Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Με τα νερά ''Βίκος'' πορεύονται οι ΕΑΣ Ηπείρου για την εξαγορά της ''Δωδώνη''

Την «πρωτιά» διεκδικεί πια η πρόταση των Ενώσεων Αγροτικών Ενώσεων (ΕΑΣ) Ηπείρου στον διαγωνισμό για την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», καθώς ο στρατηγικός εταίρος βρέθηκε. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά, γιαννιώτικης καταγωγής, την εταιρία εμφιαλωμένου νερού του Πέτρου Σεπετά «Βίκος»

Με την εξέλιξη αυτή, η πρόταση των ΕΑΣ γίνεται το φαβορί του διαγωνισμού. Τα πάντα βέβαια εξαρτώνται και από την πολιτική βούληση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σημειωτέον ότι οι δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερόμενων εταιριών αξιολογούνται με διάφορα κριτήρια, και όχι με πλειοδοτικά. Η πρόταση των ΕΑΣ έρχεται τρίτη όσον αφορά το ύψος της προσφοράς. Αν τελικά γίνει αποδεκτή, τότε από την επόμενη μέρα, και επίσημα πια, ο νέος ιδιοκτήτης της «Δωδώνης» θα είναι ο κ. Σεπετάς. Οι όροι της συμφωνίας, η οποία υπογράφηκε το βράδυ της Τετάρτης, μεταξύ της εταιρίας «Βίκος» και των ΕΑΣ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στις δεύτερες για ελιγμούς και επιλογές. Ιδίως από τη στιγμή που εγκαταλείπει τη δικαστική μάχη για τη διεκδίκηση του 7,7% των μετοχών που πουλήθηκαν πριν από λίγα χρόνια από τις ΕΑΣ Άρτας, Πωγωνίου και Κόνιτσας-Ζαγορίου-Μετσόβου στην Αγροτική Τράπεζα, με αποτέλεσμα οι ΕΑΣ να μείνουν με το ποσοστό του 32,23% χάνοντας το δικαίωμα του βέτο. 

Η ανακοίνωση για τη συμμετοχή της εταιρίας «Βίκος» στον εν εξελίξει διαγωνισμό ως στρατηγικός εταίρος έγινε από τον ίδιο τον κ. Σεπετά. Σε γραπτή του δήλωση, εκφράζει τη διαβεβαίωση ότι η εταιρία του μπορεί να αναπτύξει «τη 'Δωδώνη' από την Ήπειρο προς όφελος των παραγωγών και των εργαζομένων, ώστε όχι μόνο να διασφαλιστεί η παραμονή των παραγωγικών της δραστηριοτήτων στην Ήπειρο αλλά και να λειτουργήσει σαν μοχλός ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή μας». Ο κ. Σεπετάς, με δήλωσή του στον «Η.Α.», σημειώνει ότι το θέμα της «Δωδώνης» το παρακολουθούσε με ενδιαφέρον πολύ καιρό. «Πρόκειται για μια εταιρία, που όλοι οι Ηπειρώτες τη θεωρούμε δική μας. Δεν ήθελα να εμπλακώ όμως όσο υπήρχε όλη αυτή η ένταση» επισημαίνει. 

Από την πλευρά των ΕΑΣ, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης επισήμανε ότι τα πράγματα δεν ήρθαν έτσι όπως θα ήθελαν οι Ενώσεις, αλλά, ενόψει του αδιεξόδου (του διαγωνισμού δηλαδή), δεν υπήρχε άλλη λύση από την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. «Το μη χείρον βέλτιστο» όπως είπε. «Για να μη χάσουμε την βιομηχανία και να λειτουργήσει αυτή με τα σημερινά της χαρακτηριστικά, ίσως και με καλύτερους όρους, καταλήξαμε σε συμφωνία με την εταιρία του κ. Σεπετά», είπε ο κ. Μπαλτογιάννης. Εκτίμησε δε ότι με τη συμφωνία αυτή, βελτιώνεται κατά πολύ η προσφορά των ΕΑΣ. «Θα ήταν άδικο αν η εταιρία πάει σε άλλα χέρια» πρόσθεσε και εκτίμησε ότι πια το θέμα είναι ξεκάθαρα πολιτικό. 

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ έδωσε και τις εξηγήσεις του για το γεγονός ότι ο ένας από τους όρους της συμφωνίας είναι να μη συνεχιστεί η δικαστική διεκδίκηση του 7,7%, που μέχρι πρόσφατα ήταν ένα αδιαπραγμάτευτο θέμα. Όπως αποδεικνύεται, τελικά δεν ήταν και τόσο αδιαπραγμάτευτο. «Έγιναν μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για να έχουμε το 40%. Παλέψαμε αλλά δεν τα καταφέραμε» είπε και πρόσθεσε ότι «σε αντιστάθμισμα δόθηκε το εργοστάσιο της ΖΩ-ΔΩ». Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτογιάννη, όλον αυτόν τον καιρό οι ΕΑΣ είχαν επαφές με διάφορες επιχειρήσεις, με τη βοήθεια της εταιρίας συμβούλων Planning. Στο πλαίσιο των επαφών αυτών, έγιναν συναντήσεις με πολυεθνικές εταιρείες συνεταιριστικού προφίλ, οι οποίες όμως δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται στην παρούσα φάση να επενδύσουν στην Ελλάδα. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανακοίνωση της συμφωνίας των ΕΑΣ με ιδιωτική εταιρία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κτηνοτρόφων. Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ιωαννίνων και μέλος της διοίκησης της ΕΑΣ Ιωαννίνων Μιχάλης Τζίμας μίλησε για «πλήρη ιδιωτικοποίηση της 'Δωδώνης'» και κάλεσε τους κτηνοτρόφους σε συγκέντρωση στο εργοστάσιο, τη Δευτέρα 27 Αυγούστου, στις 11 το πρωί. 
Σε πολιτικό επίπεδο, το πρώτο σχόλιο, και μοναδικό μέχρι στιγμής, ήρθε από τη βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Άννα Ασημακοπούλου, η οποία εκφράζει την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις. «Η μακροχρόνια εμπειρία και η αποδεδειγμένη αξιοπιστία της εν λόγω εταιρείας αποτελεί εγγύηση για την εξεύρεση οριστικής και βιώσιμης λύσης για το θέμα της 'Δωδώνης'. Λύση η οποία θα διασφαλίσει την παραμονή των παραγωγικών δραστηριοτήτων της γαλακτοβιομηχανίας στην περιοχή μας, θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας, θα αποβεί προς όφελος των παραγωγών και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας» τονίζει, ενώ εκτιμά ότι η πρωτοβουλία της εταιρίας «Βίκος», τη δύσκολη αυτή οικονομική περίοδο, χαρακτηρίζεται «από αίσθημα ευθύνης και αγάπης για τον τόπο». 

Κρίσιμα σημεία της συμφωνίας
Πέραν της απεμπλοκής των ΕΑΣ από τη διεκδίκηση του 7,7%, η συμφωνία με την εταιρία «Βίκος» περιλαμβάνει και άλλους όρους, σημαντικούς, με επιπτώσεις, εκ των πραγμάτων, στην κτηνοτροφική παραγωγή και στο εισόδημα των κτηνοτρόφων. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε, και εφόσον ο διαγωνισμός τελεσφορήσει προς όφελος των ΕΑΣ και του «Βίκου», θα ενσωματωθεί στο νέο καταστατικό της εταιρίας. Για την παροχή του γάλακτος, που ενδιαφέρει άμεσα τους παραγωγούς,  κάποιοι όροι της συμφωνίας είναι: 
* Η τιμή του πρόβειου γάλακτος θα σχετίζεται με τη διαμόρφωση της τιμής της φέτας, θα λαμβάνονται δε πάντοτε υπόψη οι απότομες αυξήσεις των ζωοτροφών.
* Οι ανάγκες της εταιρείας σε πρώτη ύλη (γάλα) θα καλύπτονται από τους παραγωγούς της περιφέρειας Ηπείρου και σε περίπτωση μη επάρκειας από λοιπούς παραγωγούς εκτός Περιφέρειας.
Όσον αφορά τις ενδεχόμενες ανάγκες σε κεφάλαια, η συμφωνία προβλέπει ότι αν χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια, θα ενημερώνονται οι ΕΑΣ και, εφόσον διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, θα συμμετέχουν αναλογικά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (προτιμησιακό δικαίωμα). Επίσης, προβλέπεται ότι οποιαδήποτε μεταβίβαση μετοχών από τον στρατηγικό συνεργάτη θα γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των ΕΑΣ, εκτός από εταιρείες οι οποίες ανήκουν πλειοψηφικά στον ίδιο ή από συγγενικά πρόσωπα α' βαθμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: