καρδιτσιώτικα καμώματα», ακόμη και σε επίπεδο προβολής ενός ο ειρηνικού «Αρτινού Αντίλογου», ο οποίος, όμως, με το πλεονέκτημα της κατοχής μιας σειράς αδιάσειστων ιστορικών ντοκουμέντων, θα καθιστούσε αδιαφιλονίκητη τη μεγάλη ιστορική αλήθεια, που «φωνάζει»: πως η Σκουληκαριά Άρτας και όχι κάποια άλλη είναι η «Καραϊσκογέννα» γη.

Ωστόσο η ευρύτητα και βαθύτητα, που οι «Καρδιτσιώτες» έχουν καταφέρει να προσδώσουν στο ιστορικό αυτό ανοσιούργημα, είναι τέτοιου μεγέθους, ώστε, πλέον, να γίνεται από την πλειονότητα της νεώτερης πολιτικής, αυτό-διοικητικής, εκλησσιαστικής και πνευματικής ηγεσίας του τόπου(και όχι μόνο) ασμένως αποδεκτό, ως θέσφατο. Η οποία (πλειονότητα), είτε ως ασύγγνωστα ανιστόρητη είτε από συγγνωστή σκοπιμότητα ενεργούσα, αδιαφορεί, αν με την συμμετοχή της σε εκδηλώσεις, σαν την προαναφερθείσα, εν τοις πράγμασι, κατοχυρώνει ηθικά αυτή την «Καρδιτσιώτικη» ιστορική αταξία..

Όμως ο κάθε ένας, που γνωρίζει την ιστορική αλήθεια, και σέβεται τον εαυτό του πραγματικά εξεγείρεται όταν στην πρόσκληση, για την επίμαχη εκδήλωση διαβάζει: «…θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017 στο μνημείο όπου φυλάσσονται τα οστά του Καρδιτσιώτη Αρχιστράτηγου, Γεωργίου Καραϊσκάκη στο Νέο Φάληρο Αττικής (πλησίον Γηπέδου «Καραϊσκάκης» και σταθμού Η.Σ.Α.Π, στο Νέο Φάληρο[…]. Θα χοροστατήσει ο Αρχιμανδρίτης κ.κ. Νήφων, Πρωτοσύγγελος της Μητρόπολης Πειραιώς, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου, κ.κ. Σεραφείμ[…]. Για τη ζωή και το έργο του Ήρωα της Επανάστασης του 1821 θα μιλήσει ο κ. Κων/νος-Πολυχρόνης Τίγκας, Αντιστράτηγος ε.α. – Γενικός Γραμματέας Δήμου Πεντέλης,- και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων των φορέων[…] κ.ά».

Αλλά εάν ο πιο πάνω αναγνώστης συμβαίνει να είναι Αρτινός, τότε δικαιολογημένα καταλαμβάνεται από οργή και αγανάκτηση, όταν στα σχετικά ρεπορτάζ τοπικών εφημερίδων του νομού Καρδίτσας, διαβάζει:

«…με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την δέουσα επισημότητα, τιμήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Νέο Φάληρο Αττικής ο Καρδιτσιώτης Αρχιστράτηγος, Γεώργιος Καραϊσκάκης από τον Σύλλογο των Απανταχού Καρδιτσιωτών και τον Σύλλογο των Μαυρομματιανών Καρδίτσας «Ο Καραϊσκάκης»[…].

Αποτέλεσμα εικόνας για σκουληκαρια αρτασ



Η άψογη διοργάνωση της τελετής μπροστά στο Μνημείο του, έδωσε την ευκαιρία στο πλήθος των Καρδιτσιωτών και των Θεσσαλών που συγκεντρώθηκε να τιμήσει τη μνήμη του Μεγάλου αυτού Ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 με τρόπο συγκινητικό. Πριν από την ανάκρουση του Εθνικού μας ύμνου από την πολυπληθή μπάντα του Δήμου Πειραιά, οι συγκεντρωθέντες κράτησαν ενός λεπτού σιγή προς τιμή του μεγάλου αυτού νεκρού. Ειδική αντιπροσωπεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αποτελούμενη από οπλίτες που περιφρουρούσαν το Μνημείο και Αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς τίμησε με ιδιαίτερο και στρατιωτικό τρόπο τον Καρδιτσιώτη Αρχιστράτηγο[…]. Για τη ζωή και το έργο του τιμηθέντος συμπατριώτη Ήρωα μίλησε ενώπιον του πλήθους των Καρδιτσιωτών ο Αντιστράτηγος ε.α. – Γεν. Γραμματέας Δήμου Πεντέλης, Κων/νος-Πολυχρόνης Τίγκας (ο οποίος κατάγεται από την Πορτή Μουζακίου). Ο ομιλητής αναφέρθηκε συνοπτικά στη ζωή και στο σημαντικότατο έργο που προσέφερε στην Πατρίδα ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Τεκμηρίωσε, επίσης, με συγκεκριμένα στοιχεία την γέννησή του στο Μαυρομμάτι Μουζακίου Καρδίτσας και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες γνωστές και άγνωστες πτυχές του βίου του[…]. Ιδιαίτερη όμως και συγκινητική παρουσία στην εκδήλωση είχε αντιπροσωπεία μαθητών του τοπικού Γυμνασίου Νέου Φαλήρου, το οποίο πρόσφατα ονομάστηκε «Γεώργιος Καραϊσκάκης» προς τιμή του Μεγάλου αυτού Ανδρός[…]. Παρόντες στην εκδήλωση ανάμεσα στο Καρδιτσιώτικο πλήθος ήταν ο Ευρωβουλευτής κ. Νότης Μαριάς, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκπρόσωποι των Βουλευτών Κων. Τσιάρα (Καρδίτσας) και Κων. Κατσαφάδου (Α’ Πειραιώς), ο εκπρόσωπος του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Ταγματάρχης Δημ. Μαλαμούσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, Γ. Δαβάκης, ο Αντιδήμαρχος Πειραιά, Στ. Γαϊτανάρας, καθώς και πλήθος εκπροσώπων Καρδιτσιώτικων, Θεσσαλικών και Πειραϊκών σωματείων.

Στεφάνια κατέθεσαν στο Μνημείο του Γεωργίου Καραϊσκάκη, εκτός των συνδιοργανωτών Συλλόγων των Απανταχού Καρδιτσιωτών και Μαυρομματιανών, ο πρ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Δημ. Σιούφας, ο Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα ο άλλος δρόμος», Ν. Μαριάς, εκπρόσωπος του κόμματος ΛΑ.Ο.Σ., ο Δήμος Πειραιά, ο εκπρόσωπος του κ. Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ξηράς, το Γυμνάσιο Νέου Φαλήρου «Γεώργιος Καραϊσκάκης», η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αργιθεάτικων Συλλόγων, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Παναρκάδων και η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδας, ο Σύλλογος Απανταχού Μουζακιωτών «Ο Γομφεύς», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Αθήνας, ο Σύλλογος Καρδιτσιωτών Καλλιθέας, ο Σύλλογος απανταχού Μορφοβουνιωτών, ο Σύλλογος Θεσσαλών Παπάγου και Βορείων Προαστίων, η Αδελφότητα των εν Αθήναις Τσαριτσανιωτών και ο Σύνδεσμος Νέου Φαλήρου. Έγγραφους χαιρετισμούς στην εκδήλωση απέστειλαν ο Γεν. Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Λ. Αυγενάκης, η Βουλευτής Καρδίτσας, Παν. Βράντζα, ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Κων. Γκιουλέκας, ο Βουλευτής Ηρακλείου, Β. Κεγκέρογλου, ο Δήμαρχος Μουζακίου, Γ. Κωτσός, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου Καρδίτσας «Ο Καραϊσκάκης» και ο Σύλλογος Σοφαδιτών Μαγνησίας. Τέλος, επισημαίνεται ότι η εν λόγω εκδήλωση τιμής για τον Καρδιτσιώτη Αρχιστράτηγο Γεώργιο Καραϊσκάκη καθιερώθηκε και πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2015 στο Νέο Φάληρο Αττικής από τους συν-διοργανωτές Συλλόγους των Απανταχού εκ του Νομού Καρδίτσας καταγόμενων». 


Αποτέλεσμα εικόνας για σκουληκαρια αρτασ



Βέβαια: 
▪ μπορεί η διαχρονικά επιχειρούμενη παραχάραξη της ιστορικής πραγματικότητας, αναφορικά με τον τόπο γέννησης του Γεωρ Καραϊσκάκη, από τους ιδιωφελείς γείτονες, να δημιουργεί ένα ακόμη φοβερό ιστορικό ανοσιούργημα. 

▪ μπορεί ακριβώς αυτή η παραχάραξη, να τους καθιστά ιστορικά υπόλογους, απέναντι στους δεκάδες υπερήλικες συντοπίτες του Αρχιστράτηγου της Επανάστασης του 1821, οι οποίοι αφηγούμενοι τη ζωντανή ιστορία του, αυθεντικά και αποδεικτικά αδιαφιλονίκητα, μετέδωσαν στους νεώτερους ότι η Σκουληκαριά Άρτας είναι ο τόπος γέννησής του. 

▪ μπορεί η πολυπλόκαμη προπαγάνδα, της πνευματικής, θρησκευτικής, πολιτικής και δημοσιογραφικής «φιλο-Καρδιτσιώτικης» ελίτ του κράτους των Αθηνών, από τον Μάρτιο του 1927 μέχρι και σήμερα, να «συνωμοτεί» εναντίον της ιστορικής αλήθειας, παραπληροφορώντας, τους επιγενόμενους ότι ο ήρωας της Επανάστασης του 1821 είναι γεννημένος στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας. 

▪ μπορεί το μαύρο χάλι της συντριπτικής πλειονότητας των Αρτινών: αρχής γενομένης από τους πολιτικούς, αυτό-διοικητικούς, πνευματικούς και πολιτιστικούς ταγούς της Αρτινής πολιτείας μέχρι και τον απλό πολίτη αυτού του τόπου, οι οποίοι επιμένουν να βλέπουν όλα τα Αρτινά-παρελθόντα, παρόντα και μέλλοντα- με τους παραμορφωτικούς φακούς: της κακώς εννοούμενης συντήρησης, της μιζέριας, της αδιαφορίας ,της καταστροφικής εσωστρέφειας, και να τα ερμηνεύουν με τη λογική του «μαύρου-άσπρου», να θεωρείται εν πολλοίς υπεύθυνο και για την…κλοπή του ήρωα Γεωρ. Καραϊσκάκη, από την γενέτειρα Αρτινή Σκουληκαριά. 

▪ μπορεί η «σύγκρουση» των δύο περιοχών: Άρτας- Καρδίτσας, να κορυφώνεται αφότου έγινε γνωστό ότι τα οστά του Γ. Καραϊσκάκη θα μεταφερθούν από το Φάληρο στη γενέτειρά του(σ. σ, αλήθεια που; Στη Σκουληκαριά Άρτας ή στο Μαυρμμάτι Καρδίτσας;).

Ωστόσο η απουσία της εκάστοτε επιβαλλόμενης ειρηνικής, αλλά και δυναμικής αντίδρασης, και συνακόλουθα της ανάλογης σχετικής διεκδίκησης, από την πλευρά της τοπικής κοινοβουλευτικής τάξης και περισσότερο της αυτό-διοικητικής με προεξάρχοντες τους Δήμους Αρταίων και «Καραϊσκάκη»(όπου υπάγεται η «Καραϊσκογέννα» Σκουληκαριά), πρέπει να τερματιστεί. 

Από την άλλη, με αφορμή την εσκεμμένη στρέβλωση της αλήθειας περί την Αρτινή καταγωγή του ήρωα Γεωρ. Καραϊσκάκη, πρέπει να καταστεί κοινή τοπική συνείδηση ότι μια συλλογική «ιστορική και πολιτιστική» ειρηνική αντεπίθεση, των ενωμένων Αρτινών δυνάμεων ενάντια στην διαχρονική άρνηση του κράτους των Αθηνών να ενδιαφερθεί έμπρακτα για τη δικαιούμενη πολιτισμική και γενικότερη ανάταξη της εγκαταλειμμένης αυτής εσχατιάς της Ελλάδας που ακούει στο όνομα Άρτα, είναι αναγκαία όσο ποτέ. Επί τέλους, ήρθε η ώρα η «Αθηνο-κεντρική» εξουσία, ειδικότερα, να πάψει με τις πράξεις και παραλείψεις της να πληγώνει τον Αρτινό κόσμο, επιτρέποντας ακόμη και «κλοπές» από την ιστορία του», χάρη ανομολόγητων πολιτικών σκοπιμοτήτων και κραυγαλέων ευνοιών υπέρ ορισμένων εκλεκτών της.

Με την πεποίθηση ότι η δημοσιογραφική αυτή γραφίδα, με τις επισημάνσεις της, συμβάλλει στην γενικότερη προσπάθεια προκειμένου ο ήρωας Γεωρ Καραϊσκάκης να… γυρίσει στη γενέτειρα Σκουληκαριά, θα επανέλθει στο όλο ζήτημα με ένα δεύτερο σημείωμα Εκεί, αφού προβεί στην κατάθεση μιας σειράς ιστορικών ντοκουμέντων, που θέλει να πιστεύει ότι προσεγγίζουν περισσότερο ικανοποιητικά την επίμαχη ιστορική αλήθεια, θα διατυπώσει παράλληλα και κάποιες προτάσεις που θα αποσκοπούν στην καθιέρωσή της. 







Γράφει ο Αντώνης Κολιάτσος

(e-mail akoliatsos@gmail.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: