Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Απόφαση βόμβα του ΣΤΕ: Στον αέρα οι ιδιοκτησίες στα παρατάφρια της Πρέβεζας. Στην ολομέλεια του ΣΤΕ θα κριθεί η συνταγματικότητα των παραχωρήσεων


Μείζον θέμα για τις ιδιοκτησίες και τους όρους πολεοδόμησης στην περιοχή των παρατάφριων Πρέβεζας προκύπτει μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αυτεπάγγελτα κινούμενο, μετά από προσφυγή  για διαφορά μεταξύ ιδιωτών, αποφάσισε ότι οι όροι   πολεοδόμησης στην συγκεκριμένη περιοχή είναι αντισυνταγματικοί και παρέπεμψε το όλο ζήτημα στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

paratavriapreveza (2)

Όπως μπορείτε να δείτε και παρακάτω στην απόφαση η ολομέλεια θα αποφασίσει αν οι ιδιοκτησίες και οι οικίες της συγκεκριμένης περιοχής παραχωρήθηκαν σύμφωνα με το σύνταγμα και κατά πόσο οι οικίες θεωρούνται νόμιμες ή αυθαίρετες. Μια αρνητική απόφαση της ολομέλειας ουσιαστικά αφήνει στον αέρα τους σημερινούς ιδιοκτήτες αυτών των περιοχών.
Συγκεκριμένα με το νόμο 3220/2004 («Παρατάφρια Πρέβεζας») παραχωρήθηκε στο Δήμο Πρέβεζας έκταση 29.000 τ.μ., την οποία ο Δήμος μπορεί με τη σειρά του να παραχωρεί κατά κυριότητα σε δημότες του τμήματα της έκτασης αυτής, τα οποία κατέχουν αυθαίρετα και έχουν επί αυτών ανεγείρει πριν από την 31.12.1981 οικοδομή πρώτης κατοικίας και με την προϋπόθεση ότι κατοικούν μόνιμα σε αυτά.

paratavriapreveza (3)

Στις εκτάσεις που παραχωρούνται επιβάλλεται χρηματική εισφορά, 5% της αντικειμενικής αξίας που έχει η έκταση.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν με την υπ΄ αριθμ. 197/2016 απόφασή τους ότι   στο πλαίσιο υλοποίησης του πολεοδομικού σχεδιασμού της περιοχής «Παρατάφρια» της Πρέβεζας, «η απευθείας εκποίηση δημοτικών εκτάσεων της πολεοδομούμενης αυτής περιοχής στους αυθαίρετους κατόχους τους, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συμβάλει στον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής, εφόσον η εν λόγω ρύθμιση δεν υπαγορεύεται από πολεοδομικά κριτήρια συναπτόμενα προς την υγιεινή, ασφάλεια, αισθητική και λειτουργικότητα του οικισμού, που θα ήσαν πρόσφορα και τα μόνα συνταγματικώς ανεκτά για την εξυπηρέτηση του επιδιωκόμενου σκοπού του ορθολογικού σχεδιασμού, αλλά αποβλέπει, στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, περιοριζόμενη στην αποδοχή, επ' ευκαιρία του πολεοδομικού σχεδιασμού, πραγματικών καταστάσεων που δημιουργήθηκαν παρανόμως από ιδιώτες (αυθαίρετη δόμηση)».
Έτσι, οι επίμαχες διατάξεις του άρθρου 44 του ν. 3 220/2004 είναι «αντίθετες με το άρθρου 24 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος, που επιτάσσουν τον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό προς εξασφάλιση της λειτουργικότητας των οικισμών, όσο και με τις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου (άρθρο 25 παρ. 1) και της ισότητας των πολιτών ενώπιον του νόμου (άρθρο 4).
Κατά συνέπεια, ως αντισυνταγματικές, οι διατάξεις του άρθρου 44 του ν. 3220/2004 είναι ανίσχυρες και μη εφαρμοστέες» κατέληξαν οι σύμβουλοι Επικρατείας.
Όμως, λόγω της αντισυνταγματικότητας το όλο ζήτημα παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ακολουθεί αναλυτικά η απόφαση από το ΣΤΕ όπου στην παράγραφο 8 αναλύεται ο λόγος αντισυνταγματικότητας:

ste1
ste2
ste3
ste4
ste5
ste6



Δεν υπάρχουν σχόλια: