Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Νεπάλ: Η μεγάλη σφαγή των ζώων στο βωμό της θρησκείας


Σωρεία αντιδράσεων από φιλοζωικές οργανώσεις και ακτιβιστές έχει προκαλέσει ένα αιματηρό θρησκευτικό έθιμο στο Νεπάλ, στη διάρκεια του οποίου το Σαββατοκύριακο υπολογίζεται ότι σφαγιάστηκαν περισσότερα από 200.000 ζώα.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, περισσότεροι από 2,5 εκατ. άνθρωποι από την Ινδία και το Νεπάλ θυσίασαν βουβάλια, κατσίκες και περιστέρια στο Φεστιβάλ «Γκαντιμάι», το οποίο έλαβε χώρα στο χωριό Μπαριγιαπούρ, στα σύνορα Νεπάλ-Ινδίας.



Το θρησκευτικό έθιμο, σύμφωνα με τους διοργανωτές, πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια στην περιοχή και γίνεται με σκοπό να εξευμενιστούν οι θεοί μέσω της θυσίας του αίματος των ζώων.


Το 2009 περισσότερα από 300.000 ζώα σφαγιάστηκαν στη διάρκεια του εθίμου. Την ίδια ώρα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, με απόφασή του, απαγόρευσε την εξαγωγή ζώων προς το Νεπάλ, σε μια προσπάθεια να βάλει ένα τέλος σε αυτό το φεστιβάλ.
«Πολλοί πιστοί δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα με τα ζώα που προορίζονταν για θυσία, εξαιτίας της δικαστικής εντολής που εξέδωσε η Ινδία», δήλωσε ο Μότι Λαλ Κουσάβα, γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ.


Η απόφαση έγινε δεκτή με επευφημίες από ομάδες ακτιβιστών, που ζητούν την άμεση απαγόρευση της διεξαγωγής του «Γκαντιμάι».


«Στόχος μας είναι να σταματήσουν πλήρως οι θυσίες ζώων για θρησκευτικούς λόγους. Η απαγόρευση από πλευράς Ινδίας βοήθησε αρκετά, αλλά πρέπει και η κυβέρνηση του Νεπάλ να βάλει ένα τέλος σε αυτό το βάρβαρο έθιμο», δήλωσε ο Μανόζ Γκαουτάμ, πρόεδρος του Δικτύου Προστασίας Ζώων στο Νεπάλ.


Πρωτοβουλία και από διασημότητες
Την ίδια στιγμή, πάντως, το αιματηρό έθιμο του «Γκαντιμάι» έχει τραβήξει την προσοχή και διασημοτήτων, όπως η Βρετανίδα ηθοποιός, Τζοάνα Λάμλεϊ αλλά και η Γαλλίδα, Μπριζίτ Μπαρντό.
Μάλιστα, η Μπαρντό συμμετέχει ήδη ενεργά σε εκστρατεία για την απαγόρευση του συγκεκριμένου φεστιβάλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: