Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Η δράση Πανταλάκη δημιουργεί καχυποψίες και για «Δωδώνη»!

Προβληματισμός από όσα είπε και έκανε ο πρ. Διοικητής ΑΤΕ


Προβληματισμό και εύλογες καχυποψίες για την διαδικασία πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» προκαλούν τα όσα έγιναν γνωστά για τον πρώην Διοικητή της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκη, ο οποίος παραδέχθηκε, ότι ήταν αυτός που έβγαλε 8 εκ. ευρώ στο εξωτερικό, για δική του -όπως είπε- υπόθεση (τελικά παρενέβη ο Οικονομικός Εισαγγελέας Σπ. Μουζακίτης).Όπως είναι γνωστό, ως πρώην Διοικητής στην ΑΤΕ, ο κ. Πανταλάκης διαχειρίστηκε εξ΄ ολοκλήρου σχεδόν το θέμα της «Δωδώνης». Πρόσφατα μάλιστα είχε πει, ότι η καλύτερη προσφορά για την Ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία ήταν αυτή της «ΣΙΜΟΣ FOOD», μιας εταιρίας, που σύμφωνα με πληροφορίες, χρωστά στη «Δωδώνη», περί τα 15 εκ. ευρώ! Όμως, σύμφωνα με πηγές, η πρόταση της εν λόγω εταιρίας είναι περίπου 2 εκ. ευρώ μικρότερη από αυτή της ΤΥΡΑΣ, η οποία φθάνει –κατά τις ίδιες πηγές- τα 27 εκ. ευρώ!«Τι συμβαίνει τελικά με τη «Δωδώνη»; Μέχρι πού φθάνει η δράση του πρώην Διοικητή και πόσο επηρεάζει το μέλλον της Ηπειρωτικής εταιρίας;» διερωτώνται συμπολίτες, που ούτε καν θέλουν να σκέφτονται το ενδεχόμενο άσχημων αποκαλύψεων, για το πόσο και αν έχει επέμβει στην πώληση της Ηπειρωτικής εταιρίας.


Μια ακόμη σύσκεψη… 
Υπό αυτές τις συνθήκες, κτηνοτρόφοι, εργαζόμενοι και Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών κάνουν μια ακόμη σύσκεψη για το μέλλον της «Δωδώνης» αύριο (12 μ.) στο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας. Αναμένεται να τεθούν επι τάπητος τρόποι για να συνεχιστεί η λειτουργία της επιχείρησης, που τώρα βρίσκεται στον «αυτόματο πιλότο».Όπως σημείωνε πηγή από τη γαλακτοβιομηχανία, «τώρα η κατάσταση είναι τραγική. Πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση, για να ξεκινήσει και πάλι η «Δωδώνη» να λειτουργεί όπως πριν. Τώρα υπολειτουργεί και αυτό, ουσιαστικά, δεν συμφέρει κανέναν».Πάντως, πολλοί είναι ακόμη οι κτηνοτρόφοι και οι συνδικαλιστές, που πιστεύουν, ότι κάτι μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος και να υπάρξει πολιτική απόφαση για τη «Δωδώνη». Όποια και αν είναι η τύχη της όμως, άπαντες τονίζουν, ότι η ιστορική γαλακτοβιομηχανία δεν πρέπει να χάσει τον Ηπειρωτικό χαρακτήρα της.

Η προώθηση της φέτας
Την ώρα, λοιπόν, που η κατάσταση στη γαλακτοβιομηχανία παραμένει μετέωρη και η εταιρία υπολειτουργεί, το υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει τρόπους και στρατηγικές για την κατοχύρωση της φέτας, ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) προς όλες τις αγορές τρίτων χωρών.Πρόκειται για μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως σε τέτοιες ενέργειες είναι βέβαιο, ότι πρέπει να πρωταγωνιστεί και να έχει καίριο ρόλο η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», η φέτα της οποίας άλλωστε χαρακτηρίζεται ΠΟΠ και αποτελεί το γνωστότερο ελληνικό προϊόν στο εξωτερικό.
Σε σύσκεψη φορέων που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών, αναλύθηκαν όλοι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να προωθηθεί το τυρί φέτα ΠΟΠ σε τρίτες χώρες και κυρίως σε αγορές που αποτελούν στόχους. Εξετάστηκαν τρόποι χρηματοδότησης διαφόρων ενεργειών προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που μπήκαν, ενώ συμφωνήθηκε να προχωρήσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς στην ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων στη χώρα.

Να επανιδρυθεί… 
Και αυτό, ενώ η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, με ιστορία και προσφορά πολλών δεκαετιών, έχει βάλει λουκέτο! Καλό θα είναι, η Πολιτεία, εάν θέλει να ιδρύσει μια τέτοια οργάνωση, να έχει πρωτίστως υπ’ όψιν της την επανίδρυση της Γαλακτοκομικής Ιωαννίνων, που βρίσκεται σε μια περιοχή, όπως η Ήπειρος, που είναι κατ’ εξοχήν κτηνοτροφική και έχει πολλά να προσφέρει ακόμη στην πρωτογενή παραγωγή.Επίσης, η Πολιτεία πρέπει να επανεξετάσει το γιατί έκλεισε ο Γεωργικός Σταθμός , ο οποίος κάλλιστα θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε Σχολή, για την ανάπτυξη της γεωργίας, που τόσο ανάγκη έχει η Ήπειρος.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: