Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα γιορτάστηκε η επέτειος για τα 150 χρόνια από κτίσεως του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Γαλατά










Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα γιορτάστηκε η επετειακή εκδήλωση για τα 150 χρόνια από ανεγέρσεως του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου η οποία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Ιουλίου 2017.
Αρκετοί επίσημοι και πλήθος κόσμου παρακολούθησαν το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων το οποίο άρχισε το Σάββατο 29 Ιουλίου με τον εσπερινό. Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής Νικόλαος, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, σημείωσε: “Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, αλλά και με συγκίνηση, είμαστε σήμερα εδώ για να γιορτάσουμε την ιστορική όσο και ξεχωριστή επέτειο των 150 χρόνων από ανεγέρσεως του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Σεβόμενοι το κάλεσμα και την επιθυμία του Μητροπολίτη μας κ. Χρυσοστόμου που είμαι βέβαιος ότι αποτελούσε και επιθυμία όλων των κατοίκων του όμορφου Γαλατά, ο Δήμος Ζηρού, αποφάσισε, χωρίς δεύτερη σκέψη, να συνδράμει, στη διοργάνωση αυτής της διήμερης εκδήλωσης, προκειμένου να τιμήσει την ιστορική επέτειο του Ιερού Ναού αλλά και το χωριό.
Θησαυροί της πίστης και του Πολιτισμού υπάρχουν αρκετοί στον Δήμο μας και θέλουμε να τους αναδείξουμε, όπως και τον ρόλο των τοπικών κοινωνιών που είναι ιδιαίτερα σημαντικός διαχρονικά και πολύ περισσότερο σήμερα που οι συγκυρίες είναι δύσκολες. Σε κάθε έναν από αυτούς τους θησαυρούς υπάρχουν τα ίχνη των γονιών μας και των προγόνων μας. Αυτά τα ίχνη οδηγούν την πίστη και τη ζωή μας και χρειάζεται να τα διατηρούμε ζωντανά και αναλλοίωτα στο χρόνο.
Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του οποίου την επέτειο γιορτάζουμε και τιμούμε σήμερα, επί 150 χρόνια αποτέλεσε το αποκούμπι και την ελπίδα του κάθε φτωχού και ανήμπορου συμπολίτη μας, του κάθε πιστού αυτού του τόπου.
Είναι ένας ναός με αξιοπρόσεκτη αρχιτεκτονική που συνδυάζει την απλότητα με την μεγαλοπρέπεια. Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γαλατά, όπως και πολλοί ακόμη Ιεροί Ναοί στον Δήμο μας, αποτελεί σταθερό φάρο πίστης και πνευματικής προσφοράς για τον τόπο μας.
Η μακροχρόνια διαδρομή του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκκλησιαστική ζωή και πίστη των κατοίκων, την ιστορία του τόπου μας, τα ήθη και τα έθιμα, καθώς και την παράδοση του χωριού.
Σ' αυτό τον ιερό χώρο γιορτάζεται το Άγιο Πάσχα, τα Χριστούγεννα και όλες οι μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης, εδώ τελούνται τα μυστήρια γάμων και βαφτίσεων του χωριού, εδώ πραγματοποιούνται δεήσεις και προσευχές. Αυτό τον χώρο έχουμε χρέος να τιμήσουμε με όλο τον σεβασμό και την αρμόζουσα ιερότητα.

Καλαντζής: “Επιδιώκουμε κοινές δράσεις σε όλα τα επίπεδα”

Ως Δήμος θέλουμε και επιδιώκουμε κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις σε όλα τα επίπεδα. Το κάναμε και στο πρόσφατο 1ο Συμπόσιο Γαστρονομίας στο Θεσπρωτικό, το οποίο -όπως θα γνωρίζεται- χάρη και στη δική σας συνδρομή, σημείωσε ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία.
Με τον εορτασμό της επετείου των 150 χρόνων θέλουμε ν’ αναδείξουμε και όλα εκείνα τα ιδιαίτερα στοιχεία και χαρακτηριστικά του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την αρχιτεκτονική του τέχνη και αξία, τη διαδρομή στο χρόνο αλλά και την πνευματική του προσφορά.
Όπως γνωρίζετε ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου χτίστηκε, όπως μαρτυρά σχετική επιγραφή το 1867. Από τότε μέχρι σήμερα, πολλοί ιερείς και κάτοικοι του χωριού, κόπιασαν πολύ για να παραμείνει ο Ναός όρθιος και να έχουμε σήμερα εμείς τη δυνατότητα του εκκλησιασμού αλλά και την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου. Με τον μεγάλο σεισμό του 1981 όπως πληροφορήθηκα, υπέστη σημαντικές ζημιές και χρειάστηκε να ανασκευαστούν το χαγιάτι, ο μαντρότοιχος, το καμπαναριό και άλλα μέρη του Ναού. Έμαθα επίσης ότι με πρωτοβουλία ομάδα κατοίκων του χωριού μαζεύτηκαν αρκετά εκατομμύρια δραχμές τότε (30!) για την επισκευή του. Χαίρομαι που ένας άνθρωπος ο οποίος πρωταγωνίστησε μετά τον σεισμό του 1981 και συνέβαλε τα μέγιστα στην επισκευή του Ιερού Ναού, ο κ. Βασίλειος Ζήκος, είναι και τώρα στους ανθρώπους που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της οργάνωσης της εκδήλωσης. Είναι προφανές ότι οι αξίες του και η διάθεση για προσφορά παραμένουν ισχυρές και αναλλοίωτες. Του αξίζει ένα θερμό χειροκρότημα και πολλά 'μπράβο', όπως πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στον πολιτιστικό σύλλογο, στην επιτροπή της εκκλησίας, αλλά και σε όλους εσάς τους μεγαλύτερους σε ηλικία, που σαν μία γροθιά συνεργαστήκατε και συνδράματε με κάθε δυνατό τρόπο, στα έργα επισκευής και συντήρησης του Ιερού Ναού, ώστε να υπάρχει σήμερα σε καλή κατάσταση.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης και τον σεβασμιότατο μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο, τη Φιλαρμονική “ΑΠΟΛΛΩΝ” Θεσπρωτικού, τον καθηγητή κ. Γιαννούλη, τα μέλη του μουσικού συνόλου του κ. Ράπτη και όλους όσοι έσπευσαν να συμβάλλουν στην επιτυχία των εκδηλώσεων.
Τέλος να ευχαριστήσω όλους εσάς για την σημερινή σας παρουσία.
Εύχομαι, με την χάρη της Παναγίας, να είμαστε όλοι καλά ν' ανταμώνουμε και να έχουμε καλό υπόλοιπο καλοκαιριού”.

Η ομιλία Γιαννούλη
Του χαιρετισμού του Δημάρχου, ακολούθησε η ομιλία του κ. Γιαννούλη Δημήτριου, επίκουρου καθηγητή Βυζαντινής αρχαιολογίας και χριστιανικής τέχνης στην Ανώτατη εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων. Ο κ. Γιαννούλης αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία του Ναού, ενώ μίλησε και για τα ιστορικά στοιχεία του χωριού.
Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Πρέβεζας κ. Γιαννάκης ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του εξήρε την προσπάθεια του Δήμου και των κατοίκων του Γαλατά, τόσο για την διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, όσο και για τα έργα επισκευής και συντήρησης του Ιερού Ναού.
Το πρόγραμμα της 1ης ημέρας έκλεισε με ένα εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο φιλαρμονικός σύλλογος “ΑΠΟΛΛΩΝ” Θεσπρωτικού.
Την Κυριακή 30 Ιουλίου το πρόγραμμα άνοιξε με τη θεία λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομου, ενώ ακολούθησε η λιτανεία της εικόνας της Παναγίας.
Στη συνέχεια έγιναν χαιρετισμοί. Ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, αναφέρθηκε στην προσφορά και το πνευματικό έργο του Ναού, ενώ συνεχάρη τους ιερείς που διακόνησαν τον Ιερό Ναό, την οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης και προσωπικά τον Δήμαρχο Ζηρού κ. Καλαντζή Νικόλαο, για την σημαντική προσφορά και όλους όσοι συνέβαλαν στη ν επιτυχή οργάνωση της εκδήλωσης αλλά και την επισκευή και συντήρηση του Ιερού Ναού. Χαρακτήρισε τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Γαλατά, όπως και κάθε Ναό πόλης ή Τοπικής Κοινότητας, την καρδιά της πόλης ή του χωριού, όπου γύρω χτυπούν όλοι οι άλλοι ρυθμοί της ζωής.

Συγκινητική η ομιλία του κ. Βασιλείου Ζήκου

Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Βασίλης Ζήκος, μέλος της οργανωτικής επιτροπής και ένας άνθρωπος με μεγάλη και αναγνωρισμένη προσφορά στην επισκευή και πολυετή συντήρηση του Ιερού Ναού, αλλά όχι μόνο. Με λόγια καρδιάς και με έκδηλη συγκίνηση έκανε αναφορά στην ιστορία του χωριού Γαλατά και βέβαια στον Ιερό Ναό, συγχαίροντας τον Δήμαρχο Ζηρού αλλά και όλους όσοι έσπευσαν να συνδράμουν για την οργάνωση και επιτυχία της εκδήλωσης.
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Βασιλάκης Περικλής και ο μαέστρος Κωνσταντίνος Ράπτης, που κατάγεται από τον Γαλατά.
Το διήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων έκλεισε με συναυλία από Μουσικό σύνολο παραδοσιακής μουσικής υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του κ. Κωνσταντίνου Ράπτη.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο κ. Παύλος Κώτσης, εκπαιδευτικός και μέλος της οργανωτικής επιτροπής.
Εκτός του Δημάρχου Ζηρού κ. Καλαντζή Νικόλαου, του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομου και του Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Πρέβεζας κ. Γιαννάκη Στέργιο, το διήμερο πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρακολούθησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χασίδης Χρήστος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Κατραχούρας και Ρεμπής, οι Δημοτικού Σύμβουλοι κ.κ. Πάντος, Κώνστας, Αθανασόπουλος, η κα Καραπάνου, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Βασιλάκης Περικλής, η κα Ξώνα Γεωργία, δημοτική Σύμβουλος και πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου που είχε αναλάβει και τη στήριξη των εκδηλώσεων με εξαιρετική επιτυχία, οι πατέρες Ιωσήφ, Ανδρέας, Νικόλαος και Χριστόδουλος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Γαλατά κ. Αθανασίου Κωνσταντίνος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Παππαδατών κ. Μπατσούλης Βασίλειος -Βησσαρίωνας, ο αρχιτέκτονας που ανακαίνισε τον Ιερό Ναό κ. Μαμαλούκος Σταύρος, ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού – Πολιτιστικού Συλλόγου πρ. Δήμου Θεσπρωτικού κ. Νικολάου Νικόλαος και πλήθος κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: