Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

«Πνέει τα λοίσθια» η Πτηνοτροφία στην Ήπειρο!


Λόγω κυρίως των υπέρογκων τιμών στις ζωοτροφές.

«Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο», τονίζει ο γνωστός αγροτοσυνεταιριστής Αλέκος Γεωργιάδης

 Σε ασφυκτική οικονομική κατάσταση βρίσκεται ο κλάδος της πτηνοτροφίας στην Ήπειρο, εξαιτίας της αλματώδους αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών, που έχουν καταστήσει σχεδόν απαγορευτικό το κόστος παραγωγής. 
Αν και η περιοχή μας στην πτηνοτροφία κατέχει την πρώτη θέση πανελλαδικά (κυρίως χάρη στις προσπάθειες που κάνουν γνωστές επιχειρήσεις, συνεταιριστικές και μη), και βεβαίως στηρίζει πολλά σε αυτή, για να ξεκολλήσει από τον πάτο της κρίσης, δυστυχώς η συγκεκριμένη περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τον κλάδο και στην Ήπειρο, που απειλείται με οικονομικό .πνιγμό και ζητά επειγόντως λύσεις. 
Ο «Π.Λ.» ζήτησε για το θέμα την γνώμη ενός εκ των ειδικών του κλάδου, του κ. Αλέκου Γεωργιάδη, πτηνοτρόφου και παραγωγού αυγών (από τη Μπάφρα), που με επιτυχία δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Ήπειρο και σε όλη τη Δυτική Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ο κ. Γεωργιάδης, που και για χρόνια ήταν δραστήριο συνδικαλιστικό στέλεχος, περιέγραψε με μελανά χρώματα, το παρόν, αλλά και το μέλλον της πτηνοτροφίας, όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά και σε όλη τη χώρα. 
«Δεν ξέρουμε πλέον τι θα γίνει, καθώς βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Δεν πρέπει να μιλάμε για νέες επενδύσεις, αλλά για συντήρηση των ήδη υπαρχουσών. Θα ήμασταν πολύ ευχαριστημένοι και μόνο εάν περνούσαμε τη χρονιά χωρίς απώλειες, ακόμη και αν δεν παίρναμε χρήματα!» είπε χαρακτηριστικά. 

Διπλασιάστηκαν! 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της πτηνοτροφίας, δηλαδή η ραγδαία άνοδος στις τιμές ζωοτροφών, είναι αυτό που, εάν δεν λυθεί άμεσα, ενδέχεται να δώσει και τη χαριστική βολή σε πολλές επιχειρήσεις του κλάδου, κυρίως τις μικρομεσαίες. 
Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού, σχεδόν διπλασιάστηκε η τιμή της σόγιας, που αποτελεί και βασικό συστατικό των ζωοτροφών. «Παράλληλα, ενώ περιμέναμε με την καινούρια σεζόν την συγκομιδή του αραβοσίτου για να πάρουμε μια ανάσα, δυστυχώς παρασύρεται και εκεί η τιμή. Από τις αρχές του καλοκαιριού έχει ανέβει σχεδόν κατά 60%» είπε ο κ. Γεωργιάδης και υπογράμμισε, ότι αυτό το διάστημα δεν υπάρχουν οι ευκολίες του παρελθόντος, όταν επί Κώστα Καραμανλή, είχε χορηγηθεί σε επιχειρήσεις του κλάδου άτοκο δάνειο, για να ξεπεράσουν τότε τα προβλήματα (και πάλι εξαιτίας της αύξησης των τιμών στις ζωοτροφές). 
Πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι και το γεγονός, «ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε με πίστωση τις ζωοτροφές. Οι εταιρίες δέχονται μόνο μετρητά, ενώ και οι τραπεζικές κάνουλες στους αγρότες είναι ερμητικά κλειστές» υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης. 

Τιμές - ρεκόρ 
Να σημειωθεί, ότι τα έξοδα εκτροφής αποτελούν περίπου το 60% του συνολικού κόστους παραγωγής, ενώ μεγάλο μέρος των αναλυτών εκτιμά, ότι ο κλάδος της πτηνοτροφίας θα είναι ο πρώτος που θα πληγεί από το αυξημένο κόστος των δημητριακών.
Μάλιστα, στην τελευταία έκθεσή του ο οίκος Fitch Ratings σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «η επίδραση των ακριβών ζωοτροφών θα είναι πιο άμεση στην πτηνοτροφία, όπου και αναμένεται άνοδος των τιμών από τη μειωμένη προσφορά, σε αντίθεση με άλλους κτηνοτροφικούς κλάδους».

Έλλειψη στα αυγά
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον «καθ' ύλην αρμόδιο», κ. Αλέκο Γεωργιάδη, η αγορά του αυγού δέχεται και αυτή τις επιπτώσεις της κρίσης, την ώρα μάλιστα που γίνονται και κάποιες εισαγωγές. «Μετά από την γρίπη των πτηνών συρρικνώθηκε ο κλάδος. Η Ελλάδα ήταν αυτάρκης στον τομέα αυτό, αλλά τώρα γίνονται κάποιες εισαγωγές» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Γιαννιώτης παραγωγός. 

Για τη «Δωδώνη»
Εκτός από παραγωγός- πτηνοτρόφος, ο κ. Γεωργιάδης ήταν για 12 χρόνια μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, ενώ μεταξύ άλλων, για χρόνια ήταν και υπεύθυνος Αγροτικού Τομέα της Νέας Δημοκρατίας Ιωαννίνων. Είναι άριστος γνώστης λοιπόν και όλων των αγροτοκτηνοτροφικών θεμάτων της περιοχής. 
Κληθείς από τον «Π.Λ.» να σχολιάσει τις εξελίξεις στη «Δωδώνη», σημείωσε ότι δεν βλέπει με. καλό μάτι την εμπλοκή των Ενώσεων, στη διεκδίκηση της Ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας. 
«Ανεξάρτητα με το ποιος θα ήταν ο στρατηγικός επενδυτής, αν δηλαδή ήταν Ηπειρώτης (που τελικά είναι) ή από αλλού, βλέπω αρνητικά τη συμμετοχή των Ενώσεων στη διεκδίκηση της «Δωδώνης». Και αυτό, γιατί μέχρι σήμερα, όπου και αν αναμείχθηκαν οι Ενώσεις και γενικότερα οι συνεταιρισμοί, δεν υπήρξε θετικό αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά. 
Σαφώς και η άποψή του, ως αγροτοσυνεταιριστής, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μάλιστα σε ό, τι αφορά το εάν θα μπορέσει να προχωρήσει το εγχείρημα των Ενώσεων. «Ό, τι συνεταιριστικό υπήρξε στην Ήπειρο δεν πήγε καλά. Φτάνει να ρίξει κανείς μια ματιά πίσω στο χρόνο και να δει τις επιχειρήσεις που διοικήθηκαν από συνεταιριστές. Πού είναι τα σούπερ μάρκετ της ΕΑΣΙ σε Γιάννινα και Καλπάκι, τι έγινε η ΣΒΕΚΗ, που πήγε το εργοστάσιο Ξυλείας και τόσα άλλα;» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: