Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Η ελληνική φέτα αποτελεί ισχυρό «διαβατήριο» για τη διεθνή αγορά. Mπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας, που είναι σήμερα το ζητούμενο.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η αιγοπροβατοτροφία μοχλός για την οικονομία μας.

«Η ελληνική κτηνοτροφία και ιδιαίτερα η αιγοπροβατοτροφία, μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας, που είναι σήμερα το ζητούμενο. Και η φέτα, ο τζίρος της οποίας ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ, είναι ένα ισχυρό διαβατήριο για τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές»

Αυτό τονίζει ο αναπλ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Φθιώτιδας της Ν.Δ. Ελένης Μακρή- Θεοδώρου, σχετικά με τη νομιμοποίηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ένα θέμα που απασχολεί και πολλούς Ηπειρώτες κτηνοτρόφους. 
Ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που δίνει η Κυβέρνηση στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, τονίζοντας ότι στόχος δεν είναι απλά να αποτραπεί το κλείσιμο κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αλλά να δοθούν περισσότερα κίνητρα, προκειμένου να ασχοληθούν ακόμη πιο πολλοί νέοι άνθρωποι με τον κλάδο της κτηνοτροφίας. 
Και είναι αλήθεια ότι τα περιθώρια είναι πολύ μεγάλα, αφού, εκτός απ' όσα τόνισε ο κ. Χαρακόπουλος, υπενθυμίζεται ότι σχεδόν το 80% (!) του βόειου κρέατος είναι εισαγόμενο, αλλά ακόμη και τα ντόπια αμνοερίφια δεν μπορούν να καλύψουν την ελληνική αγορά. Όπως σημείωσε ο αναπλ. Υπουργός στη χώρα μας υπάρχουν 103.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που απασχολούν πάνω από 300.000 εργαζόμενους.

Μοχλός επανεκκίνησης.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Χαρακόπουλος στάθηκε στο γεγονός ότι τελευταία σε πολλές χώρες με σημαντικό πληθυσμό, όπως είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και η Βραζιλία, υπάρχει συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση σε ποιοτικά προϊόντα και σε επώνυμα τρόφιμα. 
Τα όσα είπε ο υπουργός συνδέονται άμεσα και με την προσπάθεια που γίνεται τόσο στη «Δωδώνη», όσο και σ' άλλες τοπικές βιομηχανίες για την προώθηση και της δικής μας Ηπειρωτικής φέτας, η οποία με σωστές κινήσεις μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις διεθνείς αγορές, αφού η ποιότητά της είναι αρίστη. 

Για τα σχέδια βελτίωσης 
Όσον αφορά τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις ο υπουργός δεσμεύτηκε για μείωση της γραφειοκρατίας, έτσι ώστε να γίνεται εύκολη υπόθεση η ίδρυση και λειτουργία τους. 
«Για τον εκσυγχρονισμό τους καταβάλλεται ένας αγώνας δρόμου, για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος στην αξιολόγηση και έγκριση των σχεδίων βελτίωσης που αφορούν και τους κτηνοτρόφους. Από τα επτά χιλιάδες επτακόσια σχέδια βελτίωσης πάνω από χίλια πεντακόσια είναι προτάσεις για επενδύσεις στην κτηνοτροφία, στα οποία δίνουμε προτεραιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακόμη έκανε λόγο για τροποποίηση του νόμου, σε συνεργασία με τους φορείς των κτηνοτρόφων. «Με τον 4056 επιχειρήθηκε η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Η εφαρμογή, όμως, στην πράξη του νόμου δείχνει ότι εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα. Τα κυριότερα απ' αυτά σχετίζονται με τη διαδικασία εξαίρεσης από την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων, στάβλων και μαντριών και την εξέταση των διοικητικών προσφυγών που υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους φορείς. Ήδη επανεξετάζουμε το σύνολο του νόμου».
Βούληση της Κυβέρνησης - σημείωσε - είναι η απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, αλλά και η νομιμοποίηση των υφιστάμενων σταβλικών εγκαταστάσεων με μείωση του κόστους αδειοδότησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: