Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Πανελλαδική γενική απεργία για το Ασφαλιστικό και Φορολογικό το τριήμερο 6-8 Μαϊου 2016. Περιμένω, όπως παλιά, τον ΣΥΡΙΖΑ να ξηλώσει τα πεζοδρόμια. Μήπως όμως κάνει το βρώμικη δουλειά για τον Μητσοτάκη, που διατελεί ως, εν αναμονή Πρωθυπουργός; ...


Δεν ξέρω αν η απόφαση να συζητηθούν και να ψηφιστούν το ασφαλιστικό και το φορολογικό με τη διαδικασία του κατεπείγοντος περιποιεί τιμή στην κυβέρνηση, η οποία για μια ακόμη φορά κάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που είχε υποσχεθεί και δεσμευθεί ότι θα πράξει....
Να δεχθώ ότι δεν το απαίτησαν οι δανειστές, αλλά το εισηγήθηκαν ο Γιούνκερ και ο Ολάντ ως κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους της Αθήνας προκειμένου να αφαιρεθούν επιχειρήματα από τη Γερμανία και το ΔΝΤ ώστε να ψηφιστεί εγκαίρως και χωρίς τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων η αξιολόγηση. Ναι, να το δεχθώ. Όμως κάποιος πρέπει να πει στον πρωθυπουργό, το οικονομικό επιτελείο, τον Πρόεδρο της Βουλής και τους λοιπούς ...συγγενείς ότι ένας

 νόμος, ο ασφαλιστικός, που ανατρέπει συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δεδομένα δεκαετιών και αλλάζει εκ βάθρων τη ζωή των πολιτών δεν μπορεί να συζητείται και να ψηφίζεται εντός 48 ωρών. Το κατεπείγον και το σαββατοκύριακο αποτελούν ύβρη και περιφρόνηση στον ασφαλισμένο, τον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο, τον άνθρωπο.
Από μια κυβέρνηση, έστω και κατ' ευφημισμόν της ριζοσπαστικής αριστεράς θα περίμενε κάποιος ένα τέτοιο νομοθέτημα να μην ψηφιστεί νύχτα και στα μουλωχτά -γιατί αυτή είναι η γνώμη που σχηματίζεται. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο αιφνιδιασμός δεν είναι σωστή τακτική. Αντίθετα βλάπτει σοβαρά αυτόν που τον επιχειρεί και εν προκειμένω την κυβέρνηση. Επιπροσθέτως, δίδεται η εντύπωση πως θέλουν να προκαταλάβουν αντιδράσεις βουλευτών, οι οποίες δεν μπορούν να αποκλειστούν στο μεσοδιάστημα μεταξύ εκτάκτου (9 Μαΐου) και τακτικού (24 Μαΐου) Eurogroup όταν θα αποκαλυφθεί όλο το εύρος των μέτρων που απαιτούν οι δανειστές.




Και βέβαια δεν είναι ήσσονος σημασίας η περίπτωση να ψηφιστούν το φορολογικό και το ασφαλιστικό και μετά η διαπραγμάτευση να σκαλώσει. Να έχει δηλαδή ψηφιστεί ο σκληρός πυρήνας των όσων απαιτούν οι δανειστές και μετά η κυβέρνηση να μείνει με το μπαστούνι στο χέρι. Σε κάθε περίπτωση θα περίμενε κάποιος από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για ένα νομοθέτημα το οποίο επαναλαμβάνω αλλάζει άρδην και για δεκαετίες τη ζωή των ανθρώπων, και μάλιστα με βίαιο τρόπο, θα περίμενε λοιπόν κάποιος γι' αυτό ειδικά το νομοσχέδιο να τηρηθεί η καλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική διαδικασία και να υπάρχει άνεση χρόνου στους βουλευτές για να ζυμωθούν πριν ψηφίσουν.
Δεν είναι πολιτικό λάθος ή αθλιότητα, όπως είπε ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, είναι και ανήθικο τη ζωή των ανθρώπων, και δη των ασφαλισμένων, να την αντιμετωπίζει η κυβέρνηση με τη λογική του "ψεκάστε, ψηφίστε, τελειώσατε". Και είναι δυό φορές λάθος και ανήθικο αυτό να γίνεται από ένα κόμμα και από πολιτικούς που στήριξαν την ύπαρξή τους και τις καριέρες τους σε θέσεις, συμπεριφορές και πρακτικές ακριβώς αντίθετες από αυτές που σήμερα υπερασπίζονται και προωθούν.
Και καλά το φορολογικό -που κι αυτό φωτιά και λύρα είναι- μπορεί αύριο μια άλλη κυβέρνηση να το αλλάξει. Το ασφαλιστικό όμως; Πόσος καιρός θα χρειαστεί για να γίνουν αλλαγές προς το καλύτερο; Αν γίνουν, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης που, εκτός απροόπτου, θα διαδεχθεί, ως φαίνεται, τον Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία ουσιαστικά συμφωνεί με τις αλλαγές που επέρχονται.




 Επομένως, ο Τσίπρας κάνει τη βρώμικη δουλειά για τον Μητσοτάκη. 
Θα έλεγα ότι δεν υπάρχει αντίρρηση να την κάνει, αν αυτό θέλει. Όμως να πει και στους δικούς του να σταματήσουν αυτά τα ηρωϊκά και πένθιμα της αντίστασης που συνεχίζουν να τσαμπουνάνε, γιατί πλέον μόνο γέλωτα προκαλούν.
Και να ξέρει πως από τη Δευτέρα, που θα έχουν ψηφιστεί τα μέτρα, θα είναι εντελώς άλλο το τοπίο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Εχθρικό. Μέχρι τώρα υπήρχε φλυαρία για το τι είναι η δεν είναι σωστό, για το τι πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει. Από τη Δευτέρα θα έχουμε συγκεκριμένο νόμο και συγκεκριμένα μέτρα, που αναγκαία τα λες όχι όμως και φιλολαϊκά. Νόμο και μέτρα, τα οποία αν τα είχαν πάρει οι προηγούμενες κυβερνήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε ξηλώσει τα πεζοδρόμια.
Πάντως, και σε τελική ανάλυση, ακόμη και δίκαιο να έχει -που δεν εχει- η κυβέρνηση στα λεγόμενά της γι' αυτά που θα νομοθετήσει δεν θα έπρεπε να τα αφήσει όλα για την τελευταία στιγμή. Τώρα, η κυβέρνηση που κατηγορούσε τους προηγούμενους για γερμανοτσολιαδισμό, δίνει την εντύπωση ότι, εκτός της προχειρότητας που τη χαρακτηρίζει, συμπεριφέρεται με εξοργιστικά πειθήνιο τρόπο στους δανειστές. Κι αυτό μόνον καλό για την εικόνα της δεν είναι. Και οπωσδήποτε δεν της περιποιεί τιμή. Κρίμα.
Δεν ξέρω αν ζούσε ο μπάρμπα Κώστας ο Βάρναλης τι σύνταξη θα έπαιρνε, είμαι όμως σίγουρος πως στην κυβέρνηση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα αφιέρωνε τον τελευταίο στίχο από τον Πρόλογο των Πολιορκημένων Σκλάβων του: Aχ, πού 'σαι, νιότη, πού δειχνες, πως θα γινόμουν άλλος...
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Το ως άνω κείμενο γράφτηκε προκειμένου να ενισχυθεί το σωματείο μου η ΕΣΗΕΑ στον αγώνα που δίνει για να μην καταρρεύσει το ασφαλιστικό μας ταμείο (ΤΣΠΕΑΘ) και ο ιατροφαρμακευτικός μας φορέας (ΕΔΟΕΑΠ). Από τούδε και στο εξής, κύριοι της κυβερνήσεως και του Κοινοβουλίου, μιλάμε για τη δουλειά μας, την υγεία μας, τη ζωή μας. Και την υγεία και τη ζωή των παιδιών μας. Αυτή, για να 'μαστε εξηγημένοι, δεν ανήκει σε κανέναν πολιτικάντη... Ούγκαλο. Περιμένω και τους συναδέλφους δημοσιογράφους-βουλευτές να δω τι θα κάνουν αυτό το 48ωρο των ασφαλοκόπτων. Και κυρίως τι θα πράξουν στην ψηφοφορία...


Φελνίκος


Δεν υπάρχουν σχόλια: