Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

«ΔΩΔΩΝΗ»: Πολύ μικρότερες από τις αναμενόμενες οι προσφορές.

«Κοψοχρονιά» η πώληση της γαλακτοβιομηχανίας


Την ώρα που οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών στην Ήπειρο προσπαθούν να λύσουν το γόρδιο δεσμό για το μέλλον της «Δωδώνης» με επιστολές προς την Κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα (αναλυτικά στη συνέχεια), τελικά φαίνεται ότι πολύ μικρότερο από το αναμενόμενο είναι το τίμημα για την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας! Από τις προσφορές που υπάρχουν, γίνεται εμφανές ότι η πρώην ΑΤΕ (που ήταν και ο μεγαλομέτοχος της εταιρίας), ουσιαστικά επέλεξε να δώσει τη «Δωδώνη» κοψοχρονιά! Και βέβαια δεν μιλάμε για οποιαδήποτε εταιρία, αλλά για την μόνη κερδοφόρο ελληνική γαλακτοβιομηχανία! 

Πρώτη η ΤΥΡΑΣ.

Όπως γίνεται γνωστό, η υψηλότερη -χρηματικά- προσφορά είναι αυτή της Θεσσαλικής ΤΥΡΑΣ, που την τελευταία στιγμή αποφάσισε να παραμείνει στο διαγωνισμό, αν και αρχικά υπήρχαν φήμες, ότι θα αποχωρούσε. Η προσφορά της συγκεκριμένης εταιρίας είναι στα 27 εκ. ευρώ, ποσό που απέχει πόρρω από το σχεδόν τριψήφιο, που αρχικά οι παράγοντες της εταιρίας είχαν αφήσει να εννοηθεί, ότι ζητούσαν.Όπως αναφέρει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα thessalianews.gr, μετά την πρόταση της ΤΥΡΑΣ, ακολουθεί αυτή της «Σίμος food», που είναι περίπου κατά 2 εκ. ευρώ μικρότερη, όμως -ως γνωστόν- πληροφορίες αναφέρουν, ότι η συγκεκριμένη εταιρία χρωστά σχεδόν 15 εκ. ευρώ στη «Δωδώνη», αφού είναι εδώ και χρόνια ο διακινητής των προϊόντων της στην Αθήνα!


Σε μετρητά. 
Να σημειωθεί, ότι πριν αποχωρήσει από την ΑΤΕ, ο Διοικητής της Θόδωρος Πανταλάκης, είχε πει, ότι η πιο μεγάλη πρόταση για την «Δωδώνη» είναι αυτή της «Σίμος Food»! Η εξήγηση δίνεται από το ότι -σύμφωνα με πληροφορίες- η παραπάνω εταιρία προσφέρει το ποσό σε μετρητά, σε αντίθεση με την ΤΥΡΑΣ, που δίνει ένα μέρος του τιμήματος σε δόσεις.Οι προτάσεις των άλλων 3 εταιριών, που μετείχαν μέχρι τέλους στο διαγωνισμό, η Γαλλική πολυεθνική «Λακταλίς», η Τουρκική «Τσοπάνις» και οι ΕΑΣ Ηπείρου απέχουν αρκετά από τους δύο πρώτους αρκετά.

Η επιστολή. 
Στο μεταξύ, με επιστολή τους (την υπογράφει ο Χριστοδ. Μπαλτογιάννης, Πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων) στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ της Ηπείρου - μέτοχοι της «Δωδώνης», ζητούν να μάθουν, μεταξύ άλλων, «ποια θα είναι η τύχη της βιομηχανίας στο άμεσο μέλλον, σε ό, τι αφορά την χρηματοδότηση και την λειτουργία αυτής, δεδομένου ότι πρόκειται για μια κερδοφόρα παραγωγική μονάδα, η οποία πέραν του ότι αποτελεί την κορωνίδα των γαλακτοβιομηχανιών της χώρας μας, παράλληλα αποτελεί τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξης της Ηπείρου».Σύμφωνα με τις Ενώσεις, με δεδομένο, ότι ο διαγωνισμός για την πώληση των μετοχών της ΑΤΕ βρίσκεται σε εξέλιξη «θέλουμε να μας γνωρίσετε αν στις προθέσεις σας είναι η συνέχιση του διαγωνισμού και από ποιο αρμόδιο όργανο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, διότι όπως άλλωστε θα γνωρίζετε μεταξύ των ενδιαφερόμενων για την απόκτηση του πακέτου των μετοχών είναι και οι ΕΑΣ της Ηπείρου οι οποίες ίδρυσαν την βιομηχανία και στις οποίες βάσει του ιδρυτικού καταστατικού της θα πρέπει να μεταβιβαστούν μετά την αποχώρηση της ΑΤΕ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Στο μεταξύ, την έντονη αντίδρασή του στον τρόπο με τον οποίο πωλείται η «Δωδώνη» εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έγινε γνωστό χθες, η πώληση του υγιούς τμήματος της ΑΤΕ βρέθηκε στο επίκεντρο της ανοιχτής συζήτησης - διαβούλευσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων. Την Άρτα εκπροσώπησαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής, Όλγα Γεροβασίλη, ο Δήμαρχος Άρτας και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, Γιάννης Παπαλέξης και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας - Φιλιππιάδας, Νίκος Γκίζας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πώληση της «Δωδώνης», με τον Αλέξη Τσίπρα, να τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «αυτοί που πραγματικά κυβερνούν τη χώρα, είναι μια ομάδα φτωχευμένων τραπεζιτών, οι οποίοι παίρνουν τις κρίσιμες αποφάσεις, διατηρούν ζωντανές τις τράπεζές τους με ζεστό δημόσιο χρήμα, προχωρούν σε αποφάσεις οι οποίες προκαλούν τους Έλληνες πολίτες»!
Τέλος, με ανακοίνωσή του, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Άρτας - Φιλιππιάδας, με αφορμή την προσάρτηση τμήματος της Α.Τ.Ε. στην Τράπεζα Πειραιώς εκφράζει την ανησυχία του για τα προβλήματα που αυτή θα φέρει στους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής, στις θυγατρικές της Α.Τ.Ε. και κυρίως στη «Δωδώνη».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: