Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη για την διαπεριφερειακή συνεργασία Ηπείρου-Κεντρικής Μακεδονίας

Σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη για την διαπεριφερειακή συνεργασία Ηπείρου-Κεντρικής Μακεδονίας

Τη συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Περιφέρειας Ηπείρου σε θέματα τουρισμού, επιχειρηματικότητας και πολιτισμού, με σκοπό την ανάπτυξη συνεργειών και την εξωστρέφεια των δύο περιοχών εντός και εκτός των συνόρων αποφάσισαν οι διοικήσεις των δύο Περιφερειών κατά τη διάρκεια της κοινής σύσκεψης, που συγκλήθηκε χθες, Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012, στις 10 το πρωί, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για την πρώτη ανάλογη πρωτοβουλία πανελλαδικά, που έχει ως στόχο την προώθηση της διαπεριφερειακής συνεργασίας μεταξύ Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

«Στηρίζουμε και υποστηρίζουμε με κάθε μέσο τέτοιου είδους συνεργασίες. Η Εγνατία Οδός αποτελεί το κοινό σημείο μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Ηπείρου, ένα σημείο που θα μας επιτρέψει να αλληλοβοηθηθούμε και να αναπτύξουμε δράσεις εξωστρέφειας στα κρίσιμα ζητήματα αναπτυξιακής πολιτικής και ανταγωνιστικότητας, με άξονες τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα και τον πολιτισμό», τόνισε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδης, κηρύσσοντας την έναρξη της σύσκεψης.

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τη διοίκηση και τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Ηπείρου, με την πρωτοβουλία της οποίας οργανώθηκε η σημερινή σύσκεψη και αναφέρθηκε στις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρά την έλλειψη πόρων, προκειμένου να αναδείξει το τουριστικό πρόσωπο των επτά περιφερειακών ενοτήτων διεθνώς. Ο κ. Δ. Ψωμιάδης εξήρε το έργο του Τμήματος Τουρισμού της ΠΚΜ για τις ενέργειες προβολής και δημοσιότητας των τουριστικών πλεονεκτημάτων της ΠΚΜ προς την αγορά των Βαλκανίων, τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τη Ρωσία, ενώ υπογράμμισε τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης διαφόρων επιμέρους μορφών τουρισμού, όπως είναι ο ιαματικός, ο θρησκευτικός, ο συνεδριακός κτλ. Ο κ. Δ. Ψωμιάδης έκανε λόγο για την απουσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από την τουριστική καμπάνια του ΕΟΤ και ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη σύσκεψη να συνταυτίσουν τις δράσεις και τις προτάσεις τους, προκειμένου να υπάρξει κοινή στρατηγική για τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την επιχειρηματικότητα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιζικώστας κατά την τοποθέτησή του τόνισε: «Σας καλωσορίζουμε στη Θεσσαλονίκη και χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία για ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ των δύο Περιφερειών, οι οποίες μπορούν να αποβούν ωφέλιμες και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των περιοχών μας. Ως Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης συμμετέχουμε στον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ο οποίος είχε δημιουργηθεί από τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, όταν ήταν Νομάρχης Θεσσαλονίκης.

Στον τελευταίο ενάμιση χρόνο, και πριν προκύψουν τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε το δυσβάσταχτο συμβόλαιο με τη RYANAIR, ο Οργανισμός Τουρισμού έχει πραγματοποιήσει σημαντικό έργο για την προβολή της Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε σε δεκάδες τουριστικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, στις περισσότερες μέσα από τη συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υποδεχτήκαμε δημοσιογράφους και fam trips από όλες τις αγορές στόχους και δημιουργήσαμε τη νέα τουριστική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης.

Δίνοντας έμφαση στις τουριστικές αγορές της Ρωσίας, των Βαλκανίων, του Ισραήλ και της Τουρκίας πετύχαμε, παρά τη δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, να διατηρήσουμε τις αφίξεις στη Θεσσαλονίκη σε ικανοποιητικό επίπεδο. Με δική μας πρωτοβουλία υλοποιούμε ήδη ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα αναπτύξουμε δομές τουρισμού και σημεία ενημέρωσης των επισκεπτών σε όλα τα σημεία εισόδου της Θεσσαλονίκης.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με το σημαντικό έργο της Περιφέρειάς μας στον τουρισμό, αλλά και τις πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που μας καταθέσατε μπορούν να αποτελέσουν το πρώτο βήμα για κοινές δράσεις και συνέργιες που θα ωφελήσουν και τις δύο περιοχές. Σήμερα γίνεται η αρχή και είμαι σίγουρος ότι από αυτή την πρωτοβουλία τα αποτελέσματα θα είναι θετικά για όλους μας».

Για τα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στα θέματα της τουριστικής προβολής, ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας μίλησε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στις δυσλειτουργίες του Καλλικράτη, οι οποίες «αντί να ενδυναμώσουν, αποδυνάμωσαν την αυτοδιοίκηση». «Ενδεικτικά αναφέρω πως το 2011 εισπράξαμε 25 εκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις, ενώ φέτος έχουμε λάβει μόλις 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Η Περιφέρεια δεν έχει δυνατότητα να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες των πολιτών της», τόνισε ο κ. Π. Ψωμιάδης. «Εξάλλου, η ίδια η Πολιτεία δεν ανέδειξε ποτέ τουριστικά τη Βόρεια Ελλάδα. Κράτος για τον ΕΟΤ είναι μόνο η Νότια Ελλάδα και ορισμένα νησιά. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απαξιώνεται καθημερινά στον τουρισμό, αφού δεν έχει εισπράξει κονδύλια εδώ και τέσσερα χρόνια», σχολίασε ο κ. Π. Ψωμιάδης και ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ηπείρου για την πρωτοβουλία διαπεριφερειακής συνεργασίας.

Στα στρατηγικά τουριστικά πλεονεκτήματα των Π.Ε. Χαλκιδικής και Π.Ε. Πιερίας, που αποτελούν κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, αναφέρθηκαν διεξοδικά οι Αντιπεριφερειάρχες Πιερίας Σ. Μαυρίδου και Χαλκιδικής Γ. Γιώργος. Ειδικότερα, οΑντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γ. Γιώργος μίλησε για το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς της Χαλκιδικής προς τη Ρωσία και τα Βαλκάνια, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στην αύξηση του θρησκευτικού τουρισμού στο Άγιο Όρος. Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σ. Μαυρίδου παρατήρησε ότι «μοχλός ανάπτυξης για τον τουρισμό αποτελεί η σύνδεσή του με τον πρωτογενή τομέα, δηλαδή την αγροτική παραγωγή». Η κ. Μαυρίδου έκανε λόγο για τις δυνατότητες ανάπτυξης πολλών μορφών εναλλακτικού τουρισμού (αθλητικός, συνεδριακός, θρησκευτικός), που θα ενισχύσουν τον εσωτερικό τουρισμό προς την Πιερία.

Στην αναγκαιότητα δημιουργίας κέντρων πληροφόρησης στις βόρειες εισόδους της Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ι. Γκουντενούδης, ο οποίος μίλησε για τις ελλείψεις ανάλογων υποδομών στην περιοχή ευθύνης του. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κ. Καραπαναγιωτίδης ζήτησε να καταργηθεί η βίζα για τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, «χώρες ομόδοξες, που ενισχύουν το θρησκευτικό τουρισμό προς την περιοχή μας». Η εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θ. Θεοδωρίδη κ. Μ. Ζωγράφου μίλησε για την ανάγκη ανάδειξης των κοινών πολιτισμικών αναφορών της Π.Ε. Πέλλας με την Περιφέρεια Ηπείρου και την μεταξύ τους συνεργασία στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας και Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου σε θέματα τουρισμού Στράτος Ιωάννου ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη φιλοξενία και τη διάθεση συνεργασίας και, ακολούθως, παρουσίασε τους βασικούς άξονες κοινής ανάπτυξης και των δύο Περιφερειών. Ο κ. Ιωάννου πρότεινε τη διασύνδεση μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Ηπείρου μέσω:
· της δημιουργίας Κέντρων Πληροφόρησης στις πύλες εισόδου και των δύο περιοχών (λιμάνια, αεροδρόμια, συνοριακούς σταθμούς κτλ).
· της κοινής συμμετοχής σε τουριστικές εκθέσεις για εξοικονόμηση πόρων και συντονισμένες δράσεις.
· της δημιουργίας ιστοσελίδων κοινής προβολής των δύο Περιφερειών στο Διαδίκτυο και δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών και υλικού στις ήδη υπάρχουσες.
· της αξιοποίησης του κατασκευαζόμενου οδικού άξονα από την Τεργέστη προς την Ελλάδα, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί στην επόμενη πενταετία και να προσελκύσει περισσότερους Βαλκάνιους και Βορειοευρωπαίους τουρίστες στην Ελλάδα.
«Πρέπει να φύγουμε από αυτή την αίθουσα με αποφάσεις και όχι με ευχολόγια», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου σε θέματα υγείας Οδυσσέας Πότσης, ο οποίος ανέφερε την πανελλαδική «πρωτιά» της συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Περιφέρειας Ηπείρου. Μιλώντας για τη διαπεριφερειακή συνεργασία ο κ. Πότσης τόνισε ότι «στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, οι δύο Περιφέρειες πρέπει να κινηθούν σε κλίμα εξωστρέφειας και ανάπτυξης μέσα από κοινές δράσεις, με προτεραιότητες στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και στην ανάπτυξη των βιομηχανικών περιοχών».
Στο συντονισμό των κοινών πολιτισμικών δράσεων και στο αλληλένδετο σχήμα πολιτισμικής και επιχειρηματικής συνεργασίας αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου σε θέματα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Π. Κολόκας, προσδιορίζοντας τους επιμέρους τομείς όπου πρέπει να αναπτυχθούν οι σχετικές δράσεις, όπως είναι π.χ. επισκέψεις σχολείων, σχολικές εκδρομές, συνεργασίες μεταξύ των δύο πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, αδελφοποιήσεις πόλεων, άνοιγμα αγορών στο Ισραήλ, την Κύπρο, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία κ.ά.

Οι εκπρόσωποι των δύο Περιφερειών συμφώνησαν να συναντηθούν σε νέα σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου το προσεχές διάστημα, προκειμένου να συζητήσουν με περισσότερες λεπτομέρειες τις προτάσεις που κατατέθηκαν σήμερα και να καταρτίσουν στρατηγικό σχέδιο κοινών δράσεων στους τομείς του τουρισμού, της επιχειρηματικότητας και του πολιτισμού.

Στη σημερινή κοινή σύσκεψη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδης, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, οι Αντιπεριφερειάρχες των επτά περιφερειακών ενοτήτων της ΠΚΜ και εκπρόσωποί τους, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες της ΠΚΜ Ε. Φωτόπουλος και Δ. Ευθυμιάδης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΚΜ Δ. Λευκόπουλος, ο Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Μ. Τζόλλας, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Α. Αηδονά, περιφερειακοί σύμβουλοι των δύο Περιφερειών, οι Γενικοί Διευθυντές και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΠΚΜ, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας και θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σ. Ιωάννου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου σε θέματα υγείας Οδ. Πότσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου σε θέματα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Π. Κολόκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου σε θέματα Μεταφορών Επικοινωνιών Ι. Καραμπίνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας και αρμόδιος για θέματα αγροτικής πολιτικής Β. Ψαθάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΕΠΟΘΕ της ΠΚΜ Β. Καραμανλής και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΕΠΟΘΕ της ΠΚΜ Η. Σερδάρης, εκπρόσωποι των επιμελητηρίων της Ηπείρου και της Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων των δύο περιοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: