Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Την Παρασκευή η λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δονάτου στη Παραμυθιά

http://www.imparamythias.gr/OIDEEC_AAEIEIAEA/ianiUneic_oaneioUaio_aa._AiiUoio17ae.jpg

Τμήμα του Ιερού Λειψάνου του Μυροβλύτη Αγίου Δονάτου, θα λιτανευτεί στην Παραμυθιά την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ σε ανάμνηση της ημέρας του 2000 που μεταφέρθηκε από την Ιταλία στην πόλης μας. Το τμήμα του Ιερού Λειψάνου του πολιούχου της Παραμυθιάς Αγίου Δονάτου, μεταφέρθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό ομώνυμο Ναό της Παραμυθιάς την 29η Σεπτεμβρίου 2000 μετά από ενέργειες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Παραμυθίας κ.κ. Τίτου και του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου από την Εκκλησία της Παναγίας του Murano της Βενετίας ενώ το υπόλοιπο Ιερό Σκήνωμα σήμερα βρίσκεται αποθησαυρισμένο στον Ιερό Ναό Μαρίας και Δονάτου επίσης στο Murano της Βενετίας.

Την παραμονή, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου (και ώρα 19:00), θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. Τίτου, μετ' αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού (και ώρα 20:00) θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Δονάτου στους δρόμους της πόλεως Παραμυθιάς. Το πρωί του Σαββάτου, 29 Σεπτεμβρίου (και ώρα 07:00), θα τελεσθεί ο Όρθρος και στη συνέχεια η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με Θείο Κήρυγμα και Μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων των 49 Προκρίτων της πόλεως Παραμυθιάς. Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο της θυσίας των 49 Προκρίτων της πόλεως Παραμυθιάς.

Στην Παραμυθιά το ο Άγιος Δονάτος λιτανεύεται δύο φορές το χρόνο. Στις 30 Απριλίου όπου και η ονομαστική εορτή του Αγίου μας και στις 28 Σεπτεμβρίου.

Όπως μας πληροφορούν ο Ανδρέας Dandolo και ο Pietro Calo από την Chioggia, το έτος 1126 ο Δόγης Δομήνικος Μιχαήλ (Michiel) έφερε το σκήνωμα του μυροβλύτη Αγίου στην λιμνοθάλασσα, επιστρέφοντας από την αποστολή στην Παλαιστίνη (1122-1125), κατά την οποία είχε αφαιρέσει από τη Χίο το λείψανο του Αγίου Ισιδώρου, σε μια στιγμή έντονης διαμάχης με τον Ιωάννη Β' Κομνηνό. Παίρνοντάς το από την Κεφαλλονιά το τοποθέτησε στο Μουράνο, στην επισκοπή του Torcello, στο ναό της Παναγίας (Santa Maria), που ετοιμαζόταν να ανοικοδομήσει σε ευρύτερη μορφή. Το σκήνωμα του Αγίου είναι ενδεδυμένο με επισκοπικά άμφια και η κάρα αυτού καλυμμένη από ένα γύψινο προσωπείο, φτιαγμένο το έτος 1964. Σήμερα βρίσκεται πάνω στην κεντρική Αγία Τράπεζα της Βασιλικής, ενώ το 1719 βρισκόταν στο προσκείμενο Βαπτιστήριο και υπήρξε αντικείμενο αναγνώρισης το 1991.

Ο Πάπας επιβεβαιώνει στον τελευταίο την ακεραιότητα και κανονικότητα της επισκοπικής του δικαιοδοσίας, τονίζοντας πάντως το δικαίωμα του Επισκόπου Ιωάννη Ευροίας να εγκατασταθεί στην Κέρκυρα με τους χριστιανούς του και να τοποθετήσει το λείψανο στην τοπική εκκλησία, την αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη. Οι πηγές μας αφήνουν στο σκοτάδι σχετικά με τις περιπέτειες του λειψάνου ανάμεσα στις αρχές του 7ου αιώνα, όταν εμφανίζεται στην Κέρκυρα.

Το λείψανο μεταφέρθηκε από την Ήπειρο στα τέλη του 6ου αιώνα, λόγω των ομαδικών μεταναστεύσεων των Ιλλυρικών πληθυσμών, που είχαν προσκληθεί από την αβαροσλαβική επιδρομή. Με οδηγούς του Επισκόπους των τοπικών εκκλησιών τους, και παίρνοντας μαζί τους τις ιερές μνήμες της πατρίδας τους, έψαξαν καταφύγιο στις νησιώτικες ζώνες.

Από τον κατάλογο της αλληλογραφίας του Πάπα Γρηγροίου του Διαλόγου γνωρίζουμε ότι ο πληθυσμός της Ευροίας με τον Επίσκοπο Ιωάννη είχε καταφύγει στην Κέρκυρα, στην πόλη της Κασσιώπης, στην βορειοανατολική ακτή του νησιού, δημιουργώντας ευαίσθητα θέματα κανονικής -εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας στον τοπικό Επίσκοπο, τον Alcisone. Η Follieri παρατηρεί ότι η Βενετσιάνικη λατρεία για τον Άγιο Δονάτο, που έφθασε στην λιμνοθάλασσα με το σώμα του μυροβλύτη Αγίου, άφησε ανέγγιχτη την προσωπική φυσιογνωμία του Ηπειρώτη Επισκόπου, τη συγκεχυμένη, αντίθετα, στο υπόλοιπο του Λατινικού κόσμου από την ομοιότητα στις προσωπικές του περιπέτειες, όπως ήδη εμφανίζεται στην Ιταλοελληνική παράδοση, προς εκείνες του ομώνυμου Επισκόπου του Αρητίου (Arezzo), που μαρτύρησε την εποχή του Ιουλιανού του Αποστάτου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: