Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Αποτελεί παρελθόν από το ΤΑΙΠΕΔ η Άννα Μπουμπενίκοβα, η ''σοφή'' Σλοβάκα, αυτή που ήταν τοποτηρήτρια της κομισιόν στην χώρα μας, για να μας ελέγχει, αν και είχε πρωτοστατήσει σε υποθέσεις διαφθοράς.

Η Σλοβάκα, η οποία είχε τοποθετηθεί πέρυσι από την Κομισιόν ως τοποτηρητής της στην Αθήνα, «αναγκάστηκε» να παραιτηθεί υπό την «πίεση» και των ΜΜΕ, καθώς το όνομά της εμπλέκεται από το ξεκίνημα της χρονιάς σε υποθέσεις διαφθοράς σε ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν στη χώρα της τη διετία 2005-2006


Η Σλοβάκα... «σοφή» Αννα Μπουμπενίκοβα παραιτήθηκε από μέλος του Συμβουλίου των Εμπειρογνωμόνων (ΣΕ) του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ)

Η Σλοβάκα... «σοφή» Αννα Μπουμπενίκοβα παραιτήθηκε από μέλος του Συμβουλίου των Εμπειρογνωμόνων (ΣΕ) του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ)

Παρελθόν, αλλά με αρκετή καθυστέρηση, αποτελεί η Αννα Μπουμπενίκοβα από μέλος του Συμβουλίου των Εμπειρογνωμόνων (ΣΕ) του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), ύστερα από ένα όχι και τόσο «παραγωγικό» έτος ως σύμβουλος στο Ταμείο που είναι υπεύθυνο για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα.



Η Σλοβάκα... «σοφή», η οποία είχε τοποθετηθεί πέρυσι από την Κομισιόν ως τοποτηρητής της στην Αθήνα, «αναγκάστηκε» να παραιτηθεί υπό την «πίεση» και των ΜΜΕ, καθώς το όνομά της εμπλέκεται από το ξεκίνημα της χρονιάς σε υποθέσεις διαφθοράς σε ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν στη χώρα της τη διετία 2005-2006. Είναι χαρακτηριστικό ότι το «Εθνος της Κυριακής» είχε αποταθεί σχετικά με το θέμα στην Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα (στις 9/8) και την ίδια μέρα η Σλοβάκα υπέβαλε την παραίτησή της, η οποία ανακοινώθηκε μία μέρα αργότερα.

Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «κατόπιν καταγγελιών για διαφθορά, οι σλοβακικές αρχές εντός του 2012 απέλυσαν την κυρία Μπουμπενίκοβα από το Ταμείο Εθνικής Ιδιοκτησίας της Σλοβακίας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, εξ όσων γνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι σλοβακικές αρχές δεν έχουν κινήσει νομικές διαδικασίες ή κάποια επίσημη διαδικασία έρευνας που να αφορούν στην κυρία Μπουμπενίκοβα». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι έλαβε γνώση της «παραίτησής της από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, η οποία κοινοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου 2012» και καταλήγει υπενθυμίζοντας «την πίστη της στη θεμελιώδη αρχή «αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου»».

Θυμίζουμε ότι η Μπουμπενίκοβα εμπλέκεται εδώ και επτά μήνες σε ένα μεγάλο σκάνδαλο στη χώρα της, γνωστό με το κωδικό όνομα «Gorilla» (Γορίλας), στο οποίο φέρεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε υπόθεση διαφθοράς, απολύτως σχετικής με το έργο που επιτελούσε στο ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ειδικότερα, η Μπουμπενίκοβα κατηγορήθηκε ως αφανής μεσάζων του οικονομικού ομίλου Penta στο διάστημα 2005-2006, και «αρχηγός» της διαφθοράς. Ο άντρας της Μπουμπενίκοβα, Ρόμπερτ Μπουμπένικ, εμφανίζεται να έχει κοινά συμφέροντα και επιδιώξεις με τον όμιλο Penta. Οταν βρέθηκαν κάποιες ύποπτες κινήσεις στον λογαριασμό της οικογένειας, η Αννα Μπουμπενίκοβα ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για χρήματα που είχε κερδίσει ένας... συγγενής της στο λαχείο, ο οποίος ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η Κομισιόν, μαζί με τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, είχαν ορίσει τον Αύγουστο του 2011 τα 3 από τα 7 μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων που διόρισε το ΔΣ του τότε νεοσύστατου ΤΑΙΠΕΔ. «Μεταξύ των υποψηφίων που πρότειναν τα διάφορα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, η κυρία Μπουμπενίκοβα επελέγη με βάση την επαγγελματική της εμπειρία και την τεχνογνωσία της στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Εκείνη την εποχή ήταν πρόεδρος του Ταμείου Εθνικής Ιδιοκτησίας της Σλοβακίας», το οποίο υπηρετούσε από το 1994.
Κομισιόν, Ελλάδα και Σλοβακία 

Φθηνά τη γλιτώσαμε... με την παραίτησή της
Η παραίτηση της Αννας Μπουμπενίκοβα από το ΤΑΙΠΕΔ έβγαλε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ελληνικό και το σλοβακικό κράτος από τη δύσκολη θέση στην οποία είχαν βρεθεί για διαφορετικούς λόγους.
Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο των Εμπειρογνωμόνων (ΣΕ) του ΤΑΙΠΕΔ, μέλος του οποίου ήταν η Μπουμπενίκοβα, έχει εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο, καθώς η θετική γνωμοδότησή του είναι απαραίτητη για κάθε σημαντική απόφαση που καλείται να λάβει το ΔΣ του Ταμείου. Φαίνεται πως η χώρα μας τη? γλίτωσε πολύ φθηνά με την παραίτηση της Σλοβάκας «σοφού».
Χαρακτηριστικό είναι το ειρωνικό σχόλιο στο περιοδικό «SlovakSpectator», όπου τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «όπως φαίνεται από τα ντοκουμέντα του Gorilla, η Μπουμπενίκοβα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Θα είναι παιχνιδάκι γι' αυτήν να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας για 50 δισ. ευρώ έως το 2015».
Τα έγγραφα των σλοβακικών μυστικών υπηρεσιών

Πώς αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο «Γορίλας»
Το σκάνδαλο στο οποίο πρωταγωνιστεί το ζεύγος Μπουμπένικ έγινε γνωστό με το κωδικό όνομα «Gorila». Αυτή την ονομασία είχαν δύο αρχεία με έγγραφα των σλοβακικών μυστικών υπηρεσιών, τα οποία διέρρευσαν στο Διαδίκτυο και ακολούθως στον Τύπο: Gorila και Gorila 1 (οι «Γορίλες»).
Τα αρχεία αυτά προέρχονταν από την παρακολούθηση ενός διαμερίσματος στην Μπρατισλάβα. Το ότι ονομάστηκαν έτσι το οφείλουν στον σωματότυπο του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, Ζολτάν Βάργκα, πρώην αστυνομικού.
Οι «Γορίλες» περιείχαν μια εκτενή σύνοψη των συνομιλιών στο διαμέρισμα της Μπρατισλάβας, μεταξύ 2005 και 2006, ανώτατων αξιωματικών της Αστυνομίας, υπουργών και άλλων κορυφαίων πολιτικών παραγόντων με επιχειρηματίες, ιδίως με στελέχη από τον όμιλο Penta, δηλαδή του ενός εκ των δύο επιχειρηματικών ομίλων που κυριαρχούν στη σλοβακική οικονομία, όπως και με στελέχη ξένων πολυεθνικών και τραπεζών.
Οι συναθροίσεις αυτές κίνησαν το ενδιαφέρον ενός πράκτορα της SIS, της σλοβακικής υπηρεσίας πληροφοριών. Η αυθεντικότητα των πληροφοριών που αποκαλύπτουν οι «Γορίλες» αμφισβητήθηκε. Ωστόσο, σλοβακικό δικαστήριο αποκάλυψε ότι είχε δώσει στη SIS ένταλμα για την παρακολούθηση του διαμερίσματος, εμμέσως επιβεβαιώνοντας ότι όσα αναφέρουν οι «Γορίλες» γενικά ευσταθούν. Η Μπουμπενίκοβα φέρεται ότι ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε πολιτικούς και επιχειρηματίες, ανάμεσα σε όσους είχαν λεφτά και σε όσους είχαν εξουσία.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: