Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Δεκαπενταύγουστος στην Ήπειρο: Πολλές οι εκδηλώσεις, λίγοι οι επισκέπτες.


Αυξημένα τα μέτρα της Τροχαίας σε όλη την Ήπειρο.


Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν ολοκληρωθούν οι καλοκαιρινές διακοπές - για όσους βέβαια φέτος ήταν σε θέση να κάνουν - αφού παραδοσιακά μετά τον Δεκαπενταύγουστο, παίρνει και πάλι τη θέση της η σκληρή και δύσκολη καθημερινότητα.Δυο μέρες πριν τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας και τα χωριά που συνήθως αυτή την περίοδο έχουν την. τιμητική τους, φέτος έχουν πολύ λιγότερους επισκέπτες. Ο μειωμένος οικογενειακός προϋπολογισμός, κράτησε πολλούς μακριά από τις αγαπημένες ιδιαίτερες πατρίδες τους, αφού το κόστος μετακίνησης, κυρίως για όσους μένουν στην Αθήνα, έχει καταστεί απαγορευτικό. Όμως και το γεγονός ότι τα περισσότερα σπίτια έχουν μείνει κλειστά, εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας να τα συντηρήσουν, απέτρεψε αρκετούς από το να κάνουν ένα τόσο μεγάλο ταξίδι, χωρίς να υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες τουλάχιστον διαμονής. Τυχεροί λοιπόν όσοι έχουν γιαγιάδες και παππούδες στα χωριά, ή άλλους συγγενείς και φίλους για να τους φιλοξενήσουν.



Πολλές εκδηλώσεις
Πάντως η οικονομική κρίση δεν πτόησε Δήμους και Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής να διοργανώσουν και φέτος πολλές εκδηλώσεις. Εκτός από τα παραδοσιακά πανηγύρια, αξιοσημείωτο είναι ότι πραγματοποιούνται και επιστημονικές ημερίδες.Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η εκδήλωση χθες στο Δελβινάκι, με θέμα «Έρευνες στο Πωγώνι, Ιστορία, Παιδεία και Πολιτισμός, με ομιλητές συγγραφείς και διακεκριμένους καθηγητές Πανεπιστημίου, το διήμερο συνέδριο στην Κόνιτσα για την ανάπτυξη και τις προοπτικές της περιοχής, αλλά και παρόμοια ημερίδα για τις δυνατότητες ανάπτυξης του Ζαγορίου.Αυτό σημαίνει ότι οι διοργανωτές βρήκαν την ευκαιρία αυτή την περίοδο που τα χωριά θα είχαν περισσότερο κόσμο, να διοργανώσουν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, πέρα από τις συνηθισμένες μουσικές, που θα έδιναν την δυνατότητα για ανάδειξη τοπικών θεμάτων και ανταλλαγή γνώσεων πάνω σε θέματα που αφορούν την Ηπειρωτική ύπαιθρο.

Φτιάχνει ο καιρός 
Μετά την φθινοπωρινή παρένθεση του Σαββατοκύριακου, όπου η πτώση της θερμοκρασίας και οι έντονες κατά τόπους βροχοπτώσεις ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, από σήμερα επανέρχεται στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.Έτσι ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου αναμένεται να γίνει με καλό καιρό, ο οποίος θα συνεχιστεί και καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των μετεωρολόγων σήμερα Δευτέρα η μ η μέγιστη θερμοκρασία θα αγγίξει τους 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα λίγα σύννεφα το μεσημέρι, γρήγορα θα διαλυθούν.Αύριο Τρίτη, όπως και μεθαύριο Τετάρτη, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο θα επικρατεί ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.Το σκηνικό του καιρού παραμένει ίδιο Πέμπτη και Παρασκευή, με την ανώτερη θερμοκρασία να φτάνει τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Αυξημένα τα μέτρα της Τροχαίας 
Αυξημένα είναι και τα μέτρα της Τροχαίας αυτές τις μέρες, λόγω της μεγάλης κίνησης που αναμένεται να υπάρχει στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.Η ρύθμιση της κυκλοφορίας θα γίνεται με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών συμφορήσεων, ενώ αυξημένα θα είναι τα μέτρα, σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.Εκτός των μέτρων, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως εξής: Αύριο Τρίτη για το ρεύμα εξόδου των Εθνικών Οδών και από ώρα 4 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ και μεθαύριο Τετάρτη για το ρεύμα εισόδου και από ώρα 4 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
www.epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: