Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Επιχείρηση εντυπωσιασμού το όψιμο λαθροκυνηγητό με την κωδική ονομασία «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ»


Ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα, που απλώνεται από τον Έβρο μέχρι την Αθήνα, φέρει την κωδική ονομασία «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ» και αποσκοπεί στην «σφράγιση» των συνόρων και την απομάκρυνση λαθρομεταναστών, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στόχος, όπως είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, είναι «να μην αφήσουμε να μπουν άλλοι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα».
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης μίλησε για τη μεγάλη επιχείρηση-«σκούπα» με την κωδική ονομασία «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ», η οποία στοχεύει στο να απομακρύνει όλους τους παράνομους μετανάστες από το κέντρο της Αθήνας και να μεταφερθούν στα κέντρα κράτησης που δημιουργούνται σε όλη την περιφέρεια.
Ο Νίκος Δένδιας είπε πως οι πρώτοι οι οποίοι είναι θύματα της κατάστασης που επικρατεί στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι οι ίδιοι οι μετανάστες, οι οποίοι, λόγω των συνθηκών διαβίωσης, αναγκάζονται κατά περίπτωση να οδηγούνται στην παραβατικότητα.
Ο υπουργός Δημοσίας Τάξης είπε πως η επιχείρηση δεν στοχεύει έναντι καμιάς εθνικότητας, θρησκείας ή φυλετικής καταγωγής, δείχνοντας απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ευρωπαϊκά κεκτημένα.
Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, δυνάμεις της Αστυνομίας επιχείρησαν και στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας για τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών.
Σύμφωνα με το οργανωτικό πλάνο του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., 1.500 αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, της Ασφάλειας, δυνάμεις των ΜΑΤ και των τοπικών αστυνομικών τμημάτων έλαβαν μέρις και ερεύνησαν στέκια μεταναστών, σπίτια, διαμερίσματα, καταστήματα, ακόμη και εγκαταλελειμμένα κτήρια.
Όσοι αλλοδαποί εντοπίζονται να βρίσκονται παράνομα στη χώρα θα οδηγούνται στην Αμυγδαλέζα και στον ειδικό χώρο κράτησης, ενώ για όσους εκκρεμούν υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη θα ακολουθείται η νομική διαδικασία.
Την Παρασκευή, στις σχολές της Αστυνομίας στην Ξάνθη και την Κομοτηνή μεταφέρθηκαν περίπου 200 λαθρομετανάστες, προκειμένου να προωθηθούν στις πατρίδες τους.
Την ίδια ώρα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη στη Θράκη, στο πλαίσιο του προγράμματος που εκπόνησε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με την κωδική ονομασία «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ», που ξεκίνησε την Πέμπτη στον Έβρο με τη μετακίνηση 1.881 συνοριοφυλάκων για την απώθηση από την συνοριακή γραμμή παράνομων μεταναστών.
Την Παρασκευή και το Σάββατο στην περιοχή έφτασαν και δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συνδράμουν στην περίπτωση που δημιουργηθούν εντάσεις.
Αξίζει να τονισθεί πως όλα ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, όταν ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, προανήγγειλε το σχέδιο, αναφερόμενος μάλιστα και σε ενδεχόμενο κύμα μετανάστευσης από τη Συρία.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε πως «1.800 συνοριοφύλακες μετακινούνται ήδη προς τον ποταμό Εβρο, μαζί με πλωτά σε πρώτη φάση. Ήδη σήμερα μετακινούνται έξι πλωτά και μέχρι το τέλος του μήνα θα φτάσουμε στα 26 νέα πλωτά στον Έβρο, ώστε επιτέλους, να επιχειρήσουμε τη "σφράγιση" του Εβρου. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι να σταματήσει η Ελλάδα να είναι ξέφραγο αμπέλι».
Την ίδια ώρα, υπό το φόβο της μαζικής εισόδου προσφύγων από τη Συρία μέσω Ελλάδας, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χανς-Πέτερ Φρίτριχ, πιέζει την Τουρκία να συμβάλει, ώστε σταματήσει η παράνομη μετανάστευση προς την ΕΕ.
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Rheinische Post, ο Γερμανός υπουργός Eσωτερικών υποστηρίζει ότι η ΕΕ προσπαθεί «με όλες τις δυνάμεις να κλείσει τις διόδους» στα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την Ευρώπη, επειδή σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτό είναι πάνω από τις δυνάμεις της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: