Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Τεκτονικός σεισμός σε συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό. Τίποτα σχεδόν δεν θα μείνει όπως το ξέραμε, με βάση την πρόταση την οποία απέστειλε η κυβέρνηση στους Θεσμού


Τίποτα σχεδόν δεν θα μείνει όπως το ξέραμε στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα, με βάση την πρόταση την οποία απέστειλε η κυβέρνηση στους Θεσμούς και τη Βουλή.
 
Σκληρές και άμεσες θα είναι οι παρεμβάσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, τα όρια συνταξιοδότησης και τις ασφαλιστικές εισφορές.
Και αυτό γιατί η κυβέρνηση, σύμφωνα με την επιστολή της, παραδέχεται ότι το  συνταξιοδοτικό σύστημα είναι μη βιώσιμο και χρειάζεται θεμελιακές μεταρρυθμίσεις. Γι’ αυτό θα εφαρμόσει πλήρως το νόμο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού (ν. 3863/2010) και θα εφαρμόσει ή θα αντικαταστήσει/προσαρμόσει τους παράγοντες βιωσιμότητας για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ που θεσπίστηκαν το 2012 σαν μέρος μίας νέας συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης τον Οκτώβριο του 2015 προκειμένου να εξοικονομηθούν ισοδύναμα ποσά και να γίνουν παραπέρα βήματα για τη βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Με ισχύ από την 1η Ιουλίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα προχωρήσουν  σε μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν εξοικονόμηση ¼ - ½ τοις εκατό του ΑΕΠ το 2015 και 1% του ΑΕΠ το 2016 μέσα από την υιοθέτηση της ακόλουθης νομοθεσίας:
-  Με τη δημιουργία αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση - μαζί με την εισαγωγή προστίμων για όσους επιλέγουν την πρόωρη συνταξιοδότηση- μέσω του σταδιακού περιορισμού των κεκτημένων δικαιωμάτων στα νόμιμα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, αλλά και των "οδών" πρόωρης συνταξιοδότησης.
Αυτός ο περιορισμός θα γίνει μέσω της σταδιακής –μέχρι το 2022- προσαρμογής του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και θα αφορά όλους όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν (πλην όσων ασκούν βαρέα επαγγέλματα και τις μητέρες με παιδιά με αναπηρία)
-  Με την υιοθέτηση νομοθεσίας έτσι ώστε να υπάρξει ετήσιο πρόστιμο 10% (αντί 6% που είναι σήμερα) για όσους συνταξιοδοτούνται πριν από το νόμιμο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης.
·  Με την ενσωμάτωση στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των επικουρικών ταμείων και την εξασφάλιση του γεγονότος ότι - ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου 2015- όλα τα ταμεία επικουρικών συντάξεων θα χρηματοδοτούνται μόνο από τις δικές τους εισφορές.
- Με την διασφάλιση καλύτερα στοχευμένων κοινωνικών συντάξεων μέσα από την αύξηση της σύνταξης των ανασφάλιστων.
- Με τη σταδιακή κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) για όλους τους δικαιούχους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2019. Αυτό το μέτρο θα πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα και να αρχίσει η εφαρμογή στο 20% των δικαιούχων με τις πιο υψηλές αποδοχές το Μάρτιο του 2016. Οι λεπτομέρειες του σχετικού μέτρου θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς.
- Με το "πάγωμα", σε ονομαστικούς όρους,  των μηνιαίων εγγυημένων ανταποδοτικών  ορίων συντάξεων μέχρι το 2021.
- Με την παροχή μία βασικής εγγυημένης ανταποδοτικής σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά τις 30 Ιουνίου 2015 μόνο εφόσον έχουν συμπληρώσει το νόμιμο κανονικό ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, δηλαδή τα 67 έτη.
- Με την αύξηση των εισφορών υγείας για τους συνταξιούχους στο 6% από το 4% που είναι σήμερα κατά μέσο όρο και επέκταση αυτής της αύξησης και στις επικουρικές συντάξεις.
- Με την κατάργηση των κρατικά χρηματοδοτούμενων εξαιρέσεων και την εναρμόνιση των κανόνων που διέπουν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία σύμφωνα με το πρότυπο των εισφορών στο ΙΚΑ (από 1η Ιουλίου 2015).

Παραπέρα, για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι αρχές θα νομοθετήσουν στις 31 Οκτωβρίου του 2015 μεταρρυθμίσεις που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2016 και θα προβλέπουν:
· Συγκεκριμένο σχεδιασμό και παραμετρικές βελτιώσεις έτσι ώστε να υπάρξει στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών.
·Διεύρυνση και εκσυγχρονισμό της βάσης των εισφορών και των συντάξεων των αυταπασχολουμένων, με βάση το πραγματικό εισόδημά τους, αλλά και τους κανόνες των ελάχιστων απαιτούμενων εισφορών.
·Αναθεώρηση και εξορθολογισμός των διαφορετικών συστημάτων καθορισμού των βασικών συντάξεων, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να υπάρχουν κίνητρα για την απασχόληση την καταβολή εισφορών.
·Την ύπαρξη βασικών στοιχείων για μία ολοκληρωμένη προσαρμογή των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, μαζί και μέσω των κανόνων πληρωμής των εισφορών και των παροχών τους.
·Την  κατάργηση των κοινωνικών πόρων με τους οποίους χρηματοδοτούνται οι συντάξεις και αντιστάθμιση τους με τη μείωση των επιδομάτων ή την αύξηση των εισφορών σε συγκεκριμένα ταμεία από την 31η Οκτωβρίου 2015.
·Την εναρμόνιση των κανόνων παροχής συντάξεων του ΟΓΑ με εκείνα που ισχύουν στο υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα, εκτός εάν ο ΟΓΑ ενσωματωθεί σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Η διοικητική ενσωμάτωση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης θα πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος του 2017. Το 2015 η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει μέσω της νομοθέτησης της με στόχο την ενσωμάτωση των ασφαλιστικών ταμείων σε μία ενιαία οντότητα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016.  Θα ενθαρρυνθούν επίσης παραπέρα μειώσεις του λειτουργικού κόστους, αλλά και μία καλύτερη διαχείριση των χρηματοδοτικών πηγών των ταμείων.

Οι αρχές θα υιοθετήσουν νόμους με τους οποίους θα υπάρξει πλήρης αντιστάθμιση των δημοσιονομικών συνεπειών της εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012.Παράλληλα με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, θα υπάρξει μία Αξιολόγηση της Κοινωνικής Πρόνοιας για εξασφαλιστεί η δικαιοσύνη όλων των αλλαγών.

Οι Θεσμοί είναι προετοιμασμένοι να λάβουν υπόψη τους όλα τα παραμετρικά μέτρα μέσα στο συνταξιοδοτικό σύστημα προκειμένου να αντικαταστήσουν μερικά από τα παραπάνω μέτρα, λαμβάνοντας υπόψιν την ανάπτυξη της οικονομίας.



Δημήτρης Κατσαγάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: