Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Ρύθμιση δανείων ΟΕΚ. Η αίτηση που πρέπει να συμπληρώνεται για τις τράπεζες. Πάνω από 1 στους 2 δανειολήπτες ΟΕΚ μένει εκτός ρύθμισης


Δημοσιεύτηκε τελικά με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση και μετά από απαίτηση δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών ο νόμος για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων του πρώην ΟΕΚ (άρθρο 55 Ν.4305/2014, ΦΕΚ Α 237/31-10-14).

Η ρύθμιση αυτή είναι κατώτερη των προσδοκιών μας, έχει σημαντικές ασάφειες και επιπρόσθετα θα υπαχθεί σε αυτή μόνο ένα μέρος των δανειοληπτών.
Πιο συγκεκριμένα, η ρύθμιση προβλέπει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, μετά από διαπραγμάτευση του δανειολήπτη με την τράπεζα, και συνέχιση της επιδότησης του επιτοκίου.

Προσοχή! Στη ρύθμιση έχουν δικαίωμα να υπαχθούν μόνο οι δανειολήπτες που το ποσό που έχουν αφήσει απλήρωτο, δεν ξεπερνά το ποσό που αντιστοιχεί σε έξι (6) μηνιαίες δόσεις, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης στην τράπεζα.

Ακολουθεί ενδεικτικό παράδειγμα για το πότε υπάγεται ένας δανειολήπτης στη ρύθμιση, σε αναλογία με το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του:

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Λεπτομέρειες δανείου
Ποσό
Κανονική μηνιαία δόση του δανείου
600 ευρώ
Ο δανειολήπτης καταβάλει κάθε μήνα
400 ευρώ
Άρα η ληξιπρόθεσμη οφειλή ανά μήνα είναι
200 ευρώ
Όριο υπαγωγής στη ρύθμιση (6 μηνιαίες δόσεις). 
3.600 ευρώ
(6x600 ευρώ)

Περίπτωση 1: Ο δανειολήπτης υπάγεται στη ρύθμιση
Εάν ο δανειολήπτης καταβάλει τις μειωμένες καταβολές των 400? για τους τελευταίους 10 μήνες, σημαίνει πως έχει συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 2.000? (200? x 10μήνες).
Επομένως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του (2.000?) είναι μικρότερες από το όριο των 6 μηνιαίων δόσεων (3.600?), και αυτό σημαίνει πως μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση.

Περίπτωση 2: Ο δανειολήπτης ΔΕΝ υπάγεται στη ρύθμιση
Εάν ο δανειολήπτης καταβάλει τις μειωμένες καταβολές των 400? τους τελευταίους 20 μήνες, σημαίνει πως έχει συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 4.000? (200? x 20μήνες).
Επομένως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του (4.000?) είναι μεγαλύτερες από το όριο των 6 μηνιαίων δόσεων (3.600?), και αυτό σημαίνει πως ΔΕΝ μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση. 
Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης ρύθμισης στην τράπεζα είναι έξι (6) μήνες από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή μέχρι τις 30 Απριλίου 2015. Η προθεσμία αυτή ενδέχεται να παραταθεί μετά από κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Εργασίας.
Όποιος δανειολήπτης επιθυμεί να αιτηθεί τη ρύθμιση του δανείου του, μπορεί να χρησιμοποιήσει προς διευκόλυνσή του το συνημμένο υπόδειγμα αίτησης, κάνοντας κλικ εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., είτε τηλεφωνικά είτε στα γραφεία του.


Του Δημήτρη Κατσαγάνη



Πάνω από 58.000 εκ των 97.345 δανειοληπτών που έχουν λάβει επιδότηση -από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ)- για το επιτόκιο με βάση το οποίο εξοφλούν τα τραπεζικά στεγαστικά δάνεια τους δεν «καλύπτονται» από τα κριτήρια του νόμου που ψηφίστηκε από την Βουλή στις 25 Οκτωβρίου (άρθρο 5, νόμου 4053/2014) και έχει τεθεί σε ισχύ από χθες.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, δίνεται η δυνατότητα για τους επόμενους έξι μήνες στους δανειολήπτες της συγκεκριμένης κατηγορίας, να προσέλθουν στις τράπεζες από τις οποίες έχουν λάβει το δάνειο και να υποβάλουν αίτηση για τη ρύθμισή του. Βασικός όρος, όμως, για την υπαγωγή τους στη νέα ρύθμιση είναι να μην «έχουν υπερβεί κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης τη συμβατική προθεσμία διακοπής» (για ληξιπρόθεσμη οφειλή μεγαλύτερη του ισόποσου των έξι μηνιαίων τοκοχρεολυτικών δόσεων).

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), ο οποίος διαχειρίζεται από το 2012 τις υποθέσεις του πρώην ΟΕΚ, κατά μέσο όρο, οι μηνιαίες δόσεις για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση θα μειωθούν από περίπου 40% έως και 90%.

Ωστόσο, υπηρεσιακά στελέχη του ΟΕΚ αναφέρουν στο Capital.gr, εξηγώντας πως η εν λόγω διάταξη αποκλείει το. 60% της συγκεκριμένης κατηγορίας των ωφελουμένων του ΟΕΚ, μιας και κατά αυτό ποσοστό οι επιδοτούμενοι από τον οργανισμό δανειολήπτες  έχουν υπερβεί το ισόποσο των έξι ληξιπροθέσμων δόσεων μέχρι την 1η Οκτωβρίου . Έτσι πάνω από 58.000 εκτός 97.345 δανειοληπτών που έχουν λάβει επιδότηση του επιτοκίου δανεισμού τους από τις τράπεζες «πετιούνται» αυτομάτως εκτός ρύθμισης.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας δεν έλαβε υπόψη της, φτιάχνοντας τη διάταξη για τους δανειολήπτες του ΟΕΚ, την επιστολή του Συνηγόρου Πολίτη, σύμφωνα με την οποία για την ελάφρυνση των δανειοληπτών έπρεπε να ληφθεί υπόψη και η οικονομική κατάσταση τους και όχι γενικά η συνέπεια τους απέναντι στις υποχρεώσεις τους προς την τράπεζα, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές από τον ΟΕΚ. Ειδικά για τους ανέργους, ο Συνήγορος του Πολίτη είχε προτείνει  τετραετές «πάγωμα»  των δόσεων (εκτός αν ο άνεργος προσληφθεί στο μεταξύ σε κάποια δουλειά), πρόταση η οποία τελικά δεν εισακούστηκε από τον Υπουργό Εργασίας.

Το τρίτο αδύναμο στοιχείο της ρύθμισης για τη  συγκεκριμένη κατηγορία των δανειοληπτών του ΟΕΚ είναι το γεγονός ότι μετά το 15ο έτος της επιδότησης του επιτοκίου από τον εν λόγω οργανισμό, η τράπεζα μπορεί να καθορίσει ελεύθερα εκ νέου το επιτόκιο με το οποίο θα πληρώνει ο δανειολήπτης τις δόσεις του προς αυτήν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: