Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας. Ένταξη στο ΕΣΠΑ του ιστορικού και λαογραφικού μουσείου Πηγών





ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ Ε.Σ.Π.Α ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ ΟΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΗΓΩΝ
ΜΕ ΠΟΣΟ 419,000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΝEΡΓΕΙΑΚΑ ΕΥΦΥΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

  Με μεγάλη ικανοποίηση ενημερωθήκαμε από τον Δήμαρχο Γ. Καραϊσκάκη Περικλή Μίγδο για ανάρτηση στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και ταυτόχρονη δημοσίευση σε Ηπειρωτικά κυρίως Μπλόγκς ιστοσελίδες και Μ.Μ.Ε ότι εγκρίθηκε από την Ειδική Γραμματεία Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα που αφορά « Τη μετατροπή του υφιστάμενου δημοτικού σχολείου Πηγών- Άρτας Ιστορικής έδρας του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη σε ενεργειακά ευφυές πολιτιστικό κέντρο σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης και προσθήκη παιδικής Χαράς με ανακυκλώσιμα υλικά εκπαιδευτικού χαρακτήρα συνολικής δαπάνης 419.542,40 ΕΥΡΩ.
Το κτίριο αυτό που είναι ανενεργό πλέον στη χρήση του ως δημοτικό Σχολείο χρησιμοποιείται για κάλυψη των πολιτιστικών δράσεων της Αδελφότητας Πηγιωτών και την στέγαση του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Πηγών. Παραχωρήθηκε στην Αδελφότητα κατά χρήση από το πρώην δήμο Τετραφυλίας το 2001 επί δημαρχίας του αειμνήστου Αθανασίου Γρέβια. Με νεώτερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του νέου δήμου Γ. Καραϊσκάκη επί δημαρχίας Δημητρίου Γαλλίκα το 2012 ανανεώθηκε η παραχώρηση του κτιρίου για τον παραπάνω σκοπό. Η πορεία της προσπάθειάς μας για την επισκευή και συντήρηση του κτιρίου ήταν δύσκολη και δεν θα μπορούσε να γίνει με τα οικονομικά δεδομένα του δήμου αλλά και της Αδελφότητας .
Eτσι το 2012 με ενέργειες του δήμου Γ. Καραϊσκάκη επί δημαρχίας Δημητρίου Γαλλίκα σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Γ.Σκουφά, υπεβλήθη αίτηση από την Αδελφότητα Πηγιωτών για ένταξη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ που αφορούσε μουσεία φορέων εκτός δημοσίου η δήμων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως δηλ. το δικό μας για την μετατροπή των κτιρίων ως ενεργειακά αυτόνομο. Προϋπόθεση ήταν η σύνταξη και υποβολή σχετικής μελέτης της οποίας τη δαπάνη κάλυψε ο Συνεταιρισμός Πηγών με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ του με μορφή χρησιδανείου επί επιστροφή προς την Αδελφότητα αφού ο δήμος νομικά δεν μπορούσε να την χρηματοδοτήσει καθ’ ότι δεν ήταν ανάδοχος του έργου . Υποβλήθηκε ολοκληρωμένος ο φάκελος του έργου στο Κ.Α.Π.Ε ( Κέντρο Αναν. Πηγ. Ενεργ.) αναμένοντας την έγκρισή του. Πλην όμως το πρόγραμμα δεν προχώρησε ποτέ λόγω αναθεώρησης όλων των προγραμμάτων ΕΣΠΑ το 2014 καθώς και της αλλαγής κριτηρίων ένταξης. Έτσι εμείς ως Αδελφότητα βρεθήκαμε με μια μελέτη χωρίς προοπτική στα χέρια μας και ένα χρέος να μας βαρύνει τυπικά προς τον Συνεταιρισμό που απειλούσε με δικαστική διεκδίκηση των χρεωστουμένων .


Και θα ήταν μία χαμένη οριστικά υπόθεση αν ο νύν δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος κατόπιν συνεννόησής μας δεν προέβαινε σε ολική αναμόρφωση και βελτίωση της μελέτης αυτής και την υποβολή της για ένταξη σε νέο Πρόγραμμα. Έτσι οι υπηρεσίες του δήμου με συντονισμένες προσπάθειες υπέβαλαν σε πολύ σύντομο χρόνο ολοκληρωμένη μελέτη η οποία προέβλεπε εκτός των άλλων και χώρο παιδικής αναψυχής που δεν υπήρχε στην πρώτη μελέτη.. Με την συνεχή παράστασή του και όχληση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, με αλλεπάλληλες επιτόπιες επισκέψεις συνεπικουρούμενος από τους δημοτικούς συμβούλους τον συγχωριανό μας Αιμίλιο Αντωνάκη και τον πρώην Πρόεδρο του δημοτικού Συμβουλίου και δημοτικό Σύμβουλο Γεώργιο Κουρτέσα κατορθώθηκε να εγκριθεί πρόσφατα η σχετική μελέτη και έτσι η ένταξη στο πρόγραμμα αυτό να είναι γεγονός .




Σε αυτό συνετέλεσε και η ουσιαστική συνδρομή βουλευτών της Άρτας, υπουργού Ολγας Γεροβασίλη και Βασίλη Τσίρκα και της Ειδικής Γραμματέα του ΕΣΠΑ συμπατριώτισσα μας κ. Ευγενία Φωτονιάτα.
Για την εξέλιξη αυτή ως Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας σε όλους όσους με τον τρόπο τους, τις ενέργειές τους και τις παρεμβάσεις τους, συνέτεινα στο θετικό αυτό αποτέλεσμα.
Προσωπικά ευχαριστούμε θερμά την Ειδική Γραμματέας Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και συμπατριώτισσα μας  Ευγενία Φωτονιάτα, για την έγκριση του Προγράμματος.
Την Υπουργό Εσωτερικών κ. Όλγα Γεροβασίλη και τον βουλευτή Άρτας κ. Βασίλη Τσίρκα για την ένθερμη υποστήριξη τους στην διεκδίκηση της ένταξης του έργου σε πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α
Τον δήμαρχο Γ.Καραισκάκη Περικλή Μίγδο, τον μέχρι πρότινος Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και δημοτικό σύμβουλο Γεώργιο Κουρτέσα, και στον συγχωριανό μας δημοτικό σύμβουλο Αιμίλιο Αντωνάκη που έφεραν το κύριο βάρος της προσπάθειας αυτής και μόχθησαν για να έχει επιτυχή έκβαση.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο και στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Γ, Καραϊσκάκη τον Τεχνικό Σύμβουλό του Νίκο Παππά, και τον Μελετητή Προγραμμάτων Ε.Σ.Π.Α κ. Πούλιο.
Τον πρώην δήμαρχο Γ. Καραϊσκάκη Δημήτριο Γαλλίκα,τον δήμαρχο Γ. Σκουφά Ευστάθιο Γιαννούλη και τις τεχνικές υπηρεσίες του, για την βοήθειά τους στην πρώτη υποβολή του φακέλου το 20012 αλλά και για την βοήθεια που θα μας παρέχουν στην υλοποίηση του έργου. Την συγχωριανή μας αρχιτέκτονα μηχανικό Δώρα Τριαντάφυλλου συζ. Δημητρίου Κ. Παπαδημητρίου για την ανευ αμοιβής σύνταξη του τοπογραφικών διαγραμμάτων της έκτασης και κάτοψης του κτιρίου. Τον Πρόεδρο και το Δ.Σ του Αναγκ. Συνεταιρισμού Πηγών για την χρηματική διευκόλυνση με χρησιδάνειο στην σύνταξη της πρώτης Μελέτης του έργου. Τέλος τις προσπάθειές μας συνέδραμαν σημαντικά ο αείμνηστος συγχωριανός μας Νίκος Μπαλάς που τον χάσαμε πρόσφατα , ο Νίκος Π. Ζήσης εκπρόσωπος της Αδελφότητας για την Ήπειρο, και ο προηγούμενος πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών ο Λάμπρος Η.Φώτου .
Ευχαριστούμε τους Πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής μας καθώς και την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών για τη υποστήριξη στην προώθηση του έργου αυτού κατά προτεραιότητα έναντι άλλων αναγκών .Τις ευχαριστίες μας τέλος, σε όλους όσους με τον τρόπο τους βοήθησαν ώστε να ευοδωθεί η προσπάθειά μας.
Για εμάς τα μέλη του τωρινού Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας αλλά και του προηγουμένου, όταν ξεκινήσαμε με πείσμα και υπομονή έναντι των προβλημάτων που ανέκυπταν στην διαδικασία του έργου από το 2012 μέχρι σήμερα, αποτελεί δικαίωση των επιλογών μας. Πιστέψαμε σε αυτό το εγχείρημα. Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για μια σημαντική προσφορά στο χωριό μας . Είμαστε υπερήφανο που συμβάλλαμε και εμείς σε ένα έργο που παραδίδεται στους συγχωριανούς μας, στους συνδημότες μας , στα παιδιά μας και τις επόμενες γενεές.
Απομένει πλέον η αποδοχή και υλοποίηση του έργου με ευθύνη του δήμου Γ. Καραϊσκάκη ώστε να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση και λειτουργία του μουσείου μας και το οποίο θα είναι και το μοναδικό στην περιοχή μας. Ελπίζουμε παράδειγμά μας να το ακολουθήσουν και Πολιτιστικοί Σύλλογοι των άλλων χωριών της περιοχής μας σε συνεργασία με τον δήμο μας έχοντας και την δική μας υποστήριξη, ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη και συλλογική αποτύπωση των λαογραφικών και ιστορικών στοιχείων του τόπου μας, ως ενισχυτικό της ιστορικής και λαογραφικής μνήμης μας.



ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΗΓΩΝ -ΑΡΤΑΣ
Το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΗΓΩΝ βρίσκεται στον οικισμό Πηγών της Τοπικής Κοινότητας Πηγών της ( παλαιάς Βρεσθενίτσας ) Ιστορικής έδρας του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη σε απόσταση 300μ από το κέντρο του οικισμού των Πηγών σε ένα απόμερο και ήσυχο σημείο του χωριού μας. Απέχει 72 χιλιομ. από την Αρτα, 54 χιλιομ. απο το Μουζάκι Καρδίτσας και 50 χιλιόμ. από την έδρα του δήμου μας την Άνω Καλεντίνη. Το Μουσείο ανήκει σε όλους τους απανταχού Πηγιώτες αλλά και στους συνδημότες μας του δήμου Γ. Καραϊσκάκη και είναι αφιερωμένο σε όλους αυτούς που μόχθησαν και πρόσφεραν στο κοινό έργο με πρωτόγνωρες αντίξοες συνθήκες ανεξαρτήτως θέσης η κοινωνικής τάξης και επαγγέλματος, για να έχουμε σήμερα ένα τόσο όμορφο και μοναδικό Ιστορικό χωριό.
Στεγάζεται σε ένα εμβληματικό πετρόχτιστο κτίριο, στο παλαιό δημοτικό σχολείο Πηγών που ζύμωσε μέσα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας αλλά εντιμότητας και περηφάνιας ,τη μόρφωση και την διαπαιδαγώγηση εκατοντάδων παιδιών συγχωριανών . Λειτούργησε από τις αρχές του 1900 μέχρι το 1992 που διέκοψε την λειτουργία του ελείψει μαθητικού δυναμικού λόγω αστυφιλίας και κύματος φυγής για μια καλύτερη ζωή στις πόλεις..




Μέχρι το 1952 υπήρχε μία αίθουσα διδασκαλίας και κατόπιν προσετέθη και δεύτερη λόγω πληθυσμιακής αύξησης . 
Για να γίνει πραγματικότητα το όραμα του Ιστορικού και λαογραφικού μουσείου δούλεψαν όλες οι προηγούμενες διοικήσεις της Αδελφότητας που το είχαν πάντα ως πρώτη προτεραιότητα αλλά οι οικονομικές συνθήκες το καθιστούσαν δύσκολο. Έτσι είναι άξιες μνημόνευσης για την προσφορά τους σε αυτό .

Ευτυχής συγκυρία είναι ότι αυτό επετεύχθητε επί των ημερών μας. Είναι η επιτυχής κατάληξη του έργου των προηγουμένων διοικήσεων, αλλά κυρίως χάριν των εντατικών προσπαθειών των μελών των διοικητικών συμβουλίων ειδικότερα από το 2012 και εντεύθεν σε άριστη συνεργασία με τον δήμο Γ.Καραισκάκη.
Σ’αυτό το Μουσείο φιλοδοξούμε να στεγάσουμε την ιστορική και λαογραφική ιστορία του χωριού μας όπως καταγράφεται από εναπομείναντα ιστορικά πολιτιστικά και πολιτισμικά ψήγματα που συλλέγουμε μεθοδικά αυτά τα χρόνια. Λιγοστά βέβαια τα εκθέματα σήμερα . Σκοπός μας είναι να συνδέσουμε τα μνημονικά αυτά ίχνη με τη διακοπή της λήθης της ιστορίας του χωριού μας ,αλλά και ως αναπαράσταση του παρελθόντος του -όσο αυτό είναι εφικτό-. Μέλημά μας να τα εμπλουτίσουμε με προσφορές συγχωριανών μας εκθεμάτων και αντικειμένων όπως π.χ, χειροποίητα αντικείμενα καθημερινής χρήσης , χρηστικά ή υπολείμματα εργαλείων τέχνης αγροτικών και κτηνοτροφικών ασχολιών με τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά των που συνδέουν το παρελθόν με το σήμερα . Σκεύη και οικοκυρικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης καθώς αντικείμενα βιοτεχνικών και βιοποριστικών επαγγελμάτων που σήμερα έχουν εκλείψει παντελώς. Επίσης Παραδοσιακές φορεσιές, κεντήματα και υφαντά ,Ευελπιστούμε ότι όλοι θα ανταποκριθούν σε αυτό.
Εκεί θα στεγαστούν και τα σπάνια ιστορικά κειμήλια της Ι.Μονής Σέλτσου- τόπος θυσίας των Σουλιωτών το 1804-Ντοκουμέντα της ιστορίας του χωριού μας, ιστορικά , λαογραφικά βιβλία και έγγραφα . Εκεί θα στεγαστεί το έντυπο και ψηφιακό αρχειακό υλικό της Αδελφότητας από την ίδρυση της μέχρι σήμερα σχετικό με τη διαχρονική προσφορά της στο χωριό μας. Επίσης αρχειακό υλικό που αποτυπώνει την εξέλιξη και την καθημερινότητα της κοινωνίας των Πηγών μέσα από την ιστορία, την παράδοση και την τέχνη της όπως αυτή αποτυπώνεται από τα αρχεία της Κοινότητας Πηγών και αρχείων συγχωριανών μας που άφησαν τη σφραγίδα τους.
Φωτογραφικό υλικό είτε από νεώτερους είτε από παλαιούς φωτογράφους και από κατόχους σπάνιων φωτογραφιών και φωτογραφικών αρχείων. Οπτικοακουστικό υλικό όπως μαγνητοταινίες , κινηματογραφικές ταινίες, καθώς και ταινίες καμερών αναλογικών και ψηφιακών αρχείων που αφορούν κοινωνικές εκδηλώσεις , παραδοσιακά τραγούδια με αυτοσχέδια μουσικά όργανα, πανηγύρια ,γάμους και χορούς με τη συμμετοχή τοπικών μουσικών κομπανιών που άφησαν εποχή στο χωριό μας, καθώς και καταγραφή μοναδικών αφηγήσεων για γεγονότα και θέματα που απασχολούσαν τους χωριανούς μας.
Έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε ακόμη όσον αφορά την διευθέτηση των χώρων των προθηκών, των εκθεμάτων, της προσβασιμότητας, της επισκεψημότητας αλλά και της διασφάλισης του κτιρίου και των εκθεμάτων, ώστε να ολοκληρωθεί η λειτουργία του Μουσείου. Σιγά σιγά ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια που ανακύπτουν. Αυτή θα είναι και η υποχρέωση και μέλημα των επόμενων διοικήσεων της Αδελφότητας. Ζητούμε από όλους τους απανταχού Πηγιώτες να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν την προσπάθειά μας αυτή.
Προοπτική μας είναι η ψηφιοποίηση όλου του αρχειακού υλικού και των εκθεμάτων ώστε να είναι αφ ενός μεν επισκέψιμο, αφ ετέρου δε να είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτό διαδικτυακά από όλους χωρίς κανέναν περιορισμό. Πρόθεσή μας είναι η συλλογική ιστορική και λαογραφική μνήμη μας που θα καταγραφεί, να γίνει κτήμα όλων μας και ιδιαίτερα για τις νεώτερες γενιές που θα θέλουν να μάθουν και να κατανοήσουν τον τρόπο ζωής των προπατόρων των παππούδων τους. Να μάθουν επιτέλους την ιστορία του τόπου μας. Αυτή τη δυνατότητα θέλουμε τους χαρίσουμε.
Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο μας στην ολοκλήρωσή του θα είναι
ένα κόσμημα, ένα στολίδι του Χωριού μας !

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: