Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

«Ελεύθερα» οι ιδιώτες στις ΔΕΚΟ

«Καθαρό» τοπίο για τις αποκρατικοποιήσεις θέλει ο Σαμαράς που ξηλώνει όλα τα νομοθετικά αντικίνητρα. Θερμό Φθινόπωρο με τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω αποκρατικοποιήσεων, περιμένει το Μαξίμου.
Έτοιμη για μία σκληρή σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει η κυβέρνηση που με διαδικασίες… fast track έπειτα από τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη ετοιμάζεται να καταθέσει ένα «γιγαντιαίο» νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται 77 δράσεις για το ξήλωμα όλων των νομοθετικών αντικινήτρων.
Η βασικότερη ρύθμιση θα αφορά τη συμμετοχή ενός ιδιώτη σε ΔΕΚΟ στρατηγικού χαρακτήρα σε ποσοστό άνω του 20% καταργώντας επί της ουσίας τη βασικότερη διάταξη (από την εποχή Αλογοσκούφη και ΟΤΕ) σύμφωνα με την οποία το δημόσιο κατείχε το 51% σε μεγάλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Απόφαση του κ. Σαμαρά, όπως τη διατύπωσε χθες στους δυο πολιτικούς αρχηγούς, είναι μέσα στο Φθινόπωρο να προχωρήσουν βασικές αποκρατικοποιήσεις και το σχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όλο αυτό το πλαίσιο και οι αναγκαίες αλλαγές που χρειάζονται στα νομοθετήματα θα συζητηθούν και στη σημερινή συνάντηση του Μαξίμου (18:00) στην οποία θα μετέχει και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος καθώς η κυβέρνηση ψάχνει εδώ και τώρα λύση για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την εκεί συντήρηση των δυο συν ένα υποβρυχίων που έχουν κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 2 δισ. ευρώ. 


Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό μέχρι το Φθινόπωρο θα προχωρήσουν:

- Η αξιοποίηση του Ελληνικού 
- Η επένδυση στην Αφάντου της Ρόδου και στην Κασσιόπη της Κέρκυρας
- Η εκμετάλλευση 48 ακινήτων του δημοσίου
- Η αξιοποίηση του IBC (το Ολυμπιακό Κέντρο Τύπου στο Μαρούσι) και συνολικά όλο το σύμπλεγμα του Golden Hall
- Οι αποκρατικοποιήσεις σε Κρατικά Λαχεία, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και στον ΟΠΑΠ που θεωρείται το πλέον «ακανθώδες» θέμα μαζί με το σχέδιο για την απελευθέρωση της ενέργειας και τη ΔΕΗ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εισαγάγει σε αυτό το σχέδιο και την προώθηση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων καθώς στο αρμόδιο υπουργείο εκφράζεται αισιοδοξία ότι πολύ γρήγορα θα «ξεκολλήσουν» τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα επιτρέψουν να πάρει σάρκα και οστά το συνολικό πλάνο του κ. Χατζηδάκη έτσι όπως το παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα.
Στο Μαξίμου, πάντως, ετοιμάζονται για ένα ιδιαιτέρως «θερμό» Φθινόπωρο με τον ΣΥΡΙΖΑ που, όπως γνωρίζουν στο επιτελείο Σαμαρά, θα κάνει… σημαία του το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Ο Πρωθυπουργός πάντως, όπως διαβεβαιώνουν οι στενοί του συνεργάτες, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ανεξαρτήτως τις αντιδράσεις που ενδεχομένως θα υπάρξουν και από μία μεγάλη μερίδα των «γαλάζιων» συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ.
Στη χθεσινή συνάντηση πάντως δεν ετέθη το θέμα των μέτρων των 11,7 δισ. ευρώ καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης ήταν παρόντες τόσο ο κ. Αθανασόπουλος όσο και ο κ. Εμίρης του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων…

Δεν υπάρχουν σχόλια: