Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Η Κορώνη Πρέβεζας από ψηλά με πτήση drone


Η Κορώνη (Τοπική Κοινότητα Κορώνης - Δημοτική Ενότητα Φαναρίου), ανήκει στον δήμο Πάργας της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Η επίσημη ονομασία είναι “η Κορώνη”. Έδρα του δήμου είναι το Καναλλάκι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Κορώνη ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Κορώνης, του πρώην Δήμου Φαναρίου του Νομού Πρέβεζας.
Η Κορώνη έχει υψόμετρο 39 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,2752472998 και γεωγραφικό μήκος 20,5508465959.

Αποτέλεσμα εικόνας για κορωνη πρεβεζας

Κούλια του Αγά  στην Κορώνη Πρέβεζας
Βρίσκεται στις βόρειες παρυφές του οικισμού της Κορώνης (τ. Κορώνι) Φαναρίου.
Πρόκειται για την οχυρωμένη κατοικία, την «Κούλια», του Αγά του χωριού. 
Οικοδομήθηκε πιθανότατα στα μέσα του 19ου αιώνα. Το σπίτι επισκευάστηκε στη δεκαετία του 1930 και καταστράφηκε από πυρκαγιά και εγκαταλείφθηκε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 
Το Κωτσέκι επισκευάστηκε στη δεκαετία του 1960 και εγκαταλείφθηκε μετά τη δεκαετία του 1980. Πρόσφατα το συγκρότημα δέχθηκε εκτεταμένες επισκευές που αλλοίωσαν σε μεγάλο βαθμό τον αυθεντικό του χαρακτήρα.
Περιγραφή: Το οικοδομικό συγκρότημα της «Κούλιας του Αγά» περιελάμβανε την κατοικία (Κούλια), το Κωτσέκι και το μανδρότοιχο του περιβόλου με τον πυλώνα του. 
Η Κούλια ήταν μια μετρίων διαστάσεων (μέγιστες διαστάσεις περίπου 12.2 Χ 13.8 μ.) κατοικία με κάτοψη σχήματος Γ. Περιλάμβανε τρεις αποθηκευτικούς χώρους στο ισόγειο, εκ των οποίων ο γωνιακός, ο οποίος προεξείχε και από τις δύο πλευρές, ήταν θολωτός («μπίμ'τσα»), και τρεις χώρους διαμονής στον όροφο.
Η πρόσβαση στον όροφο γινόταν μέσω εξωτερικής κτιστής κλίμακος σχήματος Τ που κατέληγε σε οχυρωμένο πιθανότατα πλατύσκαλο - εξώστη διαμορφωμένο επάνω από το θόλο του διαβατικού προς τη θύρα του ισογείου. Ημικυκλικό σε κάτοψη αποχωρητήριο είχε εκ των υστέρων προστεθεί στη βόρεια πλευρά του κτιρίου.
Οι τοίχοι του κτιρίου ήταν από αργολιθοδομή. Η στέγη του ήταν σύνθετης μορφής με επικάλυψη από κεραμίδια. Τόξα έφεραν τα δοκάρια των ξύλινων πατωμάτων των χώρων των σκελών του Γ.
Τα ανοίγματα των θυρών και των παραθύρων είχαν χαμηλωμένα τοξωτά ανώφλια και λίθινα τοξωτά πλαίσια. Οι όψεις του σπιτιού ήταν επιχρισμένες, εκτός από τις γωνίες και τα πλαίσια των ανοιγμάτων. Στη νοτιοδυτική γωνία του περιβόλου του οικοδομικού συγκροτήματος βρισκόταν το «Κωτσέκι», ένα ορθογωνικό σε κάτοψη κτίσμα διαστάσεων περίπου 5.7 Χ 13.7 μ. με δύο στάθμες.
Στο ισόγειο υπήρχε ένας αποθηκευτικός χώρος. Στον όροφο βρισκόταν το ξηραντήριο του καλαμποκιού με τα χαρακτηριστικά, μεγάλων διαστάσεων τοξωτά του ανοίγματα και ένας ακόμη χώρος.
Η προσπέλαση του χώρου του ισογείου γινόταν από θύρα που ανοιγόταν στο μέσον περίπου της ανατολικής πλευράς του. Η πρόσβαση του ορόφου γινόταν μέσω κτιστού ανδήρου, καθώς το κτίριο ήταν εξ αιτίας της κλίσεως του εδάφους ημιδιώροφο.
Οι τοίχοι του κτιρίου ήταν από αμελούς κατασκευής αργολιθοδομή.
Η στέγη του ήταν τρίριχτη με επικάλυψη από κεραμίδια. Τα ανοίγματα των θυρών είχαν λίθινα τοξωτά πλαίσια, ενώ εκείνα των παραθύρων ορθογωνικά πλαίσια με λίθινα ανώφλια.
Οι όψεις του κτιρίου ήταν επιχρισμένες.

Δείτε το video


Δεν υπάρχουν σχόλια: