Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Αυτός θα είναι ο τουρισμός στην Ήπειρο, τα επόμενα χρόνια...



Άτυπα τους λένε «ανιχνευτές νέων τουριστικών προορισμών» και είναι ακριβοπληρωμένοι επαγγελματίες από μεγάλα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού, που θέλουν συνεχώς να ανοίγουν νέους προορισμούς για τους πελάτες τους.
 Ο θερινός  τουρισμός, έχει πλέον υπερκαλυφθεί, είναι πασίγνωστος σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, αλλά εκείνος που χωλαίνει και έχει εστιάσει σε λίγες τουριστικές περιοχές, είναι ο χειμερινός. 
Οι ξένοι λοιπόν ειδικοί του τουρισμού, μελέτησαν το θέμα, κατέγραψαν απόψεις πελατών τους και κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι το άνοιγμα νέων τουριστικών προορισμών στους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες, θα πρόσθεταν στην χειρότερη περίπτωση, 60-100 εκατομμύρια τουρίστες, φθάνει να ανοιχτούν νέοι χειμερινοί προορισμοί, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο τουλάχιστον,  σε όλη την Ευρώπη. Έτσι θα καλυφθεί επιτέλους το πολυπόθητο για όλους «Τουρισμός 12 μηνών».
Τέλη Μαϊου με αρχές Ιουνίου, πολυμελής ομάδα "ανιχνευτών νέων προορισμών", "σάρωσαν" την Ήπειρο, εστιάζοντας κυρίως στον χειμερινό τουρισμό και σε κρουαζερόπλοια στο λιμάνι της Πρέβεζας, πάνω σε εντελώς νέες βάσεις. Ειδικοί στον τουρισμό και μεταξύ τους 3 δημοσιογράφοι ειδικοί επίσης σε τουριστικά θέματα. Μεταξύ των 3 και Έλληνας παλιός δημοσιογράφος τουρισμού στο εξωτερικό που ήλθε σε επαφή μαζί μου, για να μάθω κι εγώ την εδώ παρουσία τους, αφού κινούνταν παντού σαν απλοί τουρίστες μη αποκαλύπτοντας τις ταυτότητές τους και τον σκοπό της εδώ παρουσίας τους. 
Εντελώς συμπτωματικά λοιπόν πληροφορήθηκα κι εγώ την ύπαρξη ¨ανιχνευτών νέων τουριστικών προορισμών" και περίπου τι σχεδιάζουν για την Ήπειρο στο άμεσο μέλλον. Με την άδειά τους και χρονικό περιθώριο που μου έθεσαν για να παραδώσουν την δουλειά τους αποκαλύπτουμε σήμερα λίγα απο αυτά που σχεδιάζουν...



Κρουαζερόπλοια στην Πρέβεζα.
Η Πρέβεζα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον για τα κρουαζερόπλοια του καλοκαιριού. Ένας προβληματισμός υπάρχει μόνο, με το βάθος του λιμανιού, τι μεγέθους κρουαζερόπλοια μπορεί να δεχτεί και τι αριθμό αν συμπέσουν 2ή 3 ταυτόχρονα. Γι αυτά θα ζητήσουν επίσημα στοιχεία από τις αρμόδιες Αρχές. Τι σχεδιάζουν?
Κατ αρχήν ολοήμερες εκδρομές στην αρχαία Νικόπολη, σε όλους τους χώρους της και το Μουσείο. Η αρχαία Νικόπολη προσελκύει τεράστιο ενδιαφέρον και θεωρείται σαν μια από τις πλέον σημαντικές αρχαίες πόλεις, πόσο μάλλον αν γίνουν εκτεταμένες ανασκαφές και αποκαλυφθεί σε όλο το μέγεθός της. Αυτή η ημερήσια εκδρομή θα συνδυάζεται με επίσκεψη και στην αρχαία Δωδώνη και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους κυρίως της Άρτας. Ανάλογα με τον σχεδιασμό μπορεί να γίνεται και διήμερη.



Τα μεσημέρια οι εκδρομείς θα γευματίζουν εκτός πλοίου και σε διαφορετικά σημεία το κάθε γρούπ αν οι αριθμοί τους είναι μεγάλοι. Επίσης και οι επισκέψεις θα γίνονται κατά γκρούπ, δηλ. άλλοι θα ξεκινούν από αρχαία Νικόπολη και θα συνεχίζουν, άλλοι από Δωδώνη, άλλοι από Άρτα κ.λ.π. Εννοείται ότι όσοι επιλέγουν αυτές τις κρουαζιέρες, θα κάνουν διακοπές στο πλοίο, αλλά το ενδιαφέρον τους θα στρέφεται αποκλειστικά στους αρχαιολογικούς χώρους. Θα είναι κρουαζιέρες 10 ή 15 ημερών, θα ξεκινούν από αρχαιολογικούς χώρους της Ιταλίας  (σίγουρη η Πομπηϊα) θα συνεχίζουν Ελλάδα,  Κύπρο και Τουρκία (Έφεσσος).Στην Πρέβεζα τα κρουαζερόπλοια θα μένουν «δεμένα» 2-3 ημέρες. Τα βράδια θα τα αφιερώνουν στις  πόλεις  της Πρέβεζας και της Λευκάδας.  Ο στόχος είναι  οι ίδιοι να οργανώνουν αρχαίες παραστάσεις στα θέατρα της Νικόπολης και της Δωδώνης, αποκλειστικά για τους επιβάτες των πλοίων, αφού οι αριθμοί τους θα είναι από 1500-2500 άτομα.  Στους σχεδιασμούς είναι η προσέγγιση των πλοίων και σε αρχαιολογικούς χώρους σε επιλεγμένα νησιά του Αιγαίου. Πριν από κάθε επίσκεψη, κι ενώ τα πλοία θα είναι εν πλώ, θα ενημερώνονται από αρχαιολόγους, ιστορικούς κ.λ.π. για τις επισκέψεις της επόμενης ημέρας.
Οι κρουαζιέρες αυτές θα ξεκινούν τέλη Μαϊου και θα ολοκληρώνονται στα μέσα Σεπτεμβρίου. Τι άλλο θα περιλαμβάνουν, δεν μας αποκαλύφθηκε, γιατί πολλοί σχεδιασμοί θα γίνουν μετά κι από προτάσεις ειδικών που θα συμβουλευτούν οι διοργανωτές των κρουαζιέρων, οι οποίες φυσικά δεν θα ξεκινήσουν άμεσα, αλλά στην καλύτερη περίπτωση σε 2 χρόνια.
Επίσης να σημειωθεί ότι οι εταιρείες, δεν ενδιαφέρθηκαν ξαφνικά για νέα στροφή στην κρουαζιέρα, αν δεν υπήρχε το έντονο ενδιαφέρον των πελατών τους που αναζητούν πλέον «θεματικές» κρουαζιέρες, σε συνδυασμό με εν πλώ διακοπές.  Οι προτάσεις για συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους, έγιναν από εκδρομείς που τις επισκέφθηκαν και θέλουν να πάνε πάλι, έχοντας περισσότερο χρόνο στην διάθεσή τους και μεγαλύτερη ενημέρωση.

Ο χειμερινός τουρισμός
Κάτι το διαφορετικό είναι τα όσα προετοιμάζουν για τον χειμερινό τουρισμό της Ηπείρου, με επίκεντρο τα Γιάννινα, που μπορεί να αρχίσει νωρίτερα από τις κρουαζιέρες. Στα Γιάννινα οι «ανιχνευτές νέων προορισμών» έμειναν 7 ημέρες και δούλευαν από πολύ νωρίς το πρωϊ μέχρι αργά το βράδυ.
Τι σχεδιάζουν
-Κατ αρχήν γνώριζαν τα πάντα για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων και δεν ανησύχησαν για την έλλειψη καυσίμων, βέβαιοι ότι για τα επόμενα χρόνια που αυτοί σχεδιάζουν, το πρόβλημα θα έχει λυθεί.
Σε κάθε πτήση τσάρτερ προς και από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, δεν θα υπάρχει ένα ομοιογενές γκρούπ (μπορεί να υπάρξει και τέτοιο), αλλά ομάδες με διαφορετικές προτιμήσεις, αφού η περιοχή, προσφέρει αυτές τις δυνατότητες. Τα ταξίδια θα είναι εβδομαδιαία και θα απευθύνονται σε φυσιολάτρες, ορειβάτες, ενδιαφερόμενους για χειμερινά σπόρ (κυρίως σκι σε χιονοδρομικά κέντρα), ράφτινγκ, κωπηλασία, ψάρεμα σε ποτάμια, παρατηρητές πουλιών, ποδηλάτες βουνού, τζόκινγκ σε βουνό, αιωροπτεριστές, αθλητές σε αγώνες δρόμου, , λάτρεις του κανόε – καγιάκ σε ποτάμια ή λίμνη,  ομάδες διαφόρων αθλημάτων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλλεϋ κ.λ.π.) για προετοιμασία τους ενόψει πρωταθλημάτων, ή διεθνών διοργανώσεων,  κ.λ.π. κ.λ.π.. Αυτά τα γκρουπ θα είναι για 12 μήνες το χρόνο, ανάλογα το ενδιαφέρον κατά περίπτωση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για συμμετοχή όλων των ηλικιών σε διάφορους αγώνες που ήδη διοργανώνονται κυρίως Άνοιξη και καλοκαίρι στην περιοχή, (Γύρος της λίμνη, αγώνες δρόμου σε Ζαγόρι, Μέτσοβο κ.λπ. Αυτά θα συνδυάζονται και με διακοπές, ξεναγήσεις, νυκτερινή διασκέδαση και ποικίλες άλλες δραστηριότητες).





















-Απλοί τουρίστες που θα έρχονται να γνωρίζουν  την περιοχή, να γνωρίσουν τα μνημεία, τον τρόπο ζωής των κατοίκων, να δούν αξιοθέατα, να γνωρίσουν την τοπική κουζίνακ.λ.π.
-Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για τον Εκκλησιαστικό Τουρισμό και τους 12 μήνες του χρόνου, κυρίως για Ρώσους, με επισκέψεις και ξεναγήσεις στα Εκκλησιαστικά Μνημεία της Ηπείρου, (και είναι δεκάδες), αλλά και ημερήσια επίσκεψη στα Μετέωρα. Στα εβδομαδιαία γκρούπ, θα περιλαμβάνεται τον χειμώνα και ημερήσια επίσκεψη στον Άγιο Σπυρίδωνα Κέρκυρας και το καλοκαίρι διήμερη παραμονή στο Νησί των Φαιάκων.
-Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι θα είναι στους στόχους αυτών που θέλουν να γνωρίζουν από κοντά την πλούσια αρχαία ιστορία της περιοχής. Θερινούς μήνες θα παρακολουθούν αρχαίες παραστάσεις στην Δωδώνη, ημερήσιες επισκέψεις σε Βουθρωτό, Νεκρομαντείο Αχέροντα, Νικόπολη, Άρτα, ρωμαϊκό υδραγωγείο στον Άγιο Γεώργιο. Αρχαιολογικούς χώρους Θεσπρωτίας κ.λ.π.
-Τα προγράμματα που θα προετοιμαστούν για αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία, θα προσαρμοστούν και για σχολικά ή φοιτητικά γκρούπ, και η ενημέρωση – μάθημα, θα γίνεται από έμπειρους αρχαιολόγους κ.λ.π. ενώ θα περιλαμβάνουν και νυκτερινή διασκέδαση, επισκέψεις στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και γνωριμία με τις πόλεις και τουριστικές περιοχές της Ηπείρου.
Για την προετοιμασία αυτών των πακέτων, υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί θεωρούν τα Γιάννινα ιδανική πόλη για την ασφάλεια των μαθητών-φοιτητών, όπου ταυτόχρονα με την ενημέρωσή τους σε αρχαιότητες και μουσεία, καλύπτουν και όλες τις ανάγκες για την εβδομαδιαία εκδρομή της νεολαίας. Μάλιστα γνώριζαν με λεπτομέρειες τους μεγάλους αριθμούς κάθε χρόνο μαθητικών εκδρομών από την Ελλάδα  στα Γιάννινα και εξέφρασαν την έκπληξή τους γιατί είναι μικροί οι αριθμοί αντίστοιχων εκδρομών από την υπόλοιπη Ευρώπη.
-Τους ενδιαφέρει η Κρουαζιέρα στη λίμνη, με ταυτόχρονη ξενάγηση με την ιστορία της Παμβώτιδας και στη συνέχεια επίσκεψη στο Νησί, το μοναδικό κατοικημένο σε λίμνη. Στο Νησί έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα τοπικά φαγητά, με τα ψάρια της λίμνης, τα βατραχοπόδαρα και τις καραβίδες και θέλουν σε κάθε γκρούπ, ένα γεύμα εκεί. Τους ενόχλησε ο τρόπος με τον οποίο τους προσέγγισαν εστιάτορες εκεί, προκειμένου να τους «τραβήξουν» στα εστιατόριά τους και κάποιοι, -μας είπαν-, αλληκατηγορούνταν για την ποιότητα των φαγητών και την εξυπηρέτηση. Το ίδιο μας είπαν, ότι τους «ξένισε» και στο Μέτσοβο, ενώ στα Ζαγοροχώρια και τα Γιάννινα, δεν κατέγραψαν τέτοιες περιπτώσεις.
-Πολύ καλοί πελάτες όλων των γραφείων τουρισμού στην Ευρώπη, είναι οι ηλικιωμένοι, και χαρακτήρισαν «μοναδικό προορισμό» τα Γιάννινα, όλους τους μήνες για μια εβδομάδα ξεκούρασης και χαλάρωσης. Ιδιαίτερα θετικό στοιχείο και απαραίτητο, χαρακτήρισαν τα δύο νοσοκομεία της πόλης, που παρέχουν και τη νοσοκομειακή ασφάλεια των ηλικιωμένων. Με χαλαρά προγράμματα επισκέψεων στα Γιάννινα, τα Ζαγοροχώρια και το Μέτσοβο, αλλά και μια ημερήσια βόλτα στο Αργυρόκαστρο, με επισκέψεις σε μουσεία, με δείπνα σε επιλεγμένα καταστήματα και με την κατάλληλη μουσική, με βόλτα στην αγορά για σουβενίρ και κυρίως, -το ακούσαμε κι αυτό-, στα χρυσοχοεία της πόλης που είναι φημισμένα. Οι ηλικιωμένοι της Ευρώπης, ανάλογα φυσικά τις οικονομικές τους δυνατότητες, αρέσκονται σε κοσμήματα για τους ίδιους ή αγαπημένα τους πρόσωπα.




-Τα Γιάννινα τα θεωρούν ιδανικά για χειμερινά κυρίως γαμήλια ταξίδια, σε πολυτελή ξενοδοχεία, σε ρομαντικές κρουαζιέρες στη λίμνη, σε νυκτερινή ζωή, σε ρομαντικά δείπνα. Τους γοήτευσε το κτίριο του Δημαρχείου, για γάμους που θα γίνονται στα Γιάννινα, τα παϊτόνια με τα άλογα και γαμήλιο στολισμό για μεταφορά νεονύμφων, το πλήθος των γαμήλιων φωτογραφιών στη λίμνη, το κάστρο, το σπήλαιο Περάματος, την αρχαία Δωδώνη, τους Λυγκιάδες με φόντο την λίμνη και την πόλη κ.λ.π.. Έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό για γάμους στα Γιάννινα τους χειμερινούς μήνες, γιατί το καλοκαίρι, όλοι προτιμούν Σαντορίνη, Ρόδο, Κρήτη και λοιπά νησιά. Για τον χειμώνα όμως υπάρχουν περιορισμένες επιλογές. Μου είπαν ότι, ποντάρουν ιδιαίτερα πάνω στα γαμήλια ταξίδια και τους γάμους στα Γιάννινα, και ότι θα δουλέψουν ιδιαίτερα πάνω σε αυτά και θα με καταπλήξουν με αυτά που θα σχεδιάσουν.
-Στα εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί, ζαχαροπλαστεία, κρεπερί κ.λ.π, δεν πήγαιναν όλοι μαζί, αλλά μεμονωμένα ή σε γκρουπάκια το πολύ 3-4 ατόμων. Ζητούσαν πάντα τοπικά φαγητά. Τους έκανα μια λίστα με γιαννιώτικα φαγητά και τους κατηύθυνα εκεί που θα τα εύρισκαν. Τους έβαλα τα πάντα, για κάθε ηλικία. Πρώτα κατέταξαν, τι νομίζετε; Τραχανάς με τριμμένη φέτα, αυγά με ντομάτα και φέτα (στραπατσάδα), ντολμαδάκια με αυγολέμονο, κατσίκι στην γάστρα, αρνάκι φρικασέ, γίγαντες με λάχανα και κοκκινιστές στο ταψί, στιφάδο, όλες οι πίττες, γεμιστά και μπακαλιάρος παστός με σκορδαλιά. Μουσακά και τζατζίκι, μου τα απέρριψαν προκαταβολικά… Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα τοπικά φαγητά. Παραδέχτηκαν ότι δεν πρόλαβαν να τα δοκιμάσουν όλα όσα τους είχα λίστα, αλλά επίσης παραδέχτηκαν ότι η ντόπια κουζίνα  είναι πλουσιότατη. Στα γλυκά, πήραν και… δείγματα μαζί τους… Στο τσίπουρο το παράκαναν και ένας πήγε στο ξενοδοχείο σε τσακίρ κέφι…
Αυτά κατά το δυνατόν σε συντομία, από τους «ανιχνευτές νέων προορισμών» και όσα μου αποκάλυπτε ο Έλληνας συνάδελφος, ενώ οι υπόλοιποι ήταν «με κλειστά στόματα», γιατί μπορεί να πήγαιναν «πακέτο», αλλά ο καθένας δούλευε για λογαριασμό του. Από τα  100 που κατέγραφαν παντού με λεπτομέρειες, εγώ στην καλύτερη περίπτωση να έμαθα τα…10.Τις 20 περίπου μέρες που τριγύριζαν σαν απλοί τουρίστες, μη αποκαλύπτοντας πουθενά τις ταυτότητές τους, κατέγραφαν τα πάντα, ακόμη και με βίντεο ή φωτογραφίες τα πάντα. Τους εφοδίασα με όσα αγγλόφωνα έντυπα είχα, κατέγραψαν ιστοσελίδες με τουριστικές πληροφορίες και υποσχέθηκα στον συνάδελφο ότι θα παρουσιάσω κάποια από τα στοιχεία, τουλάχιστον 15 μέρες μετά την αναχώρησή τους. Και τα πλέον… ανώδυνα, γιατί έχουν και ανταγωνιστές.
 Την περασμένη Κυριακή  με ενημέρωσε ότι ολοκληρωμένα όλα τα στοιχεία τα παρέδωσαν σε αυτούς που τα είχαν παραγγείλει. Τώρα όλα αυτά θα περάσουν από μικροσκόπια αυτών που θα κάνουν τις επιλογές,  θα σχεδιαστούν με λεπτομέρειες πριν τα θέσουν σε εφαρμογή, στην καλύτερη περίπτωση από τα τέλη του 2018. Πάντως αυτό που έχει σημασία, είναι ότι έφυγαν ενθουσιασμένοι από την Ήπειρο, και εμείς δεν έχουμε παρά να περιμένουμε. Κι αν αυτοί ήταν οι πρώτοι (δεν αποκλείεται να προηγήθηκαν κι άλλοι), σίγουρα στο μέλλον θα εμφανιστούν κι άλλοι…
Και κάτι για τους επαγγελματίες της πόλης. Παντού ρωτούσαν, αν στην Ήπειρο… «αγαπούν τους τουρίστες» και η απάντηση που τους έδωσε ένας νεαρός επαγγελματίας τους κατέπληξε: »…Βγείτε στην πόλη, κι αν βρείτε ένα τουρίστα, από οποιαδήποτε χώρα, που έχει αντίθετη άποψη, εγώ μπροστά σας θα βάλω φωτιά και θα κάψω το μαγαζί μου…». Δίνουν μεγάλη σημασία πλέον αν οι τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι σε κάθε περιοχή...



Γιώργος Κυρούσης



Δεν υπάρχουν σχόλια: