Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Αλλαγή νοοτροπίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας υποσχέθηκε ο νέος Γενικός Γραμματέας.



Περισσότερες πολιτικές παρά τεχνοκρατικές παρεμβάσεις.

Η τελετή παράδοσης παραλαβής μεταξύ της Δήμητρας Γεωργακοπούλου Μπάστα και του νέου πια Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, Ηλία Θεοδωρίδη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στα Γιάννινα.

Ο νέος Γενικός Γραμματέας φρόντισε από την πρώτη του κιόλας παρουσία να δείξει τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτεί και θα ασκήσει τα νέα του καθήκοντα τονίζοντας πως το πρόβλημα στη χώρα και κατ' επέκταση στην Ήπειρο δεν ήταν ποτέ τεχνοκρατικό αλλά πολιτικό, υποσχόμενος ότι σε ότι τον αφορά θα το καλύψει.
Από την πλευρά της η κ. Γεωργακοπούλου ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο Γ. Γραμματέα επισημαίνοντας πως θα είναι στο πλευρό του όποτε κι αν τη χρειαστεί.

Η παραδίδουσα τα ηνία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δ. Γεωργακοπούλου Μπάστα, καλωσορίζοντας τον κ. Θεοδωρίδη προχώρησε σε ένα πολύ σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων της δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθεια που όπως είπε έγινε και σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό πέτυχε να καθιερωθούν όροι διαφάνειας, αναβαθμίζοντας τη σχέση πολίτη-κράτους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα οικονομικής διαχείρισης, προωθώντας τη μείωση του χρόνου εξυπηρέτησης των πολιτών και βελτιώνοντας την εν γένει προσβασιμότητα τους, στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
«Μεγάλη βαρύτητα δώσαμε στη διαφάνεια σε όλες μας τις ενέργειες και αποφάσεις που λάβαμε, διασφαλίζοντας ένα υγιές περιβάλλον ισοτιμίας, το οποίο μας επέτρεψε να θέσουμε στο περιθώριο νοοτροπίες και λογικές κολλητών, αρεστών και ημετέρων, που δημιούργησαν κατά το πρόσφατο παρελθόν, σχέσεις εξάρτησης και συντηρούσαν ένα νοσηρό κλίμα αδιαφάνειας στις σχέσεις πολίτη-κράτους», είπε η κ. Γεωργακοπούλου και συνέχισε: «ο ενδελεχής έλεγχος στη διάθεση των όποιων κονδυλίων που αποτέλεσαν θεμέλια της αναπτυξιακής προσπάθειας για όλους, χωρίς ταμπέλες, χωρίς εξαιρέσεις, έγινε η προμετωπίδα και η βιτρίνα του έργου μας».
Κλείνοντας η κ. Γεωργακοπούλου σημείωσε πως κλήθηκε να υπηρετήσει ένα νέο θεσμό σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και ευχήθηκε στο νέο Γ. Γραμματέα «να τα πάει καλά για τον ίδιο αλλά κυρίως για την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία».
«Έχετε μια παρακαταθήκη. Το ανθρώπινο δυναμικό πάνω στο οποίο και εγώ στηρίχτηκα. Αν με χρειαστείς θα είμαι δίπλα σου», είπε.Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε πως είναι μεγάλη τιμή αλλά ταυτόχρονα και ευθύνη για τον ίδιο η τοποθέτησή του στη θέση του Γ. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης λέγοντας πως αναλαμβάνει ένα βαρύ φορτίο σε μια δύσκολη εποχή καλούμενος να συνεχίσει το επιτυχημένο έργο της προκατόχου της.
«Σήμερα σε μια περίοδο κατάρρευσης οι ευθύνες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών που θα οδηγήσουν έξω από την κρίση είναι αναγκαίες», είπε και πρόσθεσε: «Η διαφάνεια είναι πολύ σημαντικό κομμάτι και όπως αποδεικνύεται το έλλειμμα στη χώρα μας δεν ήταν τεχνοκρατικό αλλά καθαρά πολιτικό και σε ότι με αφορά θα το καλύψω», δίνοντας έτσι το στίγμα του για τον τρόπο με τον όποιο σκέφτεται να πορευτεί κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στον ρόλο που διαδραματίζουν πλέον οι Αποκεντρωμένες Διοίκησης λέγοντας ότι μετά των περιορισμό των αρμοδιοτήτων τους έχουν μείνει ορισμένοι τομείς οι οποίοι όμως είναι δομικής και καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής.
Η ευθύνη για τα δάση και τα νερά είναι τεράστια και εμείς είμαστε εδώ για να τα προστατέψουμε και να τα διαχειριστούμε κατάλληλα. Θα δώσουμε έμφαση σε ότι έχει να κάνει με την ύδρευση, την άρδευση, την ενέργεια αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, γιατί μπορεί η Ήπειρος να είναι πίσω σε ότι αφορά την ανάπτυξη αλλά αυτό τις επέτρεψε να μην υποστεί και τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής», είπε ο κ. Θεοδωρίδης.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
www.epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: