Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Iερά Μονή Αγίου Δημητρίου Ζαλόγγου, στην Καμαρίνα Πρέβεζας.


Η Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου βρίσκεται κάτω από τον περίφημο βράχο του Ζαλόγγου με το επιβλητικό μνημείο των Σουλιωτισσών που χορεύουν και δίπλα στην Αρχαία Κασσιώπη και ανήκει στην δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης.

Ιδρύθηκε προς τα μέσα του 18ου αιώνα από τον ηγούμενο της Μονής Ταξιαρχών Διονύσιο και από μετόχι της μετατράπηκε σε μονή. Αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.


Το εσωτερικό είναι κατάγραφο με τοιχογραφίες του 1816, όπως μας πληροφορεί η επιγραφή που βρίσκεται πάνω από τη δυτική θύρα. Πρόκειται, μάλιστα, για έργο συντεχνίας

ζωγράφων από την Κορύτιανη Κατσανοχωρίων. 

Μια τρίτη επιγραφή, στο πάνω μέρος της θύρας του περιβόλου της μονής, αναφέρει τη χρονολογία 27 Φεβρουαρίου 1831. Υπολογίζουμε λοιπόν ότι τότε πρέπει να κτίστηκαν και τα

υπόλοιπα κτήρια της μονής κελιά μοναχών, ξενώνες κλπ ), τα οποία όμως έχουν υποστεί πολλές μεταγενέστερες επεμβάσεις.

Ιστορήθηκε από τους Χριστόδουλο και Ιωάννη, αγιογράφους από την Κορύτιανη Κατσανοχωρίων, το 1816.

Το μοναστήρι λεηλατήθηκε και καταστράφηκε από τους Τούρκους αρκετές φορές, αλλά και από το σεισμό του 1924, όμως ανακαινίσθηκε.

Λειτούργησε πότε ως ανδρικό αλλά και πότε ως γυναικείο μοναστήρι. Διέθετε μεγάλη περιουσία και έκανε πολλές αγαθοεργίες και κοινωφελή έργα. Επίσης διέθετε και διαθέτει πολλά μετόχια.

Σήμερα σώζεται το καθολικό (μονόκλιτη βασιλική με τρούλο) της μονής με ωραίες αγιογραφίες, εσωτερικά και εξωτερικά του ναού, αλλά και τα κελιά της, που έχουν ανακαινιστεί.

Η μονή Ζαλόγγου έχει κριθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο σύμφωνα με ΦΕΚ 35/2.2.62 τβ'και 404/6.7.65 τβ'

Είναι γυναικεία Μονή και έχει εγκατεστημένες μοναχές.

Η πρόσβαση στο μοναστήρι είναι πολύ εύκολη, μέσω του χωριού Καμαρίνα, ο δε δρόμος είναι ασφαλτωστομένος και σε πολύ καλή κατάσταση.


Ο επισκέπτης μπορεί ακόμη να επισκεπτεί εκτός της Ιεράς Μονής, και το μνημείο των Σουλιωτισσών στο Ζάλλογο, αλλά και το χώρο της Αρχαίας Κασσιώπης, που βρίσκεται πριν το μοναστήρι, σε απόσταση 500 μέτρων, αριστερά, ανεβαίνοντας τον δρόμο από την Καμαρίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: