Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Τα εγκαίνια των νέων ιδιόκτητων γραφείων, του Συνδέσμου Συρρακιωτών Αθήνας, έγιναν την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012.


Ένας διακαής πόθος του Συνδέσμου Συρρακιωτών της Αθήνας, αλλά και των φίλων του και των φίλων του Συρράκου, έγινε πραγματικότητα.

Εχθές Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012, το πρωί, έγιναν τα εγκαίνια των νέων ιδιόκτητων γραφείων του Συνδέσμου Συρρακιωτών Αθήνας.



















Ήταν Απρίλιος του 2011 όταν το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Συρρακιωτών Αθήνας αποφάσιζε ομόφωνα να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα της θητείας του την ανάληψη όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών, ώστε ο σύλλογος να αποκτήσει επιτέλους ιδιόκτητη στέγη. Η δημιουργία ενός «ΣΥΡΡΑΚΙΩΤΙΚΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ» στην Αθήνα αποτελούσε ένα όνειρο 80 περίπου χρόνων και «πιστεύω» της διοίκησης ήταν ότι η υλοποίησή του θα συνέβαλλε καθοριστικά στη μελλοντική πορεία του Συλλόγου.
















Για τον λόγο αυτό με σχετική ανακοίνωσή τους απευθύνθηκαν τότε προς όλα τα μέλη του συλλόγου, τους απανταχού Συρρακιώτες καθώς και τους του άλλους Συνδέσμους Συρρακιωτών και τους καλούσαν να συνδράμουν οικονομικά με οποιοδήποτε ποσό μπορούσε ο καθένας την προσπάθεια αυτή, κάνοντας όλοι μαζί το όνειρο πραγματικότητα.
















Ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Αθήνας είναι ο αρχαιότερος Σύνδεσμος απόδημων Συρρακιωτών (ιδρύθηκε το 1932), αλλά και από τις πρώτες Ηπειρώτικες αποδημικές οργανώσεις του λεκανοπεδίου της Αττικής, και από τα ιδρυτικά μέλη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.




















Χάρις στις άοκνες όμως προσπάθειες του προέδρου του Συνδέσμου Σωτήρη Νταλαούτη, αλλά και των άλλων μελών του Δ.Σ., και των παλιών προέδρων και κατόπιν πολλών επαφών με τον Συρρακιώτη στην καταγωγή Δημήτρη Γιαννιώτη, ο οποίος διατηρεί Ναυτιλιακή Εταιρία στον Πειραιά, ο κος Γιαννιώτης, παραχώρησε με «Δωρεά» διαμέρισμα 55 τετραγωνικών μέτρων στον Σύνδεσμο Συρρακιωτών Αθήνας.


Το διαμέρισμα βρίσκεται στον δεύτερο όροφο οικοδομής στην Πλατεία Βικτωρίας και επί της οδού Ελπίδος 14, στην Αθήνα, σε ένα κεντρικό σημείο και λίγα μόλις μέτρα απ' τον τοπικό σταθμό του Μετρό, όπου εξυπηρετεί όλους τους συγχωριανούς μας.

Οι άνθρωποι της διοίκησης κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειες και με άοκνες προσπάθειες και εθελοντική εργασία, κατάφεραν και διαμόρφωσαν έναν πολύ ζεστό χώρο στο κέντρο της Αθήνας, για να στεγάσουν επιτέλους την πολυπόθητη «ανάγκη εστίας» και κοινού...τόπου συνεύρεσης των Συρρακιωτών της Αθήνας.


Σήμερα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των γραφείων στις 11.00 το πρωί παρουσία και του «Μέγα Ευεργέτη» Δημήτρη Γιαννιώτη, όπως τον ανακήρυξε με απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου κάνοντας εφαρμογή στο άρθρο 2 του καταστατικού του Συνδέσμου.

Η πλειοψηφία των μελών έδωσαν το παρόν, αλλά και πολλοί φίλοι, έτσι ώστε να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο. Συρρακιώτες κάθε ηλικίας, ήταν εκεί. Ιδιαίτερα ήταν πολλοί νέοι, δείγμα ότι ο Σύνδεσμος έχει αγκαλιάσει την νεολαία, και αυτοί εμπιστεύονται τους άξιους ανθρώπους της Διοίκησης.

Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, την κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής.

Την όλη επιστασία της εκδήλωσης, είχε ο Συρρακιώτης καθηγητής Σωματικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλίας Δήμας, που είναι και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, ένας άνθρωπος με τεράστια προσφορά στην διατήρηση της παράδοσης και όχι μόνο, αλλά και στην ηπειρωτική αποδημία, μία διαχρονική και εμβληματική προσωπικότητα, αποδεκτή από όλους τους Ηπειρώτες της Αττικής.

Μετά τον Αγιασμό, από ένα στρατιωτικό ιερέα, φίλο του Συνδέσμου, τον λόγο πήρε ο Μέγας Ευεργέτης του Συλλόγου, Δημήτρης Γιαννιώτης, που εκδήλωσε την αγάπη του για το Συρράκο, που του την είχαν μεταφέρει οι Συρρακιώτες γονείς του. Αν και ο ίδιος, δεν γεννήθηκε στο Συρράκο, όπως είπε, δηλώνει την αγάπη του για αυτό, με το να το επισκέπτεται τακτικά και να γίνεται όπου βρεί και όπου σταθεί ένας πρεσβευτής του. Επιπλέον την αγάπη του, την εκδήλωσε και με την ανταπόκριση του, στα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου, όταν του ζητήθηκε να συνδράμει στην προσπάθεια για απόκτηση στέγης . Τέλος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την αγάπη με την οποία τον έχουν αγκαλιάσει. 

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, που μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου Γιώργου Οικονόμου και των μελών του Δ.Σ.
Συνεχάρει τον ευεργέτη Δημήτρη Γιαννιώτη και αναφέρθηκε στο φαινόμενο της ευεργεσίας διαχρονικά στην Ήπειρο και την Ηπειρωτική αποδημία. Είπε χαρακτηριστικά ότι, σήμερα στην εποχή της οικονομικής κρίσης που πλήττει την κοινωνία μας και ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδήματα, η Ηπειρωτική ευποιϊα και η ευεργεσία είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Σήμερα πρέπει, είπε, όσο ποτέ, οι Ηπειρώτες να τιμήσουμε τις παρακαταθήκες των προγόνων μας και να καταστήσουμε την προσφορά και την ευεργεσία των εχόντων Ηπειρωτών, προς τους ασθενέστερους, κυρίαρχη και υπόδειγμα για τον Ελληνικό λαό και παράδειγμα αντιγραφής από άλλους. Και κατέληξε ότι η ευεργεσία δεν έχει μεγέθη και τρόπους υλοποίησης. Ευεργεσία είναι, από την προσφορά μεγάλων χρηματικών ποσών και ειδών αξίας, μέχρι των ελαχίστων που μπορεί να προσφέρει κάποιος. Ευεργεσία είναι από το να δοθούν αντικείμενα αξίας πολλών εκατομμυρίων ή μεγάλα χρηματικά ποσά, μέχρι στην βοήθεια σε μιά ομάδα αληλλεγγύης που δημιουργήθηκε για συμπαράσταση σε αναξιοπαθούντες συμπατριώτες μας. Και κατέληξε λέγοντας, ''ας σταθούμε και ας προσπαθήσουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε απόγονοι, των άξιων και ικανών προγόνων μας''.

Ακολούθησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Σωτήρης Νταλαούτης, που ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, κάνοντας μιά σύντομη ιστορική αναδρομή στα 80 χρόνια ζωής του Συνδέσμου. Στην συνέχεια αφού ευχαρίστησε για άλλη μιά φορά τον ευεργέτη Συρρακιώτικης καταγωγής Δημήτρη Γιαννιώτη, αναφέρθηκε στους Συρρακιώτες που έχουν αναγνωριστεί διαχρονικά ως ευεργέτες του Συρράκου. Στη συνέχεια παρουσίασε το ιστορικό της απόκτησης της Συρρακιώτικης αυτής στέγης, καταλήγοντας σε διαπιστώσεις για το μέλον της αποδημικής αυτής οργάνωσης, ότι μιά νέα σελίδα ελπιδοφόρα ανοίγει για τον Σύνδεσμο των Συρρακιωτών της Αττικής.

Τελευταία το λόγο πήρε το μέλος του Δ.Σ. Ελευθερία Γκαρτζονίκα, που αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του Συλλόγου για την νέα περίοδο, καλώντας τα μέλη και τους φίλους, να καταστήσουν τα νέα ιδιόκτητα γραφεία, ένα ζωντανό Συρρακιώτικο κύτταρο.

Κλείνοντας το διαδικαστικό των εγκαινίων ο Αντιπρόεδρος Ηλίας Δήμας, αφού ευχαρίστησε τον ευεργέτη για την σημαντικότατη προσφορά του, εστίασε στο γεγονός ότι η απόκτηση ιδιόκτητης στέγης θα συσπειρώσει τους Συρρακιώτες της Αττικής, θα φέρει τους νέους κοντά στον Σύνδεσμο και ότι ανοίγουν νέες προοπτικές στη δράση του Συνδέσμου.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση, με ηπειρώτικο τσίπουρο και εδέσματα που προσφέρονται στην Ήπειρο, που δημιούργησαν και προσέφεραν οι γυναίκες του Συνδέσμου.


Η προβολή του ντοκιμαντέρ που είχε γυριστεί απ' το Πνευματικό Κέντρο της πρώην Κοινότητας Συρράκου «Κάθοδος και Άνοδος κτηνοτρόφων του Συρράκου», και που αφορά την μετακίνηση των Συρρακιωτών κτηνοτρόφων απ' το Συρράκο στον κάμπο το Φθινόπωρο και αντίθετα την Άνοιξη, αναβλήθηκε, λόγου του αδιαχώρητου που είχε δημιουργηθεί από τους παρευρισκόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: