Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

O Πρεβεζάνος Γεώργιος Κονεμένος μπέης, ο Ηγεμών της Σάμου.

Χειρόγραφο έγραφο του Γεώργιου Κορεμένου μπέη, από την εποχή της ηγεμονίας στη Σάμο.

Κονεμένος Γεώργιος (Πρέβεζα 1822 - Κέρκυρα 1895). Διπλωμάτης


Γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1822, από πατέρα Πρεβεζάνο, γνήσιο Ηπειρώτη και μητέρα Λευκαδίτιισα. Γόνος πλούσιας οικογένειας, που εκτός των κτημάτων που είχε στην κατοχή της και εκμετελευόταν, ασχολούνταν και με το εμπόριο, διαθέτοντας μεγάλο εμπορικό οίκο εισαγωγών- εξαγωγών με έδρα την Πρέβεζα και υποκαταστήματα στα Γιάννενα και σε Ιταλικές μεγαλουπόλεις, και με κύριο εμπορικό προσανατολιστό, την Τεργέστη, την Βενετία και το Μιλάνο.

Ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στη Λευκάδα και αργότερα μετέβη στην Κέρκυρα, όπου συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Ιόνιο Ακαδημία. Στη συνέχεια συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στους πρώτους φοιτητές που εγγράφηκαν στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το 1849 ο Κονεμένος διορίστηκε από την Υψηλή Πύλη Τούρκος τοποτηρητής της Σάμου με δικτατορικά δικαιώματα, λόγω της εξέγερσης των κατοίκων, και σύντομα κατόρθωσε να επαναφέρει την τάξη στο νησί. Έπειτα από αίτηση των κατοίκων διορίστηκε ηγεμόνας της Σάμου, ασκώντας την εξουσία του για 5 χρόνια, ενώ νωρίτερα η Πύλη τού είχε απονείμει τον τιμητικό τίτλο του μπέη.

Διακρίθηκε για τη σύνεση και τις διοικητικές του ικανότητες, με αποτέλεσμα η γενική συνέλευση των Σαμιωτών, με ψήφισμά της, να τον ανακηρύξει «αγαθό πολίτη της Σάμου».

Το 1855 ο Γεώργιος Κονεμένος μπέης μετατέθηκε στην Αθήνα, όπου διηύθυνε την οθωμανική πρεσβεία έως το 1861, οπότε εστάλη στην Αγία Πετρούπολη για να εκπροσωπήσει τον σουλτάνο στους γάμους του τσάρου.

Αργότερα μετατέθηκε για λόγους υγείας στην Κέρκυρα, όπου διορίστηκε γενικός πρόξενος της Τουρκίας. Εκεί, ο Κονεμένος μπέης τήρησε πατριωτική στάση σε όλα τα εθνικά ζητήματα που προέκυψαν. 

Στο σπίτι του φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς πολλές προσωπικότητες της εποχής.


Γεώργιος Κονεμένος Βέης. Ηγεμών Σάμου 1849-1854

Το Βιβλίο : Γεώργιος Κονεμένος Βέης. Ηγεμών Σάμου 1849-1855.
Ένας επιφανής Πρεβεζάνος
Συγγραφέας : Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνος


Το 1858 δημοσίευσε στη Νέα Πανδώρα διάφορα δοκίμια και ποιήματα στην καθαρεύουσα και στην ιταλική. 

Απεβίωσε στην Κέρκυρα το 1895, μετά από μακρά ασθένεια, ασκώντας τα καθήκοντα του Τούρκου πρέσβη.

Η γενέτειρα πόλη, στην οποία χάρισε μέρος της περιουσίας του, τον τίμησε δεόντως, ονομάζοντας ένα δρόμο της, σε Γεωργίου Κονεμένου μπέη Ηγεμόνα της Σάμου, και διοργάνωσε διημερίδα στις αρχές της δεκαετίας του 1980, τα πρακτικά της οποίας εξέδωσε σε καλαίσθητο τόμο και τα προσέφερα σε μεγάλο αριθμό αντιτύπων σε Πρεβεζάνους και επισκέπτες της Πρέβεζας, αναδεικνύοντας το έργο του και την εθνική προσφόρά του.

www.protoporia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: