Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Οι Ηπειρώτες της Αργυρούπολης με έναν ξεχωριστό τρόπο γιόρτασαν το Έπος του ' 40 , το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012 , στο κατάμεστο από κόσμο Πολιτιστικό κέντρο '' ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ " του Δημαρχείου Ελληνικού - Αργυρούπολης .


Σε μία κατάμεστη από Ηπειρώτες και Ηπειρώτισσες, αλλά και φίλες και φίλους της Ηπείρου αίθουσα, η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης, γιόρτασε πανηγυρικά και φέτος, το Σάββατο 27-10-2012, το Έπος του 40 και την ''Γυναίκα της Πίνδου".Το δίωρο ποικίλο πρόγραμμα της εκδήλωσης ήταν απολαυστικό και καθήλωσε τους παρευρισκόμενους , οι οποίοι συνεχώς χειροκροτούσαν .

Το πρόγραμμα περιελάμβανε: προβολή σλάιτσ με φωτογραφίες από το Μέτωπο , απαγγελίες ποιημάτων από τις κυρίες Χαμηλοθώρη Μαίρη και Ελένη Τσέλα, νέες και νέους της Αδελφότητας και από τον συμπατριώτη Γιατρό Μπάλλια Ηλία ο οποίος με ένα ξεχωριστό τρόπο απάγγειλε το '' Πορεία προς το Μέτωπο " του Οδ. Ελύτη .

Ακολούθησε ομιλία από τον καθηγητή Πανεπιστημίου κο Παπασπύρου Άγγελο , ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του εορτασμού του Ιστορικού ΟΧΙ των Ελλήνων και την προσφορά της ιδιαίτερης πατρίδας μας της Ηπείρου στον πόλεμο κατά του Ιταλικού Φασισμού.


Επίσης οι ηθοποιοί Μιχάλης Μαραγγός και Ζηνοβία Κόγια οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν , έπαιξαν το έργο του Μπρεχτ Μπερτολτ η " η Εβραία " σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Μαραγγού .

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης κος Κωτσαντής Γιώργος , αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους , ανέφερε ότι πρέπει να θυμηθούμε το ιστορικό ΟΧΙ του έπος του 40 και πρέπει να υψώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε όσους επιβουλεύονται την Εθνική υπόσταση της πατρίδας μας και μας ταπεινώνουν σαν λαό να τους πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ , φτάνει πιά.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Ελληνικού - Αργυρούπολης κο Κορτζίδη Χρήστο , ο οποίος μεταξύ των άλλων ανακοίνωσε στους Ηπειρώτες ότι γίνεται πραγματικότητα ένα πάγιο αίτημα του Συλλόγου και ομόφωνη απόφαση της Κοινότητας Αργυρούπολης και όλου του Δημοτικού Συμβουλίου , παραχωρείται στην Αδελφότητα Ηπειρωτών το πάρκο στην είσοδο της πόλης ( Λεωφόρος Κύπρου ) , ώστε να στηθεί η πρωτομή της Ηρωίδας Γυναίκας της Πίνδου .

Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος κος Κώστας Κωνής ,που στον χαιρετισμό του, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της ΠΣΕ Γιώργου Οικονόμου, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, για την δημιουργία Πανηπειρωτικού Δικτύου Αλληλεγγύης, ένα θέμα που είναι και επίκαιρο, αλλά και αναγκαίο, να γίνει κτήμα, όλων των ηπειρωτικών αποδημικών οργανώσεων και των μελών τους προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτό.


Συνεχίζοντας ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ είπε.
''Αγαπητοί Ηπειρώτες και Ηπειρώτισσες, φίλοι και φίλες της Ηπείρου μας, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι λαός χωρίς μνήμη , είναι λαός χωρίς ιστορία και λαός χωρίς ιστορία παύει να έχει μέλλον. Εμείς οι Έλληνες από τα βάθη των αιώνων έχουμε δημιουργήσει έναν υπέροχο και αξιόλογο πολιτισμό και με τον πολιτισμό μας έχουμε γράψει λαμπρές ιστορικές σελίδες , όπως αυτές που αναφέρονται στο ΕΠΟΣ του 40 και την συμμετοχή των Γυναικών της Ηπείρου σε αυτόν, αλλά και στην συμμετοχή του Ηπειρώτικου λαού και των διαφόρων εθελοντών και ειδικά των Κρητικών εθελοντών, στην απελευθέρωση της Ηπείρου, από τον Τουρκικό ζυγό, που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τα ιστορικά αυτά γεγονότα και τις νίκες της Ελλάδος, που τέτοιες μέρες υπερδιπλασιάστηκε.
Εκείνος ο αγώνας του στρατού και του λαού μας ,το ΕΠΟΣ του 40, ο αγώνας των εθελοντών ''Γυναικών της Πίνδου'' για να μην ηττηθεί και υποταχθεί η Ελλάδα στον Ιταλό κατακτητή, δεν ήταν μια συμπτωματική έξαρση ορισμένης ιστορικής στιγμής , δεν ήταν μια μοιραία υπερδιέγερση οφειλόμενη στο ανθρώπινο ένστικτο της άμυνας , ήταν πράξη συνειδητή , ήταν αναγκαιότητα Ελληνική πηγάζουσα από τη βαθύριζη πίστη μας που είναι ο έρωτας για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά.
Όμως από την ιστορία πρέπει να αντλούμε διδάγματα , πρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα και φρονώ πως σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να αναλογισθούμε, να εμβαθύνουμε τη σκέψη μας κατά πόσο εμείς οι μεταγενέστεροι αξιοποιήσαμε σωστά τους αγώνες , το αίμα και τα δάκρυα που άφησαν οι πρόγονοί μας στα πεδία των μαχών , τις αμέτρητες θυσίες στις οποίες υποβλήθηκαν και να πούμε γι' αυτή την πατρίδα πολέμησαν, σαφώς ΟΧΙ, στην επίθεση που δέχεται από διάφορα οικονομικά κέντρα εξουσίας. Σήμερα η χώρα μας είναι βυθισμένη στη φτώχεια , σήμερα ο λαός υποφέρει , σήμερα η πατρίδα μας δέχεται τις επιπτώσεις ενός απάνθρωπου , ενός σκληρού οικονομικού πολέμου , από τους πιο φονικότερους που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα.
Κι επιτακτικά προβάλλει το καθήκον στον καθένα μας , να αντισταθούμε ενωμένοι και δυναμικά εναντίον αυτών των πολιτικών έτσι ώστε μέσα από τους καθημερινούς αγώνες να ανατρέψουμε αυτές, παράλληλα όμως στις μέρες μας που αγωνιούμε για το σήμερα και ανησυχούμε για το αύριο , με μια νεολαία δικαιολογημένα οργισμένη και απογοητευμένη, αναζητούμε όλοι μας καταφύγιο και ελπίδα.
Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η μοιρολατρική στάση απέναντι στην κρίση είναι χειρότερη κι από αυτή την ίδια την κρίση κι ότι ο μοναχικός δρόμος οδηγεί με βεβαιότητα στην αποτυχία γι' αυτό και πρέπει να ενστερνισθούμε και να αναδείξουμε τις πανάρχαιες αρετές και αξίες της συλλογικής δράσης , της συνεργασίας , της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και πάνω απ' όλα της ενότητας και του αγώνα γιατί έτσι θα δούμε άσπρη μέρα εμείς και τα παιδιά μας. Οι αγώνες των προγόνων μας, μας υπενθυμίζουν όχι σκυμμένο το κεφάλι , όχι κλίμα ηττοπάθειας. Η Αντίσταση είναι ο μόνος δρόμος σε όλα αυτά, δρόμος που περπάτησαν και οι πρόγονοι μας και δικαιώθηκαν''.


Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε Ηπειρώτικο κέρασμα με Ηπειρώτικες πίτες φτειαγμένες από ηπειρώτισσες νοικοκυρές και φυσικά από ηπειρώτες φουρναραίους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι : Ο Δήμαρχος Ελληνικού -Αργυρούπολης κος Κορτζίδης Χρήστος , ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κος Κωνής Κώστας , ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου κος Μπούκας Βασίλης ,ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Παπασπύρου Άγγελος , , οι επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων Γιάννης Κωνσταντάτος και Χάρης Πασβαντίδης , οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ράικου Ζωή , Φουσκίδου Βίκυ , ,Θεοδώρου Ευάγγελος , ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ελληνικού Βάσσιος Βαγγέλης , αντιπροσωπεία από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Γλυφάδας , ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κεφαλονιτών Αργυρούπολης Κωνσταντάτος Γιώργος , Ο πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης κύριοι Ιορδανίδης Ηλίας και Τογρίδης Λάζαρος,ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου "Η Αργυρούπολη " κύριοι Γουρδουράκος Θεόδωρος και Έφη Γουρδουράκου, Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Αργυρούπολης κος Παπαδάκης Μανώλης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου " περί Αυλών και Οργάνων " κος Τάσος Κατωπόδης .

Σας ευχαριστούμε που μας τιμήσατε με την παρουσία σας , σας περιμένουμε στην επόμενη εκδήλωσή μας και σας παρακαλούμε μην ξεχάσετε να ενισχύσετε οικονομικά το Σύλλογό μας για την ανέγερση του μνημείου της Γυναίκας της Πίνδου .

Δεν υπάρχουν σχόλια: