Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Εξαιρετική η έκθεση παλαιάς φωτογραφίας από τον Σύλλογο ''Πρέβεζα'' στο Σαϊτάν Παζάρ

Εξαιρετική έκθεση φωτογραφίας από τον σύλλογο Πρέβεζα στο Σαϊτάν Παζάρ
Η πρωτοβουλία ήταν εξαιρετική, ο κόσμος που πέρασε και είδε από κοντά την έκθεση φωτογραφίας γεμάτη αναμνήσεις, που διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος "ΠΡΕΒΕΖΑ", για να τιμήσει τα 100 χρόνια που συμπληρώνονται από την απελευθέρωση της Πρέβεζας, αμέτρητος. Στην έκθεση φωτογραφίας που μας γυρίζει στην Πρέβεζα του χθες





και ξυπνά εποχές όμορφες, όπου απεικονίζονται άνθρωποι, που είτε έχουν μεγαλώσει, είτε έχουν φύγει από τη ζωή, είτε δε ζουν στην Πρέβεζα πια, αλλά εκτός..., υπάρχει ένας υπέροχος κόσμος. Από αρχές του Αυγούστου, μέχρι και χθες παραμονή 15αύγουστου, χιλιάδες κόσμου, πέρασε από το Σαϊτάν Παζάρ και θαύμασε την ομολογουμένως εξαιρετική έκθεση που ζωντάνεψε περιοχές, ανθρώπους, μνήμες, νοσταλγία!


Συνομιλήσαμε με τον Πάνο Μουρεζίνη αρχικά, ο οποίος στόλισε το ντεκόρ του Σαϊτάν Παζάρ και τις καρδιές με μνήμες και νοσταλγία, από το πλούσιο και εξαιρετικό υλικό που διαθέτει. "Είναι ένα όνειρο ζωής, δεν είναι ολόκληρο, ένα μέρος όμως από αυτό που έχω συγκεντρώσει, δεν είναι τέλειο, δεν είναι αυτό που θα μπορούσε να είναι, θα ολοκληρωθεί όμως, είναι μια κατάθεση ψυχής, οι λεζάντες έγραφα ακόμα και με τη μέση που με είχε ρίξει κάτω στο κρεβάτι. Για φέτος, ήταν μια προσπάθεια, πιστεύω να συγκίνησε κι αυτό ήταν το ζητούμενο, να ξύπνησε μνήμες, νοσταλγία Σπύρο μου, να έκανε τον κόσμο να κλάψει από χαρά, να κλάψει από λύπη. Να συγκινήσει, όπως είπα. Δεν ξέρω αν τα κατάφερα..." Εκεί τον διέκοψα και του είπα τα κατάφερες άψογα, αν και είσαι τελειομανής.Η εκδήλωση είναι του πολιτιστικού συλλόγου "Πρέβεζα" εγώ πρόσθεσα το 80% του δικού μου υλικού, ελλείψει οικονομικών δυνατοτήτων, δεν μπορώ να κάνω πλέον, κάτι περισσότερο αυτή τη στιγμή. Του χρόνου μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, αν μας αφήσει ο Θεός και είμαστε καλά!" υπογράμμισε ο Παναγιώτης Μουρεζίνης, που δε σας κρύβω ότι στην αρχή με αιφνιδίαζε βομβαρδίζοντάς μας με μηνύματα γεμίζοντας με άγχος. Σε σημείο (χαχαχα) που του είπα: "Πάνο σε παρακαλώ, με αγχώνεις, γίνεσαι πιεστικός."




Τα Σαϊτάν παζάρ όμως είχε το καλύτερο ντεκόρ όλων των εποχών, έσφυζε από ζωή, από εικόνες, αναμνήσεις, νοσταλγία και αγάπη.


Στη συνέχεια συναντήσαμε από τον πολιτιστικό σύλλογο "Πρέβεζα" τον Κώστα Λογοθέτη, με τον οποίον επίσης συνομιλήσαμε: "Προσπαθήσαμε να κάνουμε αυτή την έκθεση φωτογραφίας, η οποία είναι μια φωτογραφική αφήγηση της κοινωνικής ζωής της πόλης, από το 1912 μέχρι τις μέρες μας. Είναι μια έκθεση που έγινε τους τελευταίους δύο μήνες, έχει οπωσδήποτε Ελλείψεις. Τις Ελλείψεις, τις παρατηρήσεις και τις υποδείξεις, τις έχουμε συγκεντρώσει, οπότε στην επόμενη έκθεση που θα ετοιμάσουμε σίγουρα για τον άλλο χρόνο, θα συμπληρώσουμε τα κενά και επανέρχομαι και λέω ότι ήταν μια πρωτοβουλία που αναλάβαμε για να τιμήσουμε τα 100 χρόνια για την απελευθέρωση της Πρέβεζας, με τις δυνάμεις τις οποίες διαθέτουμε και το αποτέλεσμα είναι αυτό, το οποίο βλέπετε." τόνισε ο Κώστας Λογοθέτης, τον οποίον επίσης ευχαριστήσαμε για τον χρόνο που μας διέθεσε. Στην έκθεση μεταξύ άλλων, βρέθηκε και η γνωστή...βιβλιοφιλικός Κική Σακκά.




Εντελώς αντικειμενικά, παρά τις όποιες ατέλειες, η έκθεση, συγκλόνισε! Μπράβο στον πολιτιστικό σύλλογο "Πρέβεζα", μπράβο στον κ. Μουρεζίνη, μπράβο στον κόσμο, που διέθεσε φωτογραφικό υλικό της Πρέβεζας από το αρχείο του.
Σπύρος Πλέουρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: