Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Μειώθηκαν στο 1/3 οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι τη τελευταία δεκαετία.


Τη σοβαρή υστέρηση που παρουσιάζει ο κλάδος της κτηνοτροφίας με κατεύθυνση τη γαλακτοπαραγωγή αναδεικνύουν τα πρόσφατα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, τα οποία επιβεβαιώνουν την ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς αυτού τομέα, κάτι που επισημάνθηκε και στις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρη.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα Αgrenda, ο αριθμός των κτηνοτροφικών μονάδων γαλακτοπαραγωγής εξακολουθεί να συρρικνώνεται με σταθερούς ρυθμούς, καθώς το υψηλό κόστος παραγωγής καθιστά τις επιχειρήσεις οριακά βιώσιμες.

Η οικονομική δυσπραγία και συγκεκριμένα το κόστος των εισροών και των ζωοτροφών, το θέμα της έλλειψης ρευστότητας και της χρηματοδότησης μαστίζει τα τελευταία χρόνια τους κτηνοτρόφους. Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, ότι ο αριθμός των αγελαδοτρόφων γαλακτοπαραγωγής στους πρώτους μήνες του 2012 έχει μειωθεί στους 3.932, ενώ πέρυσι οι εκμεταλλεύσεις ήταν 4.259 και στις αρχές του 2000 ξεπερνούσαν τις 12.400.

Σημαντική είναι όμως η μείωση που παρουσιάζεται και στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, αφού την περίοδο 2011-2012 διαμορφώθηκε στους 640.414 τόνους, απέχοντας κατά 220.000 από το όριο της εθνικής ποσόστωσης. Σημειώνεται πως την περίοδο 2006-2007 είχαμε τη μεγαλύτερη παραγωγή της τελευταίας δεκαετίας, η οποία διαμορφώθηκε στους 776.158 τόνους, απέχοντας οριακά από το όριο της ποσόστωσης.

Όσον αφορά της τιμές της αγοράς για το αγελαδινό γάλα -όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ-παρατηρείται μια αυξημένη πίεση από τις αρχές της χρονιάς, ωστόσο οι μέσες μηνιαίες τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα περσινά. Η διόρθωση που σημειώνεται συμβαδίζει με τις πιέσεις που επικρατούν και στη διεθνή αγορά εξαιτίας της περιστασιακής αύξησης της προσφοράς προϊόντος.

Έτσι οι τιμές από τα 47,16 λεπτά το κιλό στις αρχές του χρόνου, διαμορφώνονται πλέον στα 45,10 λεπτά το κιλό, παραμένοντας σταθερά υψηλότερα από τις αντίστοιχες περσινές. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάιο η τιμή του αγελαδινού γάλακτος βρισκόταν στα 41,46 ευρώ το κιλό.

www.agrotica.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: