Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Η Αδελφότητα Σκλιβανιτών Αθήνας σήμερα Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012 και ώρα 10.30 το βράδυ στη Σκλίβανη Ιωαννίνων, παρουσιάζει το CD ''Νοστάλγησα τον τόπο μου'' με νέα Ηπειρώτικα τραγούδια.


"Έφυγε ο ήλιος μακριά”, “Χειμώνα έχω στην καρδιά”, “Γέρασα μάνα μ' δε μπορώ”, “Για μπείτε φίλοι στο χορό”, “Όμορφα που 'ν τα μάτια σου”, “Ψηλά βουνά μου όμορφα”, “Νιάτα που διαβαίνετε” κ.ά. Απλός, δημοτικός, λαϊκός λόγος, σα βγαλμένος από το στόμα του λαού, όπως το δημοτικό τραγούδι εξάλλου, που, ναι, υπάρχει δημιουργός, ποιητής, αυτός όμως, είτε ανώνυμος, είτε επώνυμος, παραδίδει το δημιούργημά του και ο λαός το παίρνει και του δίδει άλλη διάσταση. Το τραγουδάει από μνήμης, το προσαρμόζει στις μουσικές του, στα βιώματά του, στις ιστορίες του, προσθέτει ή αφαιρεί ονόματα και τοποθεσίες, προσθέτει ή αφαιρεί στίχους. Και το αρχικό δημιούργημα, αλλάζει κάποιες φορές που γίνεται νέο τραγούδι, τελείως διαφορετικό από το αρχικό. Δεν μας ενοχλεί όμως καθόλου αυτό, μια που το τραγούδι, γι' αυτό λέγεται δημοτικό, κύριο σκοπό έχει την έκφραση των αισθημάτων του λαού. Σε όλες τις εποχές κάπως έτσι προέκυπταν τα δημοτικά τραγούδια. Από τον Όμηρο και τις παραλογές, περνάμε στα ακριτικά και στα κλέφτικα και ιστορικά τραγούδια και σιγά σιγά στα δημοτικά τραγούδια. Και σε όλες τις εποχές αυτή η διαδικασία δεν υπήρξε ποτέ στατική, αλλά μια αέναη εξέλιξη και διαμόρφωση ύφους. Τα κλέφτικα και ιστορικά τραγούδια έδωσαν τη θέση τους στα τραγούδια της ξενιτιάς και της αγάπης.

Τραγούδια που καταγράφηκαν στις συλλογές δημοτικών τραγουδιών του 19ου και 20ου (αρχές) αι. σήμερα δεν γνωρίζουμε καν πως τραγουδιόνταν. Και έτσι αποδεικνύεται πως τα περισσότερα από τα δημοτικά τραγούδια που λέμε, τραγουδάμε και χορεύουμε σήμερα, είναι νεώτερα, αφού δεν καταγράφονται στις παλιές συλλογές των μεγάλων κλασσικών: Φωριέλ, Πασσόβ, Αραβαντινού, Ζαμπέλιου, Πολίτη κτλ. Νεώτερα λοιπόν τα περισσότερα γνωστά δημοτικά αλλά και επώνυμες δημιουργίες όπως πχ το “Μια βοσκοπούλα αγάπησα” που είναι το ποίημα “Το φίλημα” του Ζαλοκώστα σε Ιταλική μελωδία και το “Πουλάκι ξένο” σε ποίηση Βηλαρά, ενδεικτικά. 
Τραγούδια που ο λαός τα έχει αγαπήσει, χιλιοτραγουδήσει, ίσως παραλλάξει και σε μεγάλο βαθμό περάσει στη συλλογική μνήμη ως παραδοσιακά δημοτικά, αγνοώντας τον δημιουργό, όχι από δόλο αλλά επειδή αναπαράγονται από μνήμης ως παραδοσιακά. Τα τραγούδια λοιπόν του Γιάννη Χρήστου είναι νέα δημοτικά τραγούδια σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο και με την ίδια έννοια. Και όχι μόνο.
Είναι τραγούδια, με αρχές σαν αυτές που γράφονταν τα δημοτικά τραγούδια από τους παλιούς καιρούς και όχι τραγούδια με την έννοια του στίχου που επιδιώκει το ρεφρέν που θα τραγουδηθεί εύκολα και θα γίνει σουξέ. Είναι εικόνες από την φύση, την ζωή, την αγάπη και τις ανθρώπινες ανησυχίες. Είναι οι εικόνες και οι ανησυχίες που ο ίδιος είχε στη ζωή του. Οι εικόνες και ανησυχίες των περισσοτέρων ανθρώπων μέσα από την δική του καλλιτεχνική οπτική Και γράφει τους στίχους του τραγουδώντας τους στους ήχους και τις μελωδίες που από μικρό παιδί ακούει και του αρέσουνε. Έτσι διατηρεί το ύφος της παράδοσης και το μουσικό χρώμα της περιοχής καταγωγής του – τη Σκλίβανη – αλλά και γενικά των Τζουμέρκων.
Η ιδέα να ασχοληθώ με αυτά τα τραγούδια υπήρξε το κίνητρο για δημιουργική παρέμβαση μιας και το να γράψει κάποιος τραγούδια ή να συνθέσει εισαγωγές σε τραγούδια σε γνωστές μελωδίες από μόνο του είναι μια σοβαρή πρόκληση αφού απαιτεί σεβασμό στις δομές και τις αρχές της παράδοσης που υπάρχουν στο δημοτικό τραγούδι. Και απώτερος σκοπός, πέρα από την καθαυτού έκδοση των τραγουδιών, είναι να προσφέρει μια ιδέα ανανέωσης και αναδημιουργίας στο δημοτικό τραγούδι. Γιατί με την ανανέωση και την αναδημιουργία υπάρχει το υλικό που θα διατηρήσει ζωντανό το δημοτικό τραγούδι.
Στο CD “Νοστάλγησα τον τόπο μου” με είκοσι νέα δημοτικά τραγούδια σε στίχους Γιάννη Χρήστου συμμετέχουμε οι: Χρήστος Φωτίου, Νίκος Γιαννακός και Σταματία Δόση τραγούδι, Γιώργος Μπέλλος μουσικές εισαγωγές, κλαρίνο και φλογέρα, Κώστας Κωσταγιώργος βιολί, Γιάννης Διαμάντης λαούτο και Τάσος Ντάφλος ντέφι και τουμπελέκι. Η ηχογράφηση έγινε από τον Λευτέρη Πανταζή στο στούντιο “Αποθήκη” στα Ιωάννινα και το εξώφυλλο του CD κοσμεί ο πίνακας “Σκλίβανη” της Σίας Καραγιάννη.
Παραδίδουμε τα τραγούδια στην κρίση σας και τα παρουσιάζουμε την Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012 και ώρα 10.30 το βράδυ (αμέσως μετά τη θεατρική παράσταση), στη Σκλίβανη Ιωαννίνων (Τ.Κ. Δήμου Δωδώνης) και στη πλατεία Κοιμήσεως Θεοτόκου του χωριού, στα πλαίσια Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2012, 4-15 Αυγούστου στη Σκλίβανη που συνδιοργανώνουν οι Αδελφότητες Σκλιβανιτών Ιωαννίνων & Αθηνών, ο Ορειβατικός Σύλλογος Σκλίβανης και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Δωδώνης.
Θα παρουσιάσει ο Γιώργος Μπέλλος ερευνητής – παραδοσιακός μουσικός που επιμελήθηκε την έκδοση και θα συμμετάσχουν οι συντελεστές του CD: ο τραγουδιστής Χρήστος Φωτίου, ο Γιώργος Μπέλλος κλαρίνο και η παραδοσιακή κομπανία του, ο Κώστας Κωσταγιώργος βιολί και ο Τάσος Ντάφλος ντέφι και τουμπελέκι, αποδίδοντας επιλεγμένα τραγούδια από το CD.

Γιάννης Χρήστου
www.epirusgate.blogspot.vom

Δεν υπάρχουν σχόλια: