Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Οι εκδόσεις Ψυχογιός και το Public Συντάγματος, παρουσίασαν το βιβλίο"Το τραγούδι τής Αννέτας" της Δήμητρας Ιωάννου, την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014.



Οι εκδόσεις Ψυχογιός και το Public Συντάγματος, παρουσίασαν το βιβλίο"Το τραγούδι τής Αννέτας" της Δήμητρας Ιωάννου,  μία αισθηματική αλλά και κοινωνική ιστορία που αγγίζει πλευρές των σχέσεων των δύο φύλων.









Ήταν εκεί, ο βουλευτής Πρέβεζας Δημήτρης Τσουμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ξάδελφος της συγγραφέως, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, μαζί με το μέλος του Δ.Σ. της ΠΣΕ Χριστόφορο Ευθυμίου, ο πρώην Βουλευτής Πρέβεζας Σπύρος Καραμούτσος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίας Παρασκευής Σωκράτης Μέγας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Πρέβεζάνων Αθήνας Αγγελική Τσόλκα, συνοδευόμενη από πολλά μέλη του Δ.Σ.  και οι Ηπειρώτες  συγγραφείς Χρήστος Γκόντζιος και Τάκης Παπαδημητρίου.






Για το βιβλίο μίλησαν ο Φώτης Δημητρακόπουλος, Καθηγητής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και η συγγραφέας Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη. 


Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η ηθοποιός Γεωργία Ζώη. 

Η  Δήμητρα Ιωάννου ξεκίνησε ευχαριστώντας όλους όσοι παραβρίσκονταν στην αίθουσα. "Είναι γιορτή που είστε όλοι εδώ", είπε χαρακτηριστικά. 

Στην συνέχεια έδωσε το λόγο στην Ρένα Ρώσση- Ζαΐρη που με τη σειρά της ευχαρίστησε την κα Ιωάννου για την πρόσκληση τής παρουσίασης. 
Μίλησε για το βιβλίο αναφέροντας ότι "Οι γυναίκες, αν και υπέροχες, από ανασφάλεια και το φόβο τής μοναξιάς, εγκλωβίζονται σε αδιέξοδες σχέσεις ... Με σύμβουλο το φόβο παίρνουν βιαστικές αποφάσεις ... Ζουν στο σκοτάδι και όχι στον Ήλιο ... Μόνον με την καρδιά βλέπουν καθαρά, όπως λέει και ο Μικρός Πρίγκηπας". 
"Η Δήμητρα τραγουδάει τον έρωτα, μαζί με την ηρωίδα της, ανάμεσα στο καλό και στο κακό, στα μυστικά και στη φρίκη που αυτά κρύβουν ... Με γλώσσα που σε ταξιδεύει ... την υπέροχη επτανησιακή διάλεκτο", είπε για τη συγγραφέα. 
"Οι γυναίκες είναι συναισθηματικές, παλεύουν, αιμορραγούν. Η ζωή είναι γυναίκα!, δήλωσε κλείνοντας την ομιλία της. 




























Η Γεωργία Ζώη, διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο, όπως επανέλαβε και αργότερα ενδιάμεσα στις τοποθετήσεις. Αξίζει να σημειώσουμε την έντονη δραματοποίηση τής αφήγησης, κάνοντάς μας κοινωνούς των σκηνών τού βιβλίου, ήμασταν εκεί, μαζί με τους ήρωες. 

Ο Φώτης Δημητρακόπουλος αστειεύτηκε για να χαλαρώσει την ατμόσφαιρα, "Οι γυναίκες είναι τόσο ευάλωτες που ο πληθυσμός είναι γεμάτος χήρες", είπε. 
"Με εξέπληξε θετικά το πρώτο της βιβλίο, η Κασσάνδρα, που είχα τη χαρά να παρουσιάσω πέρυσι. Αυτό, το δεύτερο βιβλίο της, κινείται σε δύο επίπεδα χωροχρόνου, τη σημερινή Αθήνα και τα Βενετοκρατούμενα Επτάνησα - στη Ζάκυνθο του 17ου αιώνα, αν και δεν κατονομάζεται. Δύο παράλληλες ιστορίες με την επίμονη εμφάνιση του παρελθόντος στα όνειρα τού σήμερα", είπε για το έργο τής συγγραφέως. 
"Το αναγνωστικό κοινό στη χώρα μας είναι σε συντριπτικό βαθμό γυναίκες. Αυτό το έργο απευθύνεται σε γυναίκες και είναι γεμάτο από αυτές, η συγγραφέας είναι γυναίκα, οι ηρωίδες, στον τίτλο, στο εξώφυλλο, στο αυτί του βιβλίου, υπάρχει μία ωραία γυναίκα. 6.000 αντίτυπα πρώτη έκδοση! Εγώ ούτε μια ζωή δεν θα πουλήσω τόσα!", ήταν μερικές από τις χαρακτηριστικές εκφράσεις του. 
"Δεν βρήκα ούτε ένα τυπογραφικό λάθος, εξαιρετική δουλειά επιμέλειας", είπε και συνεχάρη τον εκδοτικό οίκο για την ποιότητα τής έκδοσης. 
Συνέχισε με μία ενδιαφέρουσα ανάλυση για τη δομή τού κειμένου από φιλολογική άποψη, μας μίλησε για τη διάλεκτο, τις Σολωμικές λέξεις, την τριτοπρόσωπη αφήγηση, το σημειωτικό τετράγωνο και την τιτλολογία, "Το κλειδί είναι στον τίτλο", είπε κλείνοντας. 

Την εκδήλωση ολοκλήρωσε η ίδια η συγγραφέας. "Η αγάπη δεν χάνεται όταν είναι αληθινή ... Το βιβλίο θέλει να ενθαρρύνει τις γυναίκες ... Δεν απευθύνεται μόνον σε γυναίκες, και οι άντρες θα βρουν ενδιαφέρον σε αυτό ... Δεν είναι ιστορικό μυθιστόρημα αν και απαιτήθηκε λαογραφική μελέτη για να αποδοθεί η ατμόσφαιρα τής Επτανήσου και η τοπική διάλεκτος ... Εστιάζει στον άνθρωπο", είπε για το βιβλίο της. 

Έκλεισε ευχαριστώντας τις εκδόσεις Ψυχογιός και τους συνεργάτες της, την Αγγέλα, την Κλειώ, την Πόπη, την Αμέρισσα. 


























Λίγα λόγiα για το βιβλίο ''Το τραγούδι της Αννέτας''


Αθήνα, σήμερα 
Η Άννα παντρεύεται τον επιχειρηματία Ανάργυρο Σοφιανό, βασικό μέτοχο ενός υπερσύγχρονου ιδιωτικού νοσοκομείου, ενώ παράλληλα αντιστέκεται στην έντονη έλξη που της ασκεί ο γοητευτικός Μενέλαος. Εγκλωβισμένη σε έναν κακό γάμο, ξαφνικά αρρωσταίνει βαριά, πράγμα που προβληματίζει τον περίγυρό της. Η Άννα, ο Μενέλαος κι οι φίλοι τους έρχονται αντιμέτωποι με έναν ιατρικό κολοσσό που περιφρουρεί καλά τα μυστικά του. Κι αν οι υποψίες τους είναι αληθινές, τότε ίσως όλοι κινδυνεύουν άμεσα, μπλεγμένοι σε ένα κύκλωμα που ξεπερνά και την πιο στρεβλή φαντασία. 

Επτάνησα, 17ος αιώνας 
Ο Μέλιος Ρενέσης ερωτεύεται παράφορα την κοντεσίνα Αννέτα Οριφερίνα, όμως ο κόντες Νικηφόρος Τεμπέστας, εκβιάζοντας τον πατέρα της, καταφέρνει να τους χωρίσει. Κι ενώ οι δυο νέοι σχεδιάζουν κρυφά μια νέα ζωή μακριά, το νησί πλήττεται από μια σειρά άγριων δολοφονιών, που σπέρνουν τον τρόμο στους κατοίκους του. Ποιος είναι στ' αλήθεια ο μυστηριώδης φονιάς και τι τον συνδέει μαζί τους; Θα καταφέρουν οι δυο νέοι να τον ξεσκεπάσουν ή θα τους σταματήσει η ζοφερή παρουσία του; 

Ποια είναι αυτά τα πρόσωπα από το παρελθόν που κάνουν επίμονα την εμφάνισή τους στα όνειρα της Άννας; Θα μπορέσουν να τη βοηθήσουν και να της δώσουν τις απαντήσεις που αναζητά; 

Ένα μυθιστόρημα γεμάτο αγωνία και έρωτα, ζυμωμένο σελίδα σελίδα με τις μαγικές νότες μιας μελωδίας, που τραγουδά γλυκά τον πόνο της αλύτρωτης αγάπης.

Bιογραφικό Σημείωμα
Η Δήμητρα Ιωάννου κατάγεται από την Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα από την Πρέβεζα και κατοικεί στην Αθήνα.

Όπως διαβάζουμε και στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Ψυχογιός, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με τη Σωματική Ψυχοθεραπεία και τη Βιοανάδραση. 

Η μελέτη των ανθρώπινων σχέσεων, συμπεριφορών και διαδράσεων ανέκαθεν τη γοήτευαν, ενώ το γράψιμο είναι το μεγάλο της πάθος. Η αγάπη της για την Ελλάδα είναι ριζωμένη βαθιά, για αυτό και ερευνά επίμονα τη λαογραφία και τα μυστικά κάθε γωνιάς της. 

Πρέπει να συμπληρώσουμε πως ως πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας, προκάλεσε έντονη αίσθηση με το πρώτο της μυθιστόρημα ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ - ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΓΙΣΣΑΣ, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Το βιβλίο απασχόλησε ιδιαίτερα τα λογοτεχνικά δρώμενα κι αγαπήθηκε πολύ από τους έλληνες αναγνώστες, μιλώντας στις καρδιές τους και δίνοντας μια μοναδική γεύση του σκηνικού της Ηπείρου της εποχής του Αλή Πασά.

Από τις 12 Νοεμβρίου 2014 επέστρεψε δυναμικά με το νέο της μυθιστόρημα ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΝΝΕΤΑΣ, που συνδυάζει τη γρήγορη δράση στο σήμερα με ένα νοσταλγικό ταξίδι στα Επτάνησα της Ενετοκρατίας.


















Για την Δήμητρα Ιωάννου και τα βιβλία της διαβάστε στο site των εκδόσεων ''Ψυχογιός''


Η Δήμητρα Ιωάννου γράφει για το ''Τραγούδι της Αννέτας''
"Με χαρά παρατηρώ πως το αναγνωστικό κοινό έχει εξελιχθεί και δεν ικανοποιείται πια από την κατανάλωση μονοδιάστατων ιστοριών με απλοϊκές δομές. Η μέση ελληνίδα αναγνώστρια αναζητά πλέον πιο πολλά συστατικά στο βιβλίο που θα διαβάσει, για να πειστεί να αφεθεί και να «ταξιδέψει» μαζί του. Η εξέλιξή της ακολουθεί την ίδια της  τη ζωή, που την τοποθετεί ταυτόχρονα σε πολλαπλούς ρόλους, αυτούς της εργαζόμενης, της μητέρας, της νοικοκυράς, και γενικότερα της υπερ-απασχολημένης γυναίκας του σήμερα.



Το ''Τραγούδι της Αννέτας'' είναι ένα σύνθετο μίγμα από πολλά εύγευστα υλικά, καλά διαλεγμένα και σε σωστές αναλογίες μεταξύ τους. Υπάρχει το κομμάτι του παρόντος που τρέχει γοργά σε αμείλικτους ρυθμούς, και εμπεριέχει δυνατές καταστάσεις, από εκείνες που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος. Παράλληλα ο αναγνώστης καταβυθίζεται σε ένα ονειρικό ταξίδι στο παρελθόν, στα Επτάνησα της Ενετοκρατίας, που τον γοητεύει και τον γεμίζει γλυκιά νοσταλγία. Αυτό το ταξίδι χρωματίζεται ιδιαίτερα από τα πλούσια λαογραφικά στοιχεία και το γλωσσικό ιδίωμα του τόπου.


Επιθυμία μου ήταν να διεισδύσω στον μικρόκοσμο των ανθρώπων εκείνης της εποχής και να ανακαλύψω τον τρόπο ζωής, τα ήθη, τα έθιμα, την ντοπιολαλιά και τους κώδικες συμπεριφοράς. Θα το χαρακτήριζα περισσότερο ως ένα μυθιστόρημα με έντονα λαογραφικά στοιχεία κι όχι ως ένα καθαυτό ιστορικό μυθιστόρημα που ασχολείται με τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής. Επίκεντρό του δεν είναι τόσο το ιστορικό πλαίσιο αλλά οι ίδιοι οι άνθρωποι και οι μεταξύ τους διαδράσεις.

Υπάρχει έντονο το στοιχείο του έρωτα, που όμως πληγώνεται από τα οδυνηρά συναισθήματα της προδοσίας, του πόνου, της ματαίωσης και της αίσθησης του ανεκπλήρωτου. μέχρι να έρθει η κάθαρση και να αποδειχτεί η παντοδυναμία της αγάπης, ακόμη κι αν χρειαστεί να περάσουν αιώνες για αυτό. Τέλος διάχυτη αγωνία διαποτίζει το σκηνικό, αφού ένας διαταραγμένος δολοφόνος κυκλοφορεί ελεύθερος στα Επτάνησα και αφήνει το ζοφερό του αποτύπωμά στις ζωές των υπολοίπων.

Από την άλλη το σύγχρονο κομμάτι καταπιάνεται με ένα νευραλγικό ζήτημα. αυτό των σχέσεων με το αντίθετο φύλο. Η ηρωίδα του είναι μια γυναίκα κοντά στο κατώφλι των σαράντα, που αγωνίζεται να φτιάξει τη ζωή της και να κάνει την οικογένεια που επιθυμεί, πιεζόμενη αφόρητα από την ηλικία και τον κοινωνικό της περίγυρο. Παίρνοντας αποφάσεις υπό την αιγίδα του φόβου, βρίσκεται στην οδυνηρή θέση να ανακαλύψει όχι μόνο ότι ο άντρας-θησαυρός με τον οποίο συνέδεσε τη ζωή της είναι άνθρακες, αλλά επιπλέον ότι κινδυνεύει και η ίδια εξαιτίας της ακούσιας εμπλοκής της σε ένα πολύ επικίνδυνο κύκλωμα.

Λόγω επαγγέλματος συναντώ πολλές νέες γυναίκες που προβληματίζονται πολύ για τη δημιουργία αλλά και τη διατήρηση μιας καλής σχέσης. Η πραγμάτωση της πολυπόθητης οικογένειας αποδεικνύεται δύσκολη κι εκείνες, παρότι είναι κατάφορτες με πάμπολλες αρετές και ποιότητες, καταλήγουν να πορεύονται μόνες και πικραμένες.

Το ''Τραγούδι της Αννέτας'' είναι ένα μήνυμα προς αυτές τις γυναίκες. Στη σύγχρονη κοινωνία, όπου οι δομές και τα παραδεδομένα σχήματα αλλάζουν, ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Η ηρωίδα του βιβλίου υποκύπτει στο φόβο της και πληρώνει για αυτό. Μόνο όταν βρίσκει το κουράγιο να παραδεχτεί το λάθος της, διαβλέπει φως στην άκρη του τούνελ και εξισορροπεί μέσα της πράγματα και καταστάσεις. Αποτινάσσοντας από πάνω της τις ανασφάλειες που την κρατούν δέσμια, βρίσκει τη δύναμη να αντιδράσει και μόνο τότε, περνώντας δια πυρός και σιδήρου, βρίσκει τη σωστή πορεία και διεκδικεί την πραγματική ευτυχία".
 Δήμητρα Ιωάννου
Το βιβλίο Το τραγούδι της Αννέτας μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός και θα το βρείτε εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: