Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Ποιοι διεκδικούν με αξιώσεις την ΔΕΠΑ


Η κοινή εταιρεία της Motor Oil Hellas και του ομίλου Μυτιληναίου M&M Gas και η ρωσική Gazprom προβάλλουν ως οι κυριότεροι διεκδικητές για την απόκτηση της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τις μη δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν χθες στο πλαίσιο της διαδικασίας που διεξάγεται από το ΤΑΙΠΕΔ. Συνολικά κατατέθηκαν πέντε μη δεσμευτικές προσφορές και πιο συγκεκριμένα:

Από δύο ρωσικές εταιρείες τη Gazprom και τη Sintez, μία από το Αζερμπαϊτζάν -την κρατική εταιρεία αερίου Socar και την ελληνικών συμφερόντων M&M Gas.

Επίσης, προσφορά για το ΔΕΣΦΑ κατέθεσαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με το τσέχικο fund PPF. 

Ο αριθμός των εταιρειών που τελικώς κατέθεσαν προσφορές δε θεωρείται ικανοποιητικός από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τελικά το country risk κράτησε εκτός διαγωνισμού το σύνολο των δυτικοευρωπαϊκών εταιρειών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το διαγωνισμό και οι οποίες υπό άλλες συνθήκες θα βρίσκονταν μετά βεβαιότητας εντός της κούρσας διεκδίκησης, ενώ από τη διαδικασία απείχε εξαρχής και η Προμηθέας Gas, του ομίλου Κοπελούζου. 

Η μοναδική «δυτική» εταιρεία λοιπόν που διεκδικεί τη ΔΕΠΑ είναι η M&M Gas των ομίλων Μυτιληναίου & Βαρδινογάννη, που κατέθεσαν προσφορά αποκλειστικά για τη μητρική ΔΕΠΑ χωρίς το ΔΕΣΦΑ. Μόνο για τη ΔΕΠΑ προσφορά κατέθεσε και ο έτερος μεγάλος διεκδικητής -φαβορί για πολλούς- της εταιρείας η ρωσική Gazprom.

Σε κάθε περίπτωση, τα προφίλ των πέντε διεκδικητών είναι:

M&Μ gas: η κοινή εταιρεία των ομίλων Μυτιληναίου και Μότορ Όιλ στον τομέα του φυσικού αερίου που μέσα σε περίπου ένα χρόνο λειτουργίας κατάφερε να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο της εγχώριας αγοράς αερίου και να εισάγει σχεδόν το σύνολο των εκτός ΔΕΠΑ εισαγωγών LNG στην Ελλάδα.

Gazprom: Η Gazprom είναι μία από τις μεγαλύτερες καθετοποιημένες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως, σε επίπεδο αποθεμάτων, παραγωγής και κεφαλαιοποίησης αγοράς. Η Gazprom προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ελλάδα από το 1996 με το συνολικό όγκο εξαγωγών να ανέρχεται το 2011 σε 2,1 δισ. κυβικά μέτρα.

Socar: Κρατική εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν με ετήσια παραγωγή 8,4 εκατ. τόνων πετρελαίου και 7,1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Η εταιρεία μαζί με τη BP αποτελούν τους μεγαλύτερους μετόχους της κοινοπραξίας του περίφημου κοιτάσματος Shah Deniz στην Κασπία. 

Sintez: Ρωσικός ενεργειακός και βιομηχανικός όμιλος που δραστηριοποιείται στους τομείς της έρευνας και εξόρυξης ορυκτών, της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου, της παραγωγής ηλεκτρισμού, του εμπορίου και του real estate.

Σε ανακοίνωσή της η Μυτιληναίος αναφέρει:

Σε συνέχεια της από 28/03/2012 ανακοίνωσης, η «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.- ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» ανακοινώνει ότι στις 5/11/2012 υπέβαλλε μη δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της «ΔΕΠΑ»μαζί με την εταιρεία «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.» και την κοινών συμφερόντων εταιρεία «Μ ΚΑΙ Μ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ». Η τελευταία έχει οριστεί ως επικεφαλής της κοινοπραξίας με ποσοστό συμμετοχής 80%, έναντι 10% εκάστου των δύο ομίλων.Η κατά 100% θυγατρική της «ΔΕΠΑ» με την επωνυμία «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε.» δεν αποτελεί αντικείμενο της υποβληθείσας προσφοράς.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η Motor Oil επισημαίνει: 

Σε συνέχεια της από 28/03/2012 ανακοίνωσης, η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. ενημερώνει ότι στις 5/11/2012 υπέβαλλε μη δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της «ΔΕΠΑ» μαζί με την «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» και την κοινών συμφερόντων εταιρεία «Μ και Μ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ». Η τελευταία έχει οριστεί επικεφαλής της κοινοπραξίας με ποσοστό 80% έναντι 10% εκάστου των δύο ομίλων. Η κατά 100% θυγατρική της «ΔΕΠΑ» με την επωνυμία «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε.» δεν αποτελεί αντικείμενο της υποβληθείσας προσφοράς. 

Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος της κοινοπραξίας έχει οριστεί η Citigroup Global Markets Limited. 

Σε περίπτωση συγκεκριμένης εξέλιξης επί της διαδικασίας, η Εταιρεία θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό και τις εποπτικές αρχές 




Πηγή:www.capital.gr

Από τον Χάρη Φλουδόπουλο 

Δεν υπάρχουν σχόλια: