Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Ένας κτηνίατρος στα... μπουζούκια! Θα διαλύσουν και το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής των ΤΕΙ Άρτας;


«ΤΣΙΝΑ παραιτήσου!» το αίτημα των σπουδαστών                                                            

Σε κατάληψη έχουν προχωρήσει από τη Δευτέρα το πρωί οι σπουδαστές του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής που έχουν σ' όλους τους τόνους υπογραμμίσει ότι. δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν και να μην μπουν στις διδακτικές αίθουσες αν δεν εφαρμόσουν το πρόγραμμα σπουδών τους οι έμπειροι και διακεκριμένοι μουσικοί- καθηγητές τους.
Χθες το βράδυ οι σπουδαστές του Τμήματος μαζί με τους καθηγητές τους και τη συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Άρτας επρόκειτο στα πλαίσια των κινητοποιήσεών τους να προβούν σε ανοιχτή συναυλία στην κεντρική πλατεία της Άρτας, με βασικό αίτημα να προσληφθούν κανονικά οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του Τμήματος και να εφαρμοστεί το αναγνωρισμένο και ήδη αξιολογημένο ως πρωτότυπο και πρότυπο μοντέλο, πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος. Οι σπουδαστές προχώρησαν στην εν λόγω κινητοποίηση, μετά την απόφαση να προσληφθούν μεταξύ των εκτάκτων εκπαιδευτικών για τις διδακτικές  ανάγκες του ΤΕΙ, επιστημονικοί συνεργάτες που αν και πληρούν όλα τα προσόντα θα αμείβονται με λιγότερα χρήματα. Αυτό αφορά σε δυο περιπτώσεις για τις οποίες όμως καταγράφηκαν αντιδράσεις και από μέρους των υπολοίπων 20 καθηγητών που επίσης αρνήθηκαν να υπογράψουν τις συμβάσεις τους συμπαραστεκόμενοι στους συναδέλφους τους.




Πάμε παρακάτω
Από μέρους τα Διοίκησης του Ιδρύματος μόλις χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος Ευριπίδης Γλαβάς δήλωσε ότι εξέπνευσε η προθεσμία και η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ιδρύματος είναι να πάει παρακάτω. «Δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε το χέρι των συναδέλφων καθηγητών και να υπογράψουμε εμείς τις συμβάσεις γι' αυτούς, κάτι που αρνούνται και είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε την απόφαση της Συνέλευσης που είναι να πάμε σε νέα πρόσκληση. Να πάμε παρακάτω και να έρθουν οι επόμενοι ώστε να ξεκινήσει κανονικά η διδασκαλία των μαθημάτων». Αυτό στο μεταξύ φέρνει σε ακόμη μεγαλύτερη κινητοποίηση των σπουδαστικό κόσμο του ΤΕΙ καθόσον διαβλέπουν ότι επιχειρείται να πέσει και μάλιστα αισθητά και κατακόρυφα το επίπεδο σπουδών.  Οι φοιτητές μιλούν για «εκπτώσεις» που επιχειρούνται με κάθε τρόπο και μέσο στο ΤΛΠΜ και υπογραμμίζουν ότι «αν και είμαστε ένα τμήμα που προάγει Πολιτισμό εντούτοις φτάσαμε στο σημείο να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις ακόμη και με την μορφή της κατάληψης. Αυτό μας ανάγκασαν διότι διαβλέπουμε την προσπάθεια που γίνεται να υποβαθμιστεί το Τμήμα μας και οι σπουδές μας».




Τσίνα παραιτήσου!
Στο μεταξύ οι σπουδαστές πλέον έρχονται σε ευθεία «σύγκρουση» με τη Διοίκηση του Ιδρύματος ζητώντας ανοιχτά και απερίφραστα την παραίτηση του Διευθυντή της Σχολής τους και αντιπροέδρου της Διοίκησης Αναστάσιου Τσίνα, ο οποίος είναι κτηνίατρος και δεν αποδέχονται πλέον να καθορίζει την τύχη του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, πόσο δε μάλλον- όπως καταγγέλλουν -να μεταβάλει και το πρόγραμμα σπουδών τους.
Όσα οι σπουδαστές, στο πλευρό και των καθηγητών τους, ζητούν στα πλαίσια της κινητοποίησής τους, περιγράφονται στην ανακοίνωσή τους με τίτλο: «Σώστε το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου- Τμήμα Μουσικών Σπουδών και όχι ΙΕΚ», που έχουν διανείμει σε όλο τον τοπικό Τύπο και όχι μόνο, καθώς και στους Αρτινούς πολίτες, των οποίων την συμπαράσταση ζητούν καθότι εκφράζουν φόβους πως για το Τμήμα τους επιχειρείται με έμμεσους τρόπους αυτό που το σχέδιο «Αθηνά» δεν κατάφερε να κάνει προ τριετίας. Θεωρούν εν προκειμένω ότι επιχειρείται να χάσει την αίγλη και την ποιότητά του και να οδηγηθεί στο μαρασμό. Δηλώνουν όμως έτοιμοι να μην το επιτρέψουν.



Δεν θέλουμε κτηνίατρο στο Τμήμα μας! 
Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Το ακαδημαϊκό έτος ξεκίνησε, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα εξακολουθεί να μην πραγματοποιείται. Η φυσιογνωμία και η λειτουργία του Τμήματος, η οποία έχει χτιστεί με κόπο και με όραμα τα τελευταία 15 χρόνια, αποκομίζοντας παιάνες από την εξωτερική αξιολόγηση, γκρεμίζεται μέσα σε μία νύχτα. Καθηγητές που έχουν όλα αυτά τα χρόνια συμβάλει καθοριστικά στην εξύψωση του Τμήματος μετατράπηκαν σε μία στιγμή από «συνεργάτες με πλήρη προσόντα» σε «συνεργάτες με ελλιπή προσόντα». Επίσης, η αδιαφορία της Διοίκησης για το φλέγον ζήτημα του κλάδου των μουσικών που διδάσκουν στο Τμήμα είναι πρωτόγνωρη. Ο κλάδος τους καταργείται και δεν έχει προβλεφθεί το καθεστώς με το οποίο θα εργάζονται. Οι προσεγμένες κινήσεις ή, σε πολλές περιπτώσεις, ακινησίες των διοικούντων θα μετατρέψουν τους μουσικούς από καθηγητές τριτοβάθμιας σε παρίες της εκπαιδευτικής
διαδικασίας με μισθό σκλάβου και χωρίς ασφάλεια!


Όχι από είκοσι καθηγητές
Τα παραπάνω οδήγησαν είκοσι καθηγητές να μην υπογράψουν τις συμβάσεις τους. Η Διοίκηση, αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, σκοπεύει να επαναπροκηρύξει τις θέσεις τους. Ουσιαστικά, προτιμά την οικονομικότερη λύση του να φέρει στο Τμήμα συνεργάτες με ελλιπή προσόντα αφού αυτοί που μας διδάσκουν εδώ και 15 χρόνια, δεν πρόκειται να έρθουν στο Τμήμα μας, με τις προτεινόμενες οικονομικές και ασφαλιστικές συνθήκες.
-Β΄ κατηγορίας μουσικοί και καθηγητές σημαίνει Β΄ κατηγορίας επίπεδο σπουδών!
-Χωρίς τους κατάλληλους Επιστημονικούς Συνεργάτες, που αναλάμβαναν ως τώρα τις πτυχιακές μας εργασίες και που στο εξής περιορίζονται μόνο στη διδασκαλία, θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο ο χρόνος απόκτησης πτυχίου.

Οι 350 πτυχιακές εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στο ΤΛΠΜ θα εποπτεύονται και θα εξετάζονται από μόλις 2 μουσικολόγους (ο ένας σε άδεια)!

Αρχιτέκτονας.κατεδάφισης!
Αρχιτέκτονας αυτής της ανήκουστης και ντροπιαστικής κατάστασης είναι ο κύριος Αναστάσιος Τσίνας, κτηνίατρος (τι σχέση έχει, άραγε, με το αντικείμενο της Σχολής μας;) ο οποίος, ελλείψει αυτοδυναμίας τους Τμήματος, έχει οριστεί Διευθυντής μας. Η στάση του κυρίου Τσίνα τους τελευταίους έξι μήνες έχει ως εξής:
-Αγνοεί τις διαμαρτυρίες μας.
-Ακυρώνει χαρακτηριστικά για τα οποία έχουμε πάρει διεθνή αναγνώριση.
-Παρεμβαίνει σε θέματα που δεν ελέγχει επιστημονικά.
-Υποτιμά το γνωστικό μας αντικείμενο και όσους το διδάσκουν.
-Συμπεριφέρεται με τρόπο αυταρχικό και απαξιωτικό.
-Ενεργεί συγκεντρωτικά, δηλώνοντας ότι θέλει "να έχει τον έλεγχο" του Τμήματος.
-Δημιουργεί διαρκώς πολώσεις και δυναμιτίζει το συλλογικό κλίμα και τη συναίνεση.

Στόχος του είναι να καταντήσει το ΤΛΠΜ ένα ΙΕΚ μουσικής, με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος αγνοώντας την μοναδικότητα που το έχει κάνει αυτό που είναι σήμερα.
Όλα τα παραπάνω, και κυρίως η αίσθηση ότι ο κύριος Τσίνας μας εμπαίζει από την πρώτη ημέρα που ορίστηκε Διευθυντής μας, επιδεικνύοντας απίστευτη κυνικότητα και απαξίωση στις συνεχείς κινητοποιήσεις μας, εξωθούν τόσο εμάς τους φοιτητές του ΤΛΠΜ, όσο και τους έκτακτους καθηγητές μας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις δίχως υποχώρηση.
Ο Σύλλογος Σπουδαστών ΤΛΠΜ ΑΠΑΙΤΕΙ την παραίτηση του κύριου Αναστάσιο Τσίνα από τη θέση του Διευθυντή της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών και την άμεση αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του ΤΛΠΜ».




Τα διλήμματα Γλαβά 
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευριπίδης Γλαβάς αναφερόμενος στο θέμα υπογράμμισε ότι η πίστωση που διαθέτει το Ίδρυμα είναι σχετικά μικρότερη και ως εκ τούτου ή θα μείωνε τον αριθμό των εκτάκτων ή θα προσλάμβανε ωρομίσθιο προσωπικό με χαμηλότερες αποδοχές.
«Οι καθηγητές του ΤΛΠΜ οι έκτατοι αρνήθηκαν να έρθουν να διδάξουν και το κοινοποίησαν με επιστολή προς τη Διοίκηση όπου ανέφεραν τους δυο λόγους τους: το ένα ήταν το θεσμικό πλαίσιο των μουσικών και το άλλο ήταν μια οριζόντια απόφαση που λάβαμε και που αφορά όλα τα τμήματα του Ιδρύματος και οι καθηγητές με πλήρη προσόντα αντί να πληρώνονται με πλήρη αντιμισθία θα πληρώνονται ως ωρομίσθιοι. Ήταν αδύνατο το Ίδρυμα να πληρώσει με τις πιστώσεις οι οποίες μας δόθηκαν, ανθρώπους με πλήρη αντιμισθία. Αν προχωρούσαμε σε αυτό θα έπρεπε να μειώσουμε καθηγητές», είπε και διευκρίνισε ότι «πρόκειται για απόφαση που πάρθηκε από την συνέλευση μετά από αρκετή συζήτηση για το να θα πάμε σε περιορισμό των ωρών διδασκαλίας ή σε μια μείωση, η οποία είναι λυπηρή που γίνεται σε κάποιες αποδοχές και η οποία τελικά αποφασίστηκε και επηρεάζει 46 διαφορετικά άτομα στο ΤΕΙ Ηπείρου. Από αυτά τα 46 άτομα μόνο δυο ή τρία είναι στο ΤΛΠΜ. Σε όλα τα άλλα Τμήματα μιλήσαμε με όλους τους καθηγητές και πειστήκανε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με λιγότερες αποδοχές. Στο συγκεκριμένο Τμήμα δεν το αποδέχθηκαν».




Προσόντα υπάρχουν
Ωστόσο ο κ. Γλαβάς επιβεβαίωσε ότι κι αυτοί οι εκπαιδευτικοί έχουν πλήρη προσόντα, όμως δεν γίνεται αλλιώς. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι η μείωση αυτή είναι 20%, ενώ για τους υπολοίπους 20 εκπαιδευτικούς που δεν υπογράφουν τις συμβάσεις τους, είπε: «τους κάλεσα σε διάλογο την προηγούμενη Τετάρτη όμως δεν προσήλθαν και έστειλαν ανακοίνωση ζητώντας από το ΤΕΙ να τους κοινοποιήσει την θέση του με επιστολή. Ζητούν δηλαδή εγγράφως τις θέσεις μας και να τους τις κοινοποιήσουμε. Κοιτάξτε εμείς τους δώσαμε μια προθεσμία, η οποία ήταν πολύ μεγάλη για να υπογράψουν συμβάσεις. Όμως η νομοθεσία είναι σαφής. Δεν μπορώ να στείλω την αστυνομία να υπογράψουν συμβάσεις. Είναι ελεύθεροι πολίτες κι αν δεν θέλουν να υπογράψουν τις συμβάσεις τους, δεν υπογράφουν. Εμείς εξαντλήσαμε κάθε προθεσμία και περιμέναμε μέχρι τη Δευτέρα. Αναγκαστικά τη Δευτέρα συνεδρίασαν τα όργανα και σήμερα ήδη έχει βγει μια καινούρια προκήρυξη για καινούργιους εκτάκτους. Όπου δεν υπήρχαν άλλοι προχωράμε στους δεύτερους που προσήλθαν».

Αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών 

Ο ίδιος στις δηλώσεις τους υπογράμμισε ότι «πράγματι το πρόγραμμα σπουδών του εν λόγω Τμήματος είναι αξιολογότατο και ασφαλώς δεν το κρίνω εγώ, διότι δεν έχω την ειδικότητα να το κρίνω, αλλά το έκριναν οι αξιολογητές. Από κει και πέρα όμως οι αξιολογητές έκριναν το πρόγραμμα στη γενική του εικόνα. Διαπιστώσαμε όμως ότι υπήρχαν κάποια σημεία, όπως ως προς τον αριθμό μαθημάτων που διέφερε εν σχέση με τα προγράμματα των άλλων τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου και όλων των άλλων τμημάτων του ΤΕΙ της χώρας. Ενώ τα άλλα τμήματα έχουν  39 ή 40 μαθήματα, το Τμήμα αυτό έχει 35. Ζητήσαμε από το Τμήμα ως Διοίκηση κι επειδή υπάρχουν διάφορα περί τριετών σπουδών κλπ δεν θέλαμε να υπάρχει ένα τμήμα στο ίδρυμά μας που να μην έχει ένα πρόγραμμα 39 με 40 μαθημάτων. Ζητήσαμε λοιπόν να προσαρμοστεί σε αυτό», προσθέτοντας ο ίδιος ότι «μετά από εξάμηνη προσπάθεια έγινε μια μικρή και επουσιώδες αλλαγή στο πρόγραμμα. προστέθηκαν άλλα τρία μαθήματα, βγήκαν άλλα δυο κατ' επιλογή μαθήματα, ώστε το πρόγραμμα να συμπληρωθεί στα 39 μαθήματα. Με αυτό το πρόγραμμα συμφωνούσαμε τέσσερις και δεν συμφωνούσαν δυο. Και δεν μπορεί να λέγεται ότι συμφώνησε και αποφάσισε μια ανθρωπολόγος, διότι συμφώνησε και ένας μουσικολόγος ενώ διαφώνησαν δυο εκ των οποίων ένας μουσικολόγος και μια ιστορικός τέχνης».


Για τον Αν. Τσίνα 

Για το ζήτημα που υπάρχει γιατί είναι ο κ. Τσίνας αναπληρωτής πρόεδρος του Ιδρύματος και υπεύθυνος Ακαδημαϊκών υποθέσεων και υπεύθυνος ακαδημαϊκών υποθέσεων όλων των τμημάτων, και γιατί είναι διευθυντής της Σχολής και προϊστάμενος στο ΤΛΠΜ, ο κ. Γλαβάς είπε: «σας λέω ότι βάση του νόμου μόνο πρωτοβάθμιος καθηγητής μπορεί να είναι προϊστάμενος ή διευθυντής Τμήματος. Καθηγητή τέτοιο στο Τμήμα δεν έχουμε και ένας άλλος καθηγητής αναλαμβάνει τη θέση. Στο Ίδρυμα έχουμε μόνο ένα Τμήμα Καλλιτεχνικών Σπουδών. Όλα τα άλλα τμήματα είναι πρακτικά τμήματα. Για πολλά χρόνια και μέχρι ένας καθηγητής του Τμήματος αυτού να ανακηρυχθεί πρωτοβάθμιος γιατί όλοι οι καθηγητές είναι νεαροί κι αυτό είναι καλό γιατί έχουν όρεξη και κάνουν πολλά πράγματα, είναι κακό όμως γιατί δεν μπορούν να έχουν αυτοδύναμη διοίκηση. Μέχρι λοιπόν να γίνει ένας από αυτούς πρωτοβάθμιος καθηγητής και να αναλάβει αυτό το τμήμα, κάποιος καθηγητής από τους υπόλοιπους μόνιμους καθηγητές, που θα είναι είτε οικονομολόγος ή γεωπόνος ή νοσηλευτής από τα Γιάννενα θα είναι διευθυντής του Τμήματος. Είναι καθαρά νομικό το θέμα και αυτό γίνονταν μέχρι τώρα και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το νόμο σε αυτό. Είναι πάγια αρχή».
Στη ερώτηση σχετικά με το αν το πρόσωπο αυτό σχετίζεται και με τις αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών ο κ. Γλαβάς απάντησε : «Όχι για το πρόγραμμα σπουδών δεν ευθύνεται ο κ. Τσίνας. Εμείς ζητήσαμε από την διοίκηση του Τμήματος ως πρόεδρος με απόφαση Συμβουλίου να κάνει το πρόγραμμα ισοδύναμο σ' ότι αφορά τα τυπικά με τα άλλα τμήματα. Δεν μπορεί ένα τμήμα να αρνείται επειδή έτσι θέλει να κάνει ένα πρόγραμμα 39 μαθημάτων όπως έχουν τ' άλλα τμήματα».

Πέφτει ο πήχης; Το ερώτημα που καταθέσαμε στον πρόεδρο του Ιδρύματος ήταν αν τελικά για οικονομικούς λόγους. πέφτει ο πήχης σε ότι αφορά το ΤΕΙ Ηπείρου και το επίπεδο ακαδημαϊκών του σπουδών, και η απάντηση του ήταν η εξής: «Είναι αλήθεια ότι τα οικονομικά που έχει στη διάθεσή του το Ίδρυμα είναι μειωμένα. Ο προϋπολογισμός που έχουμε από το κράτος είναι περίπου στο 1/4 της προ κρίσεως εποχής. Βέβαια ισχύει ότι πριν την κρίση ήμασταν πλεονασματικοί. Ενώ τώρα ξοδεύουμε τις πιστώσεις μας στο 100% και είναι αλήθεια ότι κάνουμε τεράστιες οικονομίες. Όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα και πραγματικά το πιστεύω αυτό, έχουμε κάνει πολλαπλάσιο έργο και σήμερα όλοι δουλεύουμε πολύ περισσότερο απ' ότι προ κρίσεως και πραγματικά πιστεύω ότι αν έχει επηρεασθεί η ποιότητα είναι κατ' ελάχιστο. Κι έχουμε καταφέρει να το κρατήσουμε αυτό. Δεν πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε για πολλά χρόνια ακόμα. Θα απαξιωθεί ο εξοπλισμός μας και θα έχουμε προβλήματα. Βέβαια είχαμε καλό εξοπλισμό και σύγχρονο και κρατάμε για κάποια χρόνια ακόμα, διότι παραμένει σύγχρονος, αλλά αυτό δεν θα ισχύει μετά από μερικά χρόνια. Πιστεύω όμως ότι η ποιότητα των σπουδών δεν έχει επηρεασθεί παρά κατ' ελάχιστο. Σίγουρα έχουν γίνει κάποιες μικρές αλλαγές αλλά όχι σε βαθμό που να επηρεάζει πολύ την εκπαίδευση των φοιτητών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: