Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

...Υπό βροχή "τραγουδούσαν για τον Άραχθο" !!!


Υπό βροχή 1000 και πλέον άτομα συγκεντρώθηκαν στην πετυχημένη συναυλία "Τραγουδάμε για τον Άραχθο", η οποία έγινε το Σάββατο στη γέφυρα Τζαρή.


Εκεί και κατά την διάρκεια της συναυλίας ανακοινώθηκε ότι αποσύρεται (;) από τη μελέτη διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Ηπείρου η κατασκευή του φράγματος Αγίου Νικολάου στον Άραχθο ποταμό. 

Την παραπάνω είδηση μετέφεραν στη συναυλία διαμαρτυρίας ενάντια στο φράγμα του Αγίου Νικολάου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Αυγούστου κάτω από τη γέφυρα Τζαρή, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου κ. Γιάννης Παπαλέξης μετά από σχετική διαβεβαίωση που είχαν από το αρμόδιο υπουργείο, ενώ βρίσκονταν στη συνδιάσκεψη στο Ρωμανό. 

Μια εξέλιξη η οποία έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους παριστάμενους. Προάγγελος της ευχάριστης - όπως χαρακτηρίστηκε από τους παρισταμένους στην εκδήλωση - αυτής είδησης ήταν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Κολόκας.

Τη συναυλία με τίτλο «Τραγουδάμε για τον Άραχθο» διοργάνωσαν οι Δήμοι Αρταίων, Κεντρικών Τζουμέρκων και Βόρειων Τζουμέρκων, η Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών, το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου, η Ι.Λ.Ε.Τ., ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου και τα κινήματα ενεργών πολιτών της ευρύτερης περιοχής. Παρά τα τερτίπια του καιρού και την έντονη βροχόπτωση που είχε προηγηθεί, υπήρχε μεγάλη συμμετοχή, από ανθρώπους κάθε ηλικίας οι οποίοι ξεπέρασαν τους χιλίους

Ήταν μία μουσική εκδήλωση διαμαρτυρίας αλλά και διατράνωσης της θέλησης της τοπικής κοινωνίας για μια άλλη διαχείριση του Αράχθου, δίνοντας παράλληλα την υπόσχεση ότι το κίνημα κατά του φράγματος θα παραμείνει ενεργό και σε αγωνιστική ετοιμότητα για την ακύρωση οποιασδήποτε τυχόν πρόθεσης που θα είναι ενάντια στη θέληση της τοπικής κοινωνίας. 

Στη συναυλία συμμετείχαν ο διεθνούς φήμης κλαρινίστας Βασίλης Σαλέας μαζί με τον συμπατριώτη μας Βασίλη Παππά και άλλους καλλιτέχνες. 
Ο βαρύς ήχος του κλαρίνου στα χέρια του δεξιοτέχνη Βασίλη Σαλέα, συναντήθηκε με τους φυσικούς ήχους του ποταμού, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, μιλώντας κατευθείαν στην ψυχή.

Την ίδια ώρα άνθρωποι έκαναν ράφτινγκ, νύχτα, μέσα στο ποτάμι. Υψώνοντας έναν αναμμένο πυρσό στη φουσκωτή βάρκα, μετέδιδαν το μήνυμα για μια άλλη ανάπτυξη γύρω από το ποτάμι που θα έχει σημείο αναφοράς τις εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο βουλευτής Ν. Πρέβεζας Κων/νος Μπάρκας (ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ), ο βουλευτής Ν. Άρτας Χρήστος Γκόκας (ΠΑΣΟΚ), ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Παντελής Κολόκας, , ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο Ιωάννης Παπαδημητρίου, περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο», ο Χρήστος Λύκος, εκπρόσωπος Ν.Ε. Άρτας του ΚΚΕ, ο Δήμαρχος Αρταίων και πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γιάννης Παπαλέξης ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο Γιάννης Σταύρου, επικεφαλής «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών Χρήστος Λαναράς, ο πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Τζουμέρκων (Ι.Λ.Ε.Τ.) Κώστας Μαργώνης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου Κώστας Δημητρίου καθώς και ο γραμματέας του συλλόγου Ιωάννης Ντούρος, εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κ.ά. Μήνυμα συμπαράστασης έστειλε η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Όλγα Γεροβασίλη. 

«Είμαστε όλοι εδώ για να πούμε για μια ακόμη φορά ένα μεγάλο όχι σε κείνους που τοποθετούν τα κέρδη πιο πάνω απ' τους ανθρώπους» τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικών Τζουμέρκων Βασίλης Ρίζος. 

«Ο Άραχθος πρέπει να αποτελέσει πηγή ζωής για τους κατοίκους της γύρω περιοχής με ήπιες δραστηριότητες αειφόρου ανάπτυξης και όχι πηγή πλουτισμού μεγαλοεπιχειρηματιών μέσω της δυνατότητας που τους δίνει η ανεξέλεγκτη απελευθέρωση της ενέργειας, που ουσιαστικά εκχωρεί δημόσια δικαιώματα σε ιδιώτες», τόνισε. Σημείωσε πως οι φορείς, οι κάτοικοι και τα κινήματα των ενεργών πολιτών της περιοχής δηλώνουν ότι θα βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για ν' αποτρέψουν στην πράξη οποιαδήποτε παρόμοια μεθόδευση.

«Η θέση που επιλέχθηκε για τη συναυλία δεν είναι τυχαία. Είναι η θέση που αν τυχόν γίνει το φράγμα του Αγ. Νικολάου δεν θα υπάρχει νερό στο ποτάμι για χιλιόμετρα» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών Αντώνης Κοντός. «Το ποτάμι για 8 χλμ. θα εξαφανιστεί διότι η μελέτη προβλέπει το φράγμα στον Άγιο Νικόλαο και τα εργοστάσια απέναντι απ' τη Φτέρη.

Δηλαδή για 8 χλμ. ποτάμι δεν θα υπάρχει διότι το λίγο νερό που θ' αφήνουν, το οικολογικό νερό όπως το ονομάζουν, θα χάνεται κάτω από τις πέτρες» είπε. Ο κ. Κοντός ευχαρίστησε όλους τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης και τόνισε ότι η σκέψη είναι να καθιερωθούν οι εκδηλώσεις στο χώρο αυτό με τη μορφή ενός Φεστιβάλ του Αράχθου, όπως γίνεται στο Νεστόριο.

Ο βουλευτής κ. Γκόκας τόνισε: «Πιστεύω ότι το θέμα της κατασκευής του φράγματος έχει ήδη απαντηθεί απ' την τοπική κοινωνία και έχει εκφραστεί μέσω των φορέων της που είναι η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση και υπήρξαν και οι πολιτικές αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. 

Βέβαια η επιχειρούμενη καρά καιρούς επαναφορά αυτού του θέματος βρίσκεται πάντα απέναντί της τη θέληση και την πεποίθηση όλων μας ότι πρέπει να δρομολογήσουμε μια άλλη ανάπτυξη, βιώσιμη, μια ανάπτυξη που συνδυάζει την παραγωγή και τη φυσική μας ομορφιά με την πολιτιστική μας κληρονομιά».

«Η πιο εύγλωττη έκφραση διαμαρτυρίας απόψε είναι ο ήχος του ποταμού συνοδευόμενη απ' το κλαρίνο του Σαλέα» σχολίασε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Π. Κολόκας.

Ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρ. Χασιάκος τόνισε: «Είμαστε δίπλα στον Άραχθο, μέσα στον Άραχθο, να τραγουδήσουμε για τον Άραχθο. Είμαστε κάτω από την ίδια ομπρέλα και οι τρεις Δήμοι της περιοχής, ο Δήμος Β. Τουμέρκων, ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων, ο Δήμος Αρταίων και όλοι οι φορείς της περιοχής για να περάσουμε ένα μήνυμα και να πούμε ότι όταν θέλουμε ν' αγωνιστούμε για έναν μεγάλο και κοινό σκοπό είμαστε όλοι ενωμένοι και τα καταφέρνουμε. Ο Άραχθος στην πορεία του μας δίνει την ενέργεια. Δεν χρειάζεται να παρέμβει κανείς για ν' αλλάξει τον τρόπο παραγωγής αυτής της ενέργειας που μας δίνει σήμερα ο Άραχθος».

Ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Παπαλέξης ανέφερε: «Σαν πρόεδρος της ΠΕΔ που έχω την τιμή να είμαι, ενημερώθηκα επίσημα όπως και ο Περιφερειάρχης ότι το φράγμα έχει αποσυρθεί από τη μελέτη που περιλαμβάνει την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της Ηπείρου. Αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. 

Πιστεύω ότι δεν θα το ξαναφέρουν πλέον αλλά καλά είναι να έχουμε το νου μας γιατί καμιά φορά δεν ξέρουμε τι γίνεται» είπε ο κ. Παπαλέξης. Σημείωσε πως στις δύο επόμενες παρουσιάσεις του σχεδίου που έγιναν σε Πρέβεζα και Κέρκυρα, έπειτα από την πρώτη που πραγματοποιήθηκε προ διμήνου περίπου στα Γιάννενα, οι μελετητές δεν αναφέρθηκαν καθόλου στο φράγμα του Αγίου Νικολάου. 

Ο κ. Παπαλέξης αναφέρθηκε και στη δυνατότητα αναβάθμισης και εξέλιξης των εκδηλώσεων στο χώρο αυτό. «Νομίζω ότι σιγά-σιγά πρέπει εμείς οι Δήμοι που συνορεύουμε στο σημείο να το οργανώσουμε έτσι ώστε να το αναδείξουμε. Ο Άραχθος έχει εισφέρει στην εθνική οικονομία αρκετά. Τα δύο φράγματα είναι αρκετά και φτάνουν για να δώσουν την ενέργεια στην εθνική οικονομία». 

Ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης τόνισε: «Και εμένα ως Περιφερειάρχη και τον κ. Παπαλέξη ως πρόεδρο της ΠΕΔ μας πήραν από το αρμόδιο υπουργείο και μας είπαν ότι αυτό το θέμα έληξε και ότι αποσύρεται αυτή η διάταξη. Αυτό μας το παν προφορικά γιατί κατάλαβαν ότι είναι ενιαίο το μέτωπο. Ότι κανένας δεν θέλει αυτό το φράγμα να γίνει στον Άραχθο».

Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Σεντελές τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η τοπική κοινωνία θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση. «Ήρθαμε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε με έναν πολύ ωραίο τρόπο, τραγουδώντας. Μας ανακοινώθηκε από το φίλο τον Γιάννη τον Παπαλέξη ένα ευχάριστο γεγονός, ότι αποσύρεται μέσα από αυτή την περίφημη μελέτη διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Ηπείρου το φράγμα στον Αράχθου. 

Αυτό αν έγινε και αν γίνει και αν φτάσει, έγινε γιατί όλοι οι φορείς και όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής όλα τα προηγούμενα χρόνια σταθήκαμε απέναντι σ' αυτό το φράγμα. Όμως ας μην ακούμε πολλά λόγια γιατί πολλές φορές πιστέψαμε ότι η υπόθεση του φράγματος έχει τελειώσει και πάλι προσπαθούσαν από το παράθυρο να μας το ξαναφέρουν. 

Όπως έγινε και φέτος. Και αν τώρα δεν τολμούν ούτε να το συζητήσουν είναι γιατί μας βρήκαν καθολικά όλους απέναντί τους. Να ξέρουν ότι εάν και στο μέλλον προσπαθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο να επαναφέρουν αυτή την υπόθεση του φράγματος θα μας ξαναβρούν πάλι όλους μαζί ενωμένους χωρίς κανένα ρήγμα».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμεκριωτών κ. Λαναράς τόνισε: «Πάνε να καταστρέψουν το στολίδι της περιοχής μας. Η Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών όπως έκανε και στο παρελθόν έτσι και τώρα θα παλέψει συγκροτημένα σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές, τους τοπικούς και πολιτιστικούς συλλόγους προκειμένου να αποτρέψει την καταστροφή της περιοχής μας. Γι' αυτό καλούμε όλους τους Τζουμερκιώτες να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων της περιοχής αλλά και των πολιτιστικών φορέων και της Ομοσπονδίας».

Ο πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Τ. κ. Μαργώνης ανέφερε: «Είναι αυτονόητο ότι το ποτάμι δεν μπορεί να σηκώσει άλλο φράγμα. Είναι άξιο απορίας πώς η ελληνική πολιτεία, τη στιγμή που η ίδια έχει αποφασίσει με το ΣτΕ ότι δεν πρόκειται να κατασκευαστεί το φράγμα, έχει απορρίψει την πρόταση αυτή, πώς είναι δυνατόν να την επαναφέρει και από την άλλη να αγνοείται η τοπική κοινωνία».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου κ. Δημητρίου ανέφερε: «Έχουμε αποδείξει ότι το έργο ούτε αναπτυξιακό είναι ούτε παραγωγικό. Επιβλαβέστατο είναι».

www.aetostz.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: