Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Απογοητευτικά τα στοιχεία της 5ετίας από το Επιμελητήριο. 1.542 λουκέτα επιχειρήσεων στην Πρέβεζα





Η επιχειρηματικότητα παραμένει μεγάλο θύμα της κρίσης.

Η επιχειρηματικότητα παραμένει μεγάλο θύμα της κρίσης αφού αυξάνονται τα λουκέτα και μειώνονται οι ενάρξεις νέων επιχειρήσεων. Λουκέτα σε 1. 542 επιχειρήσεις στην Πρέβεζα μέτρησε το Επιμελητήριο από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι και χθες αποτυπώνοντας με το χειρότερο τρόπο το δυσμενές οικονομικό κλίμα στην επιχειρηματικότητα ενώ οι επιχειρήσεις που προχώρησαν σε έναρξη δραστηριότητας κατά την ίδια περίοδο δεν ξεπερνούν ήταν 1.130 (-412).

Θλιβερή πρωτιά στις διαγραφές επιχειρήσεων φαίνεται να έχει ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος καταγράφει 1.327 λουκέτα, αριθμός που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς είναι μεγαλύτερος αφού όπως μας είπαν αρκετοί βάζουν λουκέτο στα καταστήματά τους, αλλά δεν κλείνουν στα χαρτιά καθώς δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και παραμένουν μέλη του Επιμελητηρίου.
Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις χάνουν πλέον τις αντιστάσεις που κατόρθωσαν να διατηρήσουν μέσα στην κρίση και οι επιχειρηματίες τονίζουν πως τα λουκέτα συνεπάγονται στροφή στην αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα (ιδίως σε τομείς όπως οι υπηρεσίες, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, τα ηλεκτρονικά και οι νέες τεχνολογίες, οι νοσηλευτικές υπηρεσίες κτλ).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πρέβεζας κ. Γιάννη Γιαμά ένας συνδυασμός πραγμάτων ευθύνεται για το αρνητικό ισοζύγιο όπως η συνεχόμενη αύξηση της φορολόγησης αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών, τα capital controls, η έλλειψη ρευστότητας. Αποτέλεσμα όλων αυτών να μειώνονται ο αντοχές των επιχειρήσεων. 


Επιχειρηματίες της περιοχής σημειώνουν πως θα πρέπει να υπάρξουν από την πολιτεία πρωτοβουλίες εκείνες που θα ξαναδώσουν ώθηση στην επιχειρηματικότητα αφού όπως μας είπανε είναι εξαιρετικά δύσκολο για μία επιχείρηση να αντέξει, και αυτό προκαλεί αρνητικό κλίμα και τελικά οδηγεί στο «κλείσιμο.


Εφημερίδα ''Βήμα της Πρέβεζας''.

Δεν υπάρχουν σχόλια: