Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν;

Τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν;
Έτσι κι αλλιώς στις μικρές κοινωνίες, οι λαθρομετανάστες καθίστανται επικίνδυνοι!


Τώρα αρχίζουν να δηλώνουν έκπληκτοι οι μεγαλοπαράγοντες των Αθηνών, για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργεί η δράση των κάθε λογής λαθρομεταναστών, ειδικά στις μικρές κοινωνίες, όπου δεν μπορούν να διαχυθούν μέσα στο πλήθος και η δράση τους, να είναι λίγο ως πολύ απαρατήρητη.
Αφορμή λαμβάνουν απ' το περιστατικό με την 15χρονη στην Πάρο, η οποία παλεύει για την ζωή της και αποδείχτηκε, κατά τον καλύτερο τρόπο, ότι είναι θύμα πακιστανού λαθρομετανάστη.
Εμείς το έχουμε επισημάνει άπειρες φορές, αλλά όπως φαίνεται, κανένας δεν έχει την διάθεση να ασχοληθεί με το θέμα στην ουσία του. Ωστόσο, δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε, μιας και οι αφορμές που λαμβάνουμε και στην μικρή Άρτα, είναι πάρα πολλές και ικανές -κατά την γνώμη πολλών- να ευαισθητοποιήσουν τους πάντες, αλλά στην περιοχή μας, κάνουν κουμάντο αναίσθητοι!
Είναι μονόδρομος η εγκληματικότητα για όσους πακιστανούς ή αφγανούς ή ότι άλλο, επιλέγουν να διαμείνουν σε μικρές πόλεις. Κι αυτό γιατί όπου πάνε δεν μπορούν να βρουν ένα μεροκάματο. Στην Άρτα για παράδειγμα όλοι ήρθαν, γιατί είχαν πιστέψει ότι θα βρίσκουν μεροκάματο στις αγροτικές καλλιέργειες που όμως δεν υπάρχουν. Κι αν κάποιοι εξ αυτών βρουν κάποιον να τους απασχολήσει, το δεδομένο είναι ότι μπορεί και να χάσουν τα μεροκάματα. Έχουμε και τέτοια περιστατικά.
Εκεί που η απογοήτευση φτάνει το ζενίθ, αρχίζει η εγκληματικότητα. Οι λαθρομετανάστες παραιτούνται από κάθε προσπάθεια να επιβιώσουν με το μεροκάματο και. πέφτουν στην εγκληματικότητα. Δεν υπολογίζουν τίποτα, αφού όλα είναι χαμένα γι' αυτούς. Οι κλοπές είναι μονόδρομος. Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, όσοι δεν γνωρίζουν ότι στα χωριά μας, καταγράφονται τρεις ή και τέσσερις κλοπές από λαθρομετανάστες καθημερινά. Κι εκεί που ζει ο καθένας εξ αυτών την απόλυτη απογοήτευση, δεν ενοχλείται από τίποτα και από κανέναν, να προβεί και στην πιο απίθανη εγκληματική ενέργεια.

-Αλήθεια, δεν θυμάται κανένας ότι και στην μικρή Άρτα, πριν ένα χρόνο περίπου, είχαμε περιστατικά παρενόχλησης μικρών παιδιών από πακιστανούς;

Βέβαια μπορεί και να μην θυμάται κανένας, γιατί σ' αυτή την χώρα, για να επιδειχθεί αυξημένη. ευαισθησία πρέπει να έχουμε τουλάχιστον έναν νεκρό! Όπως αυτές τις ημέρες. Η. ευαισθησία είναι στο απόγειο και σε λίγες ημέρες που το θέμα θα ξεχαστεί, θα πάρει μαζί του και την. ευαισθησία των διάφορων παραγόντων.
Όμως πλέον το θέμα, πρέπει να απασχολήσει έντονα τις τοπικές κοινωνίες. Και να κινηθούν οι πολίτες με σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Όχι κατά τα πρότυπα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ με προπηλακισμούς και βία, αλλά με διάλογο και πειθώ. Ότι για να έχει την δυνατότητα, να διαμένει και να κινείται σ' ένα μικρό χωριό ένας λαθρομετανάστης, θα πρέπει να αποδεχτεί τους όρους της τοπικής κοινωνίας. Να πειστεί ότι δεν οδηγεί πουθενά η όποια κλοπή ή όποια επίθεση σε αδύναμους. Αν αυτή η παρέμβαση γίνει, μπορεί να μην χρειάζεται και η παρέμβαση της Αστυνομίας ή ότι άλλο έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα.
Είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν οι πολίτες από μόνοι τους. Γιατί πλέον κανένας δεν μπορεί να περιμένει την. ευαισθησία των τοπικών παραγόντων, που όπως πάντα περί άλλων τυρβάζουν.
Μια τέτοια δοκιμή, μπορεί να αποδειχτεί ως πρακτική αποτελεσματική.

Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ
www.gnomiartas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: