Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Κραυγή αγωνίας για τους χριστιανούς της Συρίας.


Λεηλατημένος χριστιανικός ναός στην πόλη Χομς
Η γυναίκα από τη Συρία που φοβάται όχι μόνο να φωτογραφηθεί, αλλά και να μιλήσει απλά μπροστά σε κάποιο μικρόφωνο, για να μην καταγραφεί η φωνή της, αναφέρει σε δημοσιογράφο του BBC πως ο κόσμος πρέπει να μάθει τι συμβαίνει στους Σύριους χριστιανούς στο εσωτερικό της χώρας. Η ίδια εγκατέλειψε τη Συρία για τον Λίβανο με την οικογένειά της, καθώς η κατάσταση εκεί, όπως λέει η ίδια είναι σχεδόν αβίωτη για τους χριστιανούς. Πράγματι, πολλοί χριστιανοί φοβούνται να σχολιάσουν δημοσίως τι συμβαίνει στην πατρίδα τους.
Ένας άλλος Σύριος χριστιανός πρόσφυγας, που θα τον αποκαλέσουμε «Μισέλ», συμφώνησε να μιλήσει στο δημοσιογράφο υπό την προϋπόθεση να μην αποκαλυφθούν τα στοιχεία του. Όπως εξηγεί, τα προβλήματα ξεκίνησαν μετά τις πρώτες διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος, τις οποίες και ο ίδιος είχε υποστηρίξει: «τότε ξαφνικά είδαμε να χρησιμοποιούνται όπλα και εμφανίστηκαν 'Αραβες από ξένες χώρες, οι οποίοι εισέβαλαν στα σπίτια των χριστιανών και τους κατηγορούσαν για βλασφημία», αναφέρει ο «Μισέλ».
Το ίδιο το σπίτι του έγινε στόχος. Εκείνος ήταν μακριά, όμως η γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους ήταν εκεί ενώ σύμφωνα με τον ίδιο «ο φόβος ήταν απερίγραπτος. Έκαιγαν ελαστικά μπροστά από το σπίτι και ήθελαν να το κάψουν. Η γυναίκα μου πήρε τα παιδιά και πηδούσε πάνω από τις μάντρες από τον έναν δρόμο στον άλλον μέχρι που κατάφερε να ξεφύγει».
Από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος, τον Μάρτιο του 2011, έχουν καταγγελθεί δεκάδες κρούσματα βίας κατά των Σύριων Χριστιανών στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και επιθέσεις σε ναούς. Ωστόσο η λογοκρισία του τύπου από το καθεστώς δεν επιτρέπει την καταγραφή συγκεκριμένων πληροφοριών ή τον σχολιασμό παρομοίων επιθέσεων.
Οι χριστιανοί αποτελούν το 10% του πληθυσμού της χώρας, ενώ η χριστιανική κοινότητα της Δαμασκού είναι μία από τις αρχαιότερες χριστιανικές κοινότητες στον κόσμο.
Οι Χριστιανοί απολάμβαναν θρησκευτική ανοχή υπό τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ 'Ασαντ (Bashar Al Ashad) και τον πατέρα του Χαφέζ (Hhafez), ενώ αρκετοί ανέλαβαν εξέχουσες θέσεις στην κυβέρνηση.
Ο πατριάρχης Γρηγόριος ο Γ', της ελληνοκαθολικής (ουνίτικης) εκκλησίας των Μελχιτών, της μεγαλύτερης ρωμαιοκαθολικής ομολογίας στη Συρία, έχει προειδοποιήσει κατά της ξένης επέμβασης στη χώρα και κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι διαστρεβλώνουν την κατάσταση που επικρατεί εκεί.
«Δεν βλέπω κανένα μέλλον όχι μόνο στη Συρία αλλά και σε όλη τη Μέση Ανατολή. Αν οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να φύγουν από αυτή τη περιοχή απλά θα το κάνουν», αναφέρει μια γυναίκα που μαζί με την κόρη της έφυγαν για το Λίβανο, μετά το θάνατο του συζύγου της.
Λεηλατημένος χριστιανικός ναός στην πόλη Χομς

Είναι γεγονός πως τα γεγονότα της αραβικής άνοιξης έχουν αναζωογονήσει τους «αδερφούς μουσουλμάνους» της Συρίας. Αλλά μιλώντας στο BBC ο Μολχάμ Αλ Ντρόμπι (Molham al Drobi), ηγετικό στέλεχός τους, επιμένει πως οι χριστιανοί δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν: «δεν σκοπεύουμε να εγκαθιδρύσουμε ένα θεοκρατικό κράτος και δεν πιστεύουμε πως η Συρία είναι μια χώρα που ενδείκνυται για κάτι τέτιοι, καθώς έχει διαφορετικές θρησκείες, εθνοτικές ομάδες και φυλές».

του Γρηγόρη Καυκιά

Ο Γρηγόρης Καυκιάς είναι συντάκτης του TVXS



Δεν υπάρχουν σχόλια: