Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Ένα στα πέντε τραπεζικά δάνεια έχει σταματήσει να πληρώνεται

Trapezika_daneia_stop

Δάνεια αξίας περίπου 48 δις ευρώ βρίσκονται στο κόκκινο αφού έχει σταματήσει ή καθυστερεί η αποπληρωμή τους από τους πολίτες. Η αύξηση στα καθυστερούμενα δάνεια είναι ραγδαία και ο κίνδυνος να τεθούν εκτός ελέγχου οι επισφάλειες είναι ορατός.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή δανείων εγγίζει πλέον το 20% του συνόλου των δανείων και επιταχύνεται ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η διόγκωση των επισφαλειών οφείλεται κυρίως στην περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, με το ΑΕΠ να βυθίζεται το πρώτο τρίμηνο σε ποσοστό 6,2% και την ανεργία να ξεπερνάει το 23%.

Η ιδιαίτερα αρνητική αυτή εικόνα των καθυστερούμενων δανείων σχηματίζεται παρά το γεγονός ότι από το τέλος του 2011 μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις περίπου 700.000 δανείων, συνολικού ύψους 29 δις ευρώ.

Οπως τονίζουν στελέχη τραπεζών αν η κυβέρνηση δεν κατορθώσει να πετύχει τη σταθεροποίηση της οικονομίας, το συντομότερο δυνατόν, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος τα μη εξυπηρετούμενα κεφάλαια να βρεθούν εκτός ελέγχου και να χρειαστούν υψηλότερα κεφάλαια από τα 50 δις ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Με την οικονομία να διανύει το 5ο έτος ύφεσης και μάλιστα την τελευταία διετία να βρίσκεται σε τροχιά ελεύθερης πτώσης, αν η κατάσταση δεν σταθεροποιηθεί, τότε η οικονομία κινδυνεύει να βρεθεί σε τέτοιο σημείο αποσύνθεσης που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο τέλος Μαρτίου στο 14% για την Εθνική, στο 17,2% για τη Eurobank, στο 15,7% για την Alpha Bank και στο 16% για την Πειραιώς.

www.theinsider.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: