Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Η τεχνική της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης, αλλά και η εθνική και κοινοτική νομοθεσία που διέπει την αμπελουργία βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου, στον Ωρωπό Πρέβεζας από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ωρωπού «το Ζάλογγο».














Η τεχνική της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης, αλλά και η εθνική και κοινοτική νομοθεσία που διέπει την αμπελουργία βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου, στον Ωρωπό Πρέβεζας από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ωρωπού «το Ζάλογγο», με τη βοήθεια και της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.

Όσον αφορά τη νομοθεσία, εκφράστηκε και ο έντονος προβληματισμός και η αγωνία των αμπελουργών της Πρέβεζας για τη νομιμότητα των αμπελιών τους και τους περιορισμούς που τίθενται στην καλλιέργεια των οινοποιήσιμων ποικιλιών.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Στράτου Ιωάννου, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος των αμπελουργών Δημήτρης Σιώζος, ο οποίος έκανε μία σύντομη τοποθέτηση για την κατάσταση της αμπελοκαλλιέργειας στην Πρέβεζα, ενώ συγχρόνως εξέφρασε και τα παράπονα των αμπελοκαλλιεργητών προς την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας για παραλείψεις και λάθη κατά το παρελθόν που οδήγησαν πολλούς παραγωγούς σε παράνομες φυτεύσεις μετά το 1998, αφού δεν υπήρχε η δυνατότητα να εξασφαλίσουν νόμιμα δικαιώματα φύτευσης.
Σύντομη παρέμβαση έκανε στο σημείο αυτό ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Γιάννης Αυγέρης, ο οποίος διαβεβαίωσε τους παραγωγούς ότι η Υπηρεσία κάνει ό,τι μπορεί, σε συνεργασία και με το Υπουργείο, προκειμένου αφενός να καταγράψει με ακρίβεια και αξιοπιστία την υφιστάμενη κατάσταση στο νομό και αφετέρου να βοηθήσει τους παραγωγούς να αποκτήσουν νόμιμα δικαιώματα φύτευσης και καλλιέργειας.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις από τους προσκεκλημένους της εκδήλωσης:
Ο γεωπόνος και φυτωριούχος αμπέλου Κώστας Μπακασιέτας παρουσίασε την τεχνική της αμπελοκαλλιέργειας με όλες τις παραμέτρους που την διέπουν (κλίμα, έδαφος, επιλογή ποικιλίας, επιλογή υποκειμένου, πυκνότητα φύτευσης, σύστημα μόρφωσης και καλλιεργητικές πρακτικές όπως κλάδεμα, βλαστολόγημα, κορυφολόγημα, αραίωση φορτίου κλπ.).
Ο οινολόγος Δημήτρης Σκουτέλας παρουσίασε την τεχνική της οινοποίησης, λευκής και ερυθρής, και τους παράγοντες που επηρεάζουν την τελική ποιότητα του κρασιού. Αναφέρθηκε επίσης και στην τεχνική της απόσταξης των στέμφυλων για την παρασκευή τσίπουρου.
Ο προϊστάμενος του Τμήματος Αμπελουργίας του ΥΠΑΑΤ Διονύσης Γραμματικός παρουσίασε το νομοθετικό πλαίσιο, ελληνικό και κοινοτικό, που διέπει την αμπελοκαλλιέργεια. Κρίσιμο χρονικό σημείο για την αμπελουργία αποτελεί το έτος 1998, γιατί από το έτος αυτό και μετά απαγορεύτηκαν οι νέες φυτεύσεις αμπελώνων, με εξαίρεση τους παραγωγούς που εξασφάλιζαν δικαιώματα φύτευσης λόγω ένταξής τους σε δΙάφορα προγράμματα (εκρίζωσης, αναδιάρθρωσης αμπελώνων, νέων γεωργών κλπ.)
Στη συνέχεια σύντομη παρέμβαση έκανε και η κ. Ελένη Αγγέλου, υπάλληλος του ΥΠΑΑΤ, η οποία παρουσίασε στοιχεία για το αμπελουργικό μητρώο. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Αγγέλου, στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας υπάρχουν 240 καταγεγραμμένοι παραγωγοί με 480 στρέμματα αμπελώνα.

www.epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: