Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Στο μυαλό του Γιώργου Παπανδρέου


Πριν 20 μέρες, όταν ακόμη ο Παπανδρέου ζητούσε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ κι εκλογή ηγεσίας από τη βάση, γράφαμε εδώ για το πόσο λάθος είναι αυτή η κίνηση και για το πόσο σημαντικά καλύτερη τύχη θα έχει η προσπάθειά του, εάν αποφασίσει να κάνει δικό του πολιτικό φορέα. Και πράγματι έτσι είναι.

Τουλάχιστον αυτό λένε οι δημοσκοπήσεις. Από το περιβάλλον του ακούγεται πως έχει στα χέρια του μετρήσεις που τον δείχνουν κοντά στο 6 και στο 7%. Υπερβολικό, ακόμη και το 4-4.5% επιτυχία θα είναι. Το θέμα είναι πού θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Εάν συγκρατήσει τα ποσοστά των ευρωεκλογών -πράγμα εξαιρετικά δύσκολο- τότε ο Βενιζέλος θα έχει κάθε λόγο να νιώθει νικητής. Εάν, όμως, πέσει κάτω από το 6%, τότε ο Παπανδρέου θα έχει πλησιάσει με το κόμμα του ενός μήνα το ποσοστό του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας του, κάποτε είχε ο ίδιος στην κατοχή του και, πλέον, «ανήκει» στον διαχρονικό εσωκομματικό αντίπαλό του.
Ο ίδιος ο Παπανδρέου δείχνει να πιστεύει πως εάν τελικά προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος και με τις εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα μπει στη Βουλή. Μετά θα παίζει στο δικό του έδαφος. Αντιπολίτευση με αυστηρώς πολιτικούς όρους -εξάλλου πρέπει να είναι ο μόνος που όλα αυτά τα χρόνια μιλά τόσο πολιτικά-, με μια Νέα Δημοκρατία η οποία θα μπαίνει σε κύκλο εσωστρέφειας και πιθανόν να αλλάξει ηγεσία και με έναν ΣΥΡΙΖΑ που -κατά πάσα πιθανότητα- θα συρρικνώνεται από την κυβερνητική φθορά. Ο ίδιος πιστεύει πως σε δύο χρόνια θα μπορεί να έχει ένα αξιοπρεπέστατο ποσοστό άνω του 13%. Όλα αυτά είναι το καλύτερο για τον ίδιο σενάρια. Τα χειρότερα είναι να μην μπει στη Βουλή, οπότε και δεν θα έχει θεσμικό βήμα να κάνει τίποτα. Τότε είναι που θα έχει κλείσει και το χρονοντούλαπο της ιστορίας, με τον ίδιο κλεισμένο μέσα του.


Σε όλα αυτά προσθέστε ένα Ποτάμι το οποίο θα ξεφουσκώνει, αφού μερίδα του κόσμου που έχει προσεταιριστεί ήταν δίπλα στον Παπανδρέου από το 2004 μέχρι και το 2012 (ακόμη κι άτομα που φαίνεται πως θα είναι υποψήφιοι βουλευτές) θα «επαναπατριστούν» και το ενδεχόμενο οι ΑΝΕΛ να μείνουν εκτός Βουλής, χαρίζοντας -λόγω υπολοίπου- ή στερώντας -λόγω συνεργασίας- την αυτοδυναμία και την κυβερνητική πλειοψηφία, αντίστοιχα, από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Υ.Γ1. Τα πράγματα μέχρι τις εκλογές είναι δύσκολα για τον Παπανδρέου. Ο μηχανισμός υπάρχει στα μεγάλα ονόματα, αλλά το να γεμίσει ψηφοδέλτια μόνο εύκολο δεν είναι. Ειδικά στην επαρχία.
Υ.Γ2. Κρατήστε την 18η Δεκεμβρίου. Είναι η μέρα που ο Παπανδρέου θα μιλήσει στην Κοζάνη. Εκεί που εκλέγεται ο Κουκουλόπουλος δηλαδή, εκ των δεξιών χεριών του Βενιζέλου. Θα δείξει πολλά. Πριν λίγο καιρό, άτομα που πρόσκεινται στον ίδιο γέμισαν δύο αίθουσες στο Βελλίδειο. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μακριά από την Κοζάνη. Αλλά θα έχει προηγηθεί η πρώτη διαδικασία Προεδρικής εκλογής. Εάν δεν έχει το νούμερο 17 μπροστά τότε η ομιλία θα είναι ξεκάθαρα προεκλογική και πανηγυρική.
Υ.Γ3. Υπάρχει ένα καλό με την όλη υπόθεση. Αν ο Παπανδρέου κάνει κόμμα θα μπορεί επιτέλους ο Βενιζέλος να δημοσιοποιήσει τα πορίσματα των ελεγκτικών εταιρειών για την κατάσταση με τα οικονομικά της Χαριλάου Τρικούπη. Για να μάθουμε και την αλήθεια δηλαδή, μιας και τα πορίσματα κρατιούνται εδώ και χρόνια στο συρτάρι του προέδρου. Ανεξήγητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: