Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Η χιλιόχρονη Πολιτεία μας, Πρέβεζα, γιορτάζει την εκατοντάχρονη ελευθερία της. Οι εμπεριστατωμένες προτάσεις του πρώην Δημάρχου Ν. Γιαννούλη για τα πρεβεζάνικα «Ελευθέρια».


Ο εκλεκτός φίλος κ. Νίκος Γιαννούλης, πρώην δήμαρχος της πόλης μας, μας τίμησε με την κοινοποίηση των προτάσεων, που έκανε προς το Δήμαρχο κ. Χρ. Μπαΐλη, για τη διοργάνωση των επετειακών δράσεων για τα εκατοντάχρονα (1912-2012) από την απελευθέρωση της Πρέβεζας, δηλαδή την ένταξή της πόλης μας στο ελλαδικό κρατικό έδαφος (21 Οκτωβρίου 1912). Επειδή δεν είδαμε καμία δημοσιοποίηση των τόσο ενδιαφερουσών προτάσεων, που μάλιστα απευθύνονται σε ευρύ φάσμα κοινωνικών και επαγγελματικών παραγόντων της πόλης μας, συμφωνήσαμε με το Νίκο Γιαννούλη να τις φιλοξενήσουμε στο ιστολόγιο του «Δημόσιου Χώρου». Ο ίδιος, άλλωστε, μας τιμά με την διαπίστωση πως το ιστολόγιό μας είναι μια «γωνιά» αναζήτησης και προβληματισμού. Τον ευχαριστούμε. 

Η παρέμβαση του Νίκου Γιαννούλη για τα «ελευθέρια», στην οποία και παραπέμπουμε, αποτελεί για την πόλη μας και την περιφέρειά της μια σοβαρή πρόταση μελέτης του χθες, αυτογνωσίας του σήμερα και στοχευμένης ανασυγκρότησης του αύριο. Όπως, άλλωστε το λέει ο συγγραφέας, ο εορτασμός της επετείου, «δεν πρέπει να είναι απλά μουσειακός, αλλά να έχει μία δυναμική, οπότε πατώντας στην παράδοση και την ιστορία, «αναμετρόμαστε με το παρόν, δημιουργούμε και συνθέτουμε την προοπτική και την πρόοδο». Όλα αυτά σε ένα πλαίσιο μιας «διαθεματικής» και «διεπιστημονικής» προσέγγισης, εφαρμόσιμης, καθαρής και τίμιας, με γνώμονα «την αξία της βιωσιμότητας, την προστασία του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος, την προστασία της ποιότητας ζωής και της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ο Ν.Γ. βλέπει τη διοργάνωση των εκδηλώσεων να έχει τρία διακριτά και, θα λέγαμε, διδακτικά επίπεδα που είναι το χρονικό (1912-1940, 1940-1974, 1974-2012), το χωρικό (το ανθρωπογενές περιβάλλον ως ιστορικό, πολιτικό-κοινωνικό-οικονομικό και τεχνητό, και το φυσικό περιβάλλον) και το θεματικό με μια ευρύτατη θεματική που περιλαμβάνει ζητήματα τέτοια όπως το εργατικό και το αγροτικό κίνημα, η πολυπολιτισμικότητα της πόλης, η εκπαίδευση, οι σύλλογοι, ο αθλητισμός και τα τοπικά ΜΜΕ. Στον ιστορικό άξονα, ο φίλος συγγραφέας επικεντρώνεται σε ζητήματα τέτοια όπως οι μεγάλες πολεμικές συγκρούσεις της ευρύτερης περιοχής και ο γεωστρατηγικός ρόλος της πόλης, οι βομβαρδισμοί, η αποκατάσταση των ακτημόνων προσφύγων και οι συνεταιρισμοί αποκαταστάσεως ακτημόνων καλλιεργητών (ΣΑΑΚ), τα τοπωνύμια, η Νικόπολη και το αρχαιολογικό πάρκο, τα κάστρα. Τέλος στο επίπεδο των τεχνικών παρεμβάσεων ο Ν. Γ. προτείνει στοιχεία τέτοια όπως ο δημόσιος χώρος, η εξέλιξη του σχεδίου πόλης, η εξέλιξη των διοικητικών ορίων του Δήμου, το ιστορικό κέντρο και το λιμάνι. Επίσης, σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον, η θεματική περιλαμβάνει (και κανείς δεν απορεί) τον Αμβρακικό, το περιαστικό πράσινο, την αισθητική του περιβάλλοντος τοπίου, το αισθητικό Δάσος Νικόπολης και άλλα.

Τελειώνοντας τη σοβαρότατη μελέτη του ο Νίκος Γιαννούλης καταπιάνεται με τα τεχνικά στοιχεία της διοργάνωσης και της υλοποίησης των προτάσεων, όπου περιλαμβάνει συνέδρια, ημερίδες, διημερίδες, εκθέσεις, συναυλίες, προκήρυξη μαθητικών και επιστημονικών διαγωνισμών και ποικίλες διάφορες εκδηλώσεις στις οποίες «θα ήταν θετικό να δραστηριοποιηθούν και οι φορείς αναλαμβάνοντας την οργάνωση θεματικών εκδηλώσεων π.χ. το Εργατικό Κέντρο για το εργατικό κίνημα, οι αγροτικοί σύλλογοι για το αγροτικό κίνημα, οι αθλητικοί σύλλογοι για τον αθλητισμό, περιβαλλοντικές οργανώσεις για το περιαστικό πράσινο και τον Ελαιώνα κ.λπ.».

Ονόματα του παρελθόντος και του παρόντος, συμβολικά και εμβληματικά, λογίων και καλλιτεχνών, κλείνουν ως αναφορές τις προτάσεις του Ν.Γ. δίνοντας στη μελέτη του μια εντυπωσιακή διαθεματική και υπεύθυνη διακλαδική βαρύτητα για την οποία θα ήταν «ευτυχής, αν η ελάχιστη αυτή παρέμβασή του, συμβάλει στην προσπάθεια για την επιτυχή οργάνωση των εκδηλώσεων για τα "Ελευθέρια" της πόλης μας».

Δημοσιεύουμε και πάλι στο πλήρες κείμενο των προτάσεων του Ν. Γιαννούλη Γιάννης Ρέντζος

www.dimosioshoros.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: