Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Η στάση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, σε ζητήματα που αφορούν την Βορειοηπειρωτική αποδημία και για την τροποποίηση του Καταστατικού της.



ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15  105 52   ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.:210-3243822 – Fax: 210 3243281

Η στάση της ΠΣΕ σε ζητήματα που αφορούν τους την Βορειοηπειρωτική Αποδημία και για την τροποποίηση του καταστατικού της.

Επειδή η ανάρτηση διαφόρων κειμένων στο διαδίκτυο αποδείχνεται μια εύκολη υπόθεση και έχει ο καθένας τη δυνατότητα χωρίς κόστος να εκφράζει δίχως στοιχεία, δίχως τεκμηρίωση κλπ, ως υπέρτατη αλήθεια την όποια άποψη, είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε ορισμένα βασικά ιστορικά στοιχεία:

1.       Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ιδρύθηκε το 1937 και ως το 1971 στο καταστατικό της, δεν υπήρχε αναφορά στο ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ και στις σχέσεις με την Εθνική Ελληνική μειονότητα της Αλβανίας.
2.       Ως γνωστόν το Δ.Σ. που είχε εκλεγεί στη Γ.Σ. πριν την δικτατορία παύτηκε από τους συνταγματάρχες και διορίστηκε άλλο που είχε την εύνοια του καθεστώτος. Αυτή η μη εκλεγμένη διοίκηση, με εντολή των δικτατόρων προδοτών, τροποποίησε το καταστατικό και έβαλε στους σκοπούς τη γνωστή παράγραφο για την απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου.
3.       Μετά την πτώση της δικτατορίας η οργανωμένη Ηπειρωτική αποδημία και η ΠΣΕ γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη. Δραστηριοποιήθηκαν πολλαπλώς οι παλιές αδελφότητες, δημιουργήθηκαν νέες, προγραμματίστηκαν και υλοποιήθηκαν εκδηλώσεις που πριν ήταν αδιανόητο ότι θα πετύχαιναν με πολλές δεκάδες χιλιάδες πατριώτες να συμμετέχουν ενεργά, όπως πολλές εκδηλώσεις στο θέατρο Πέτρας, στο ΣΕΦ (Πίτα του Ηπειρώτη), στο Μέγαρο Μουσικής, στο Ιτς Καλέ στα Γιάννενα, τα 3ήμερα στο άλσος Καισαριανής, παραδοσιακές κρουαζιέρες στον Αργοσαρωνικό, 7 Παγκόσμια Πανηπειρωτικά Συνέδρια, ημερίδες για χίλια δυο προβλήματα της Ηπείρου και της Αποδημίας, χορευτικά, μουσικά σύνολα, κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, βιβλιοθήκες, βιβλιοπαρουσιάσεις. Οι διοικήσεις γύρισαν τον κόσμο όλον όπου υπάρχουν Ηπειρώτες με μουσικά συγκροτήματα, με Ηπειρώτικα και Ελληνικά υλικά βοήθησαν στο δέσιμο των ξενιτεμένων εκτός Ελλάδας Ηπειρωτών. Όλα αυτά τα χρόνια κανένας δεν ασχολιόταν με την υλοποίηση του άρθρου αυτού του καταστατικού, ήταν στην ουσία και στην πράξη νεκρό. Αλήθεια η υλοποίηση του πως θα γινόταν; Με οργάνωση ένοπλων; Αντ’ αυτού, η πλούσια δράση της οργανωμένης Ηπειρωτικής αποδημίας στις αδελφότητες, τις Ομοσπονδίες και την ΠΣΕ στρεφόταν στην ανάπτυξη σχέσεων φιλίας μεταξύ του Ελληνικού λαού και του Αλβανικού και στα πλαίσια του imperium του Αλβανικού κράτους η διασφάλιση των διεθνώς αναγνωρισμένων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Παράδειγμα τρανταχτό η παράσταση το 1981 στην Αλβανική πρεσβεία σύσσωμου του προεδρείου, η μεγάλη συναυλία στο Καλπάκι κλπ.
4.       Αυτή η μεγάλη οργανωτική ανάπτυξη (από 100 τα μέλη της ΠΣΕ μέσα σε λίγα χρόνια ξεπέρασαν τα 400 ενεργά σήμερα), γέννησε την ανάγκη για τροποποίηση του καταστατικού όχι βεβαίως για να αλλάξει το επίμαχο άρθρο, αλλά να αποτυπώσει καλύτερα, πιο δημοκρατικά, πιο αποτελεσματικά τους όρους σύστασης, λειτουργίας και δράσης των οργανώσεων των αποδήμων Ηπειρωτών. Η μεγάλη και πλατειά για μήνες πολλούς συζήτηση κατέληξε στην καταστατική Γενική Συνέλευση του 1983, με την εκπληκτική συμμετοχή, όπου εγκρίθηκε ομόφωνα σχεδόν το νέο καταστατικό. Την τροποποίηση της παραγράφου ε του άρθρου 2 για τους σκοπούς δεν εψήφισαν μόνο 4 αντιπρόσωποι, οι οποίοι ψήφισαν λευκό. Επειδή όμως πρόκειται για τροποποίηση άρθρου σκοπού το δικαστήριο απέρριψε τυπικά την τροποποίηση αυτή, διότι απαιτείται ομοφωνία των παρόντων. Η ΠΣΕ προσέφυγε στο Άρειο Πάγο.
5.       Στην δεύτερη τροποποίηση του 1988 έγινε πάλι το ίδιο. Αλλά επειδή εκκρεμούσε το ζήτημα στο ανώτατο δικαστήριο δεν τέθηκε το θέμα και προστέθηκε το άρθρο 39:

'Α ρ θ ρ ο 39o

«Το παρόν Καταστατικό αποτελούμενο από 39 άρθρα, είναι τροποποίηση από την Γενική Συνέλευση της 27/11/1988 του ισχύοντος Καταστατικού της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, το οποίο έχει εγκριθεί αρχικά με την υπ. αριθμ. 12402/1937 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθήνας και τελευταία με την υπ. αριθμ. 853/1983 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας με την οποία είχαν εγκριθεί οι εκεί τροποποιήσεις πλην εκείνης που αντικαθιστά το ε. εδ.του αρθρ. 2 με τη διάταξη "Η επίδειξη ενδιαφέροντος για διασφάλιση των διεθνώς καθιερωμένων δικαιωμάτων της Ελληνικής (Βορειοηπειρωτικής) μειονότητας της Αλβανίας", η τελική έγκριση της οποίας εκκρεμεί στον Άρειο Πάγο.»
6.       Επειδή τελικά το ανώτατο δικαστήριο για τυπικούς λόγους δεν δέχτηκε την προσφυγή της ΠΣΕ, στην τακτική Γενική Συνέλευση του 2009 η οποία είχε δεύτερο θέμα την τροποποίηση του καταστατικού της ΠΣΕ, με εισήγηση του προέδρου του ΔΣ κ. Κώστα Αλεξίου ΟΜΟΦΩΝΑ εγκρίθηκε η τροποποίηση του καταστατικού, και μεταξύ άλλων αποκαταστάθηκε η δημοκρατική τάξη και αναιρέθηκε η αντιδημοκρατική, τρομοκρατική επέμβαση των χουντικών. Προφανώς το άρθρο 39 καταργήθηκε ως μη έχον νόημα.
Αυτά για την ιστορία. Και να τονίσουμε ότι τις ουσία ομόφωνες αποφάσεις και του 1983, και του 1988 και του 2009 υποστήριξαν και ψήφισαν πατριώτες, αντιπρόσωποι των οργανωμένων μας σωματείων, που τάσσονται πολιτικά σε όλο το κοινοβουλευτικό φάσμα. Τα μαγνητοφωνημένα πρακτικά και η απομαγνητοφώνηση τους είναι στη διάθεση όλων.

Δυο λέξεις για την ουσία:

Με αυτά τα δεδομένα της πραγματικότητας το Δ.Σ.  αποφάσισε να απαντήσει στον κ. Γ.Γκιζέλη τα ακόλουθα:
1)       Θεωρεί λίαν προσβλητικό το κείμενο για όλη την Ηπειρωτική Αποδημία και όχι μόνο, πολύ δε περισσότερο για το προηγούμενο Δ.Σ. εις το οποίο συμμετείχαν όλες οι παρατάξεις και ουδείς, τόσο εκ των μελών του, όσο και εκ των αντιπροσώπων που συμμετείχαν στην καταστατική γενική συνέλευση του 2009 , εξέφρασε διαφορετική άποψη ή έστω και επιφύλαξη. Συνεπώς  ουδείς μπορεί να αμφισβητεί την δημοκρατική διαδικασία που ακολουθήθηκε από το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσής μας, για την εν λόγω τροποποίηση, η οποία έλαβε χώρα γιατί στις σημερινές συνθήκες βασική προϋπόθεση για την επιβίωση και παραμονή των Βορειοηπειρωτών στις εστίες τους και για την όποια ανάπτυξη των Ελληνοαλβανικών σχέσεων, είναι η πλήρης απολαβή των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων τους τα οποία κατοχυρώνονται από τον καταστατικό χάρτη του Ο.Η.Ε και τις διεθνείς συνθήκες και όχι το όπλο παρά πόδας.
2)       Δεν αναγνωρίζουμε στον κ. Γκιζέρη μεγαλύτερη ευαισθησία από αυτήν που η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εμπράκτως έχει επιδείξει στους αδελφούς μας Βορειοηπειρώτες.
Ο κ. Γκιζέρης προφανώς δεν γνωρίζει, αλλά όφειλε να ρωτήσει και να μάθει πριν πιάσει το πληκτρολόγιο και συγγράψει, ότι η Πανηπειρωτική πραγματοποίησε ημερίδα στην Αθήνα στις 7/7/1996 με τη συμμετοχή της Κ.Ε.Β.Α, όλων των κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  και  όλων των Βορειοηπειρωτικών σωματίων με θέμα: Στήριξη του Ελληνισμού της Αλβανίας.
Ο κ. Γκιζέρης προφανώς δεν γνωρίζει, αλλά όφειλε να ρωτήσει και να μάθει το ενδιαφέρον της Πανηπειρωτικής  στα δύσκολα εκείνα χρόνια, που παρά τα πενιχρά της οικονομικά μέσα , δώρισε στο δημοτικό σχολείο Τσούκας Αγ. Σαράντα σχολικό λεωφορείο.
Ο κ. Γκιζέρης προφανώς δεν γνωρίζει, αλλά όφειλε να ρωτήσει και να μάθει, ότι μόλις πέρυσι η Πανηπειρωτική πραγματοποίησε διασυνοριακή εκδήλωση στο Φοινίκι, με τη συμμετοχή του εκεί Ελληνισμού, επειδή πιστεύει ότι με τέτοιου είδους εκδηλώσεις συμβάλλει στην καλλιέργεια κλίματος ειρήνης, φιλίας και προόδου μεταξύ των δύο λαών. Μήπως κατά τη γνώμη του κ. Γκιζέρη δεν είναι αυτό αναγκαίο και απαραίτητο; Και είναι αναγκαία  η διατήρηση και συνεχής καλλιέργεια εμφυλιοπολεμικού κλίματος, η ακραία συνθηματολογία και η κενού περιεχομένου εκτόξευση απειλών που δίνει λαβή και τροφή στα εθνικιστικά στοιχεία για περαιτέρω όξυνση των σχέσεων και αναζωπύρωση ενός υποβόσκοντα μεγαλοϊδεατισμού;   
Καλά, προφανώς τα παραπάνω δεν τα γνωρίζει ο κ. Γκιζέρης. Δεν ρώτησε, δεν έμαθε, δεν του είπαν. Είναι όμως δυνατόν να αγνοεί ότι στο νέο καταστατικό υπάρχει πρόνοια για εγγραφή ως μελών της ΠΣΕ όλων των βορειοηπειρωτικών Αποδημικών ομοσπονδιών, εκπρόσωποι της ΠΣΕ συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις των Βορειοηπειρωτικών σωματείων, όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στο Σπόρτιγκ και πρόσφατα στην Ηλιούπολη; Είναι δυνατόν να μην έχει πέσει στην αντίληψη του ότι χορευτικά των σωματείων αυτών συμμετέχουν σε εκδηλώσεις της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας. Ότι φωνητικά σύνολα Βορειοηπειρωτικών συλλόγων και από την Αλβανία συχνά πυκνά εμφανίζονται στις εκδηλώσεις της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας.
Τέλος αγνοεί ο κ. Γκιζέρης ότι η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία δεν ασκεί την Εξωτερική Πολιτική της χώρας μας, διότι αυτή την ασκεί νομίμως  δια του Υπουργείου Εξωτερικών , η εκάστοτε νόμιμη Κυβέρνηση; Ειλικρινά λυπούμαστε γι΄ αυτόν τον ξέφρενο κατήφορο του κ. Γκιζέρη και δεν γνωρίζουμε ποιους σκοπούς εξυπηρετεί και από ποιους εκπορεύονται.
Το ΔΣ θα συνεχίσει να λειτουργεί στα πλαίσια των σκοπών του καταστατικού, των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων των αντιπροσώπων των σωματείων μας με πνεύμα Ηπειρωτικού πατριωτισμού, δημοκρατίας και Ειρήνης στον κόσμο.
Παράλληλα θεωρούμε ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δε είναι δυνατόν να εξυπηρετούν τον σκοπό της λειτουργίας τους αναπαράγοντας χωρίς διασταύρωση, χωρίς έλεγχο οτιδήποτε τους στέλνουν από το διαδίκτυο. Η ΠΣΕ είναι στη διάθεση των πάντων για υπεύθυνη ενημέρωση για όλα τα θέματα της Ηπείρου και της Ηπειρωτικής αποδημίας.

Αθήνα 6 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΣΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: