Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Ντοκουμέντο: Η ληξιαρχική πράξη θανάτου του Κώστα Καρυωτάκη

Ντοκουμέντο: Η ληξιαρχική πράξη θανάτου του Κώστα Καρυωτάκη

Σας παρουσιάζουμε ένα ντοκουμέντο με ιδιαίτερη και συναισθηματική αξία, χάρη στην ευγενική παραχώρηση που μας έκανε ο κ. Μιχάλης Ζάμπας.

Σας παρουσιάζουμε την ληξιαρχική πράξη θανάτου του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη όπως δημοσιεύτηκε από τον Φρέντυ Γερμανό στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, στο φύλλο της 22ας Φεβρουαρίου 1981.

Το έγγραφο εκδόθηκε εφτά (!) μήνες μετά το θάνατο του ποιητή και το υπογράφουν οι Πρεβεζάνοι ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ- τραπεζικός υπάλληλος, ο οποίος δήλωσε το θάνατό του, καθώς και ο τότε ληξίαρχος ΜΙΧΑΗΛ ΖΑΜΠΑΣ.

Ιδιαίτερη λεπτομέρεια και σχόλιο του Φρ. Γερμανού: «Η ληξιαρχική πράξη θανάτου επιφυλάσσει μια ακόμα αδικία στον Καρυωτάκη - ίσως την τελευταία που του χρωστούσε η ζωή. Τον βγάζει ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΡΙΩΝ χρόνων, ενώ είναι γνωστό ότι πέθανε μόλις τριάντα δύο».
Πηγή: Από το αρχείο του Πρεβεζάνου Μιχάλη Ζάμπα -εγγονού του τότε ληξιάρχου- ερμηνευτή και ερευνητή της ελληνικής μουσικής, καλλιτεχικού υπεύθυνου της χορωδίας παραδοσιακής μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Πρέβεζας «ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ» και Προέδρου του Δ.Σ της Εταιρείας Πολιτισμού «ΕΛΛΟΠΙΑ».

www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: