Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Την ανάγκη ανατροπής προηγούμενων πολιτικών με την ταυτόχρονη θεσμική και ουσιαστική υποστήριξη στον πρωτογενή τομέα, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κ. Ηλίας Θεοδωρίδης, ο οποίος χθες, 1 Νοεμβρίου 2012, βρέθηκε στην Πρέβεζα.

Ηλίας Θεοδωρίδης: "Σε προτεραιότητα ο πρωτογενής τομέας"

Την ανάγκη ανατροπής προηγούμενων πολιτικών με την ταυτόχρονη θεσμική και ουσιαστική υποστήριξη στον πρωτογενή τομέα, προκειμένου να γίνει ο πρώτος παράγοντας που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κ. Ηλίας Θεοδωρίδης, ο οποίος χθες βρέθηκε στην Πρέβεζα.

theodoridis atpreveza copy


Ο κ. Θεοδωρίδης, συνοδευόμενος από τον ειδικό συνεργάτη του Μιλτιάδη Κλάπα, επισκέφθηκε την περιοχή μας και συναντήθηκε διαδοχικά με τον Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Χ. Μπαΐλη και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτο Ιωάννου και όπως σημείωσε στις δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης η επίσκεψη αφορούσε κυρίως τις επαφές γύρω από τις παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής ανά τομέα προκειμένου να ενταχθούν στο νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.

Ο γενικός γραμματέας εξέφρασε την άποψη ότι η Πρέβεζα πρέπει να επεκτείνει δραστηριότητες, όπως η κτηνοτροφία, οι ιχθυοκαλλιέργειες, η χοιροτροφία αλλά και οι καλλιέργειες κηπευτικών αρκεί να διευθετηθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν, υπογραμμίζοντας ότι ρόλος των θεσμικών παραγόντων είναι να άρουν άμεσα τα όποια εμπόδια προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης.

theodwridhs1

Αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με τον πρόεδρο του φορέα διαχείρισης Αμβρακικού κ. Τριαντάφυλο Αλμπάντη για τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες του Αμβρακικού και σημείωσε ότι μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις αρμονικά δεμένες με το οικοσύστημα. Ο ίδιος μίλησε και για το σταθμό της Πωγωνίτσας, τις μονάδες συσκευασίας ψαριών αλλά και την ιχθυόσκαλα που επισκέφθηκε και σημείωσε ότι είναι λυπηρό ένας σταθμός όπως αυτό της Πωγωνίτσας να είναι ανενεργός τη στιγμή που θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά τόσο σε θέματα που έχουν σχέση με τον εμπλουτισμό του Αμβρακικού όσο και με θέματα έρευνας. Σημείωσε ότι ο σταθμός μπορεί να συμβάλει στην έρευνα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το πανεπιστήμιο Βόλου.

Στάθηκε ιδιαίτερα στα κοινωνικά οφέλη που μπορεί να υπάρξουν στην ανάπτυξη από τους ενεργούς και μικρούς καλλιεργητές σημειώνοντας ότι το προηγούμενο μοντέλο με τις ξεκομμένες από την παραγωγή επιδοτήσεις δεν έφερε αποτελέσματα, ενώ αναφερόμενος στις παραγωγικές επιχειρήσεις, μίλησε για καθετοποίηση σε κάθε τομέα φέρνοντας ως παράδειγμα την χοιροτροφία και τον τρόπο διάθεσης του χοιρινού κρέατος και επεσήμανε πως στο νέο προγραμματικό πλαίσιο οι εντάξεις θα πρέπει να είναι στοχευμένες.

theodwridhs2

«Η Ήπειρος από παραμεθόριος περιοχή μετατρέπεται γοργά και ραγδαία σε πύλη εισόδου-εξόδου της χώρας προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Αυτή η γεωπολιτική μεταβολή έχει τεράστια σημασία, αυτό είναι κορυφαίο ζήτημα που θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε και με βάση αυτό να κινηθούμε. Η Ήπειρος πιστεύω ότι σε αυτή τη φάση μετά την έξοδο από την κρίση θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης πολύ ανώτερους από τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρίδης.


Ο κ. Θεοδωρίδης σημείωσε πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να συνδράμει στα ζητήματα που του έθεσαν τόσο ο δήμαρχος Πρέβεζας όσο και ο αντιπεριφερειάρχης και επισήμανε πως η μεταξύ τους συνεργασία θα συνεχιστεί με στόχο την προώθηση των αιτημάτων και την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής.

www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: