Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Πλήθος κόσμου κι εφέτος στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης.


Σε κάθε χωριό στην Ήπειρο, όπως και αλλού άλλωστε, η ημέρα εορτής του Αγίου προστάτη ή της Αγίας προστάτιδας του χωριού ήταν μέρα εορτής για όλο το χωριό.
Μετά την θεία λειτουργία όλες οι οικογένειες του χωριού στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας αφού έτρωγαν κι έπιναν άρχιζαν το χορό.






Πρώτος μάλιστα κατά την παράδοση ξεκινούσε τον χορό, ο ιερέας του χωριού.
Τούτη την παράδοση, προσπαθεί να διαφυλάξει και να συνεχίσει κι ο Σύλλογος των Ηπειρωτών στην Κοζάνη.
Γι αυτό κάθε χρόνο στην μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ενός Αγίου που «όργωσε» με τις περιοδείες του ολόκληρη τη Ελλάδα κηρύσσοντας τον λόγο του Θεού, διαφυλάσσοντας την Ορθοδοξία και προτρέποντας τους ανθρώπους σε ηθική και ενάρετη ζωή , ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης διοργανώνει κάθε Αύγουστο στην μνήμη του Αγίου θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.



Εφέτος οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012 με πανηγυρικό Εσπερινό και Αρτοκλασία στο εκκλησάκι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού που βρίσκεται στο Πάρκο των Ηπειρωτών και συνεχίστηκαν το πρωί της Παρασκευής, 24 Αυγούστου, με την τέλεση του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το βράδυ με το γνήσιο Ηπειρωτικό Παραδοσιακό Πανηγύρι.
Ο Αυγουστιάτικος καιρός , τα πλατάνια , το τρεχούμενο νερό και η καταπράσινη φύση του Πάρκου σε συνδυασμό με τους αυθεντικούς ηπειρώτικους ήχους της ορχήστρας και τα παραδοσιακά τραγούδια της Ηπείρου, μετέφεραν νοερά έστω και για λίγο, τους παρευρισκομένους στα χωριά τους μακριά από τον ήχο και το άγχος της πόλης.

Πολύς κι κόσμος που παρακολούθησε τις εκδηλώσεις ανάμεσά τους κι αρκετά νέα παιδιά, γεγονός που ικανοποίησε ιδιαίτερα τους διοργανωτές.

Ξεχωριστή στιγμή των θρησκευτικών εκδηλώσεων, ήταν η δωρεάν διανομή ενός ψηφιακού δίσκου (dvd) την Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012, σε όσους παρακολούθησαν τον εσπερινό.
Το ανωτέρω οπτικοακουστικό υλικό συνολικής διάρκειας τεσσάρων ωρών με τον βίο, τις διδαχές, τις επιστολές και τις προφητείες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, προσέφερε στον Σύλλογο Ηπειρωτών Κοζάνης, το Κέντρο Ενότητας και Μελέτης -Προβολής των Αξιών μας «Ενωμένη Ρωμηοσύνη», το οποίο επιμελήθηκε την έκδοσή του και θα έχουν ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλοι οι συμπολίτες μας από τα τοπικά, τηλεοπτικά κανάλια της πόλης μας.

www.epiruscorner.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: