Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Ρωγμές στο Ηπειρωτικό μέτωπο λίγο πρίν την πώληση της «ΔΩΔΩΝΗ».

dodoni









Αρπάχτηκαν σε «ξένο αχυρώνα» συνεταιριστές και συνδικαλιστές.

Και νέο Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο μετά τον Δεκαπενταύγουστο.


Να σταματήσει ο διαγωνισμός για την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», γιατί πλέον δεν υφίσταται ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε η διαδικασία, ζητούν οι κτηνοτρόφοι, οι συνεταιριστές και οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση και προκειμένου να υποστηρίξουν τη θέση του αυτή ετοιμάζουν και πανηπειρωτικό συλλαλητήριο, με πιθανότερη ημερομηνία της 20 Αυγούστου θέλοντας να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην πολιτική ηγεσία του τόπου πως δεν είναι διατεθειμένοι να συναινέσουν στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.




Κατά τη προχθεσινή σύσκεψη που έγινε στο χώρο του εργοστασίου και την οποία συγκάλεσαν οι ΕΑΣ Ηπείρου συμμετείχαν αρκετοί κτηνοτρόφοι, φορείς από όλη την Ήπειρο ενώ το παρών έδωσε και ο βουλευτής το ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής.
Αυτό που τονίστηκε είναι πως άπαντες πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και μετά την διχοτόμηση της ΑΤΕ σειρά παίρνουν οι θυγατρικές της που κατέληξαν στο ΤΑΙΠΕΔ.
Η σύσκεψη όμως κατέδειξε πως δεν υπάρχει πλέον αρραγές μέτωπο όλων των κτηνοτρόφων και των παραγωγών της Ηπείρου. Η διαφωνία που προέκυψε μεταξύ των διοικήσεων των ενώσεων και των κτηνοτρόφων για το τελικό ψήφισμα και ποιος τελικά θα πάρει τις μετοχές της γαλακτοβιομηχανίας, οι κτηνοτρόφοι απευθείας ή οι συνεταιρισμοί, προκάλεσε επεισόδιο με χειροδικίες και βαριές εκφράσεις. Όταν ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης διάβασε το ψήφισμα-πρόταση, αρκετοί από τους συγκεντρωμένους, κυρίως κτηνοτρόφοι εξέφρασαν «δια βοής» τη διαφωνία τους. Στη συνέχεια, κτηνοτρόφοι ανέβηκαν στην εξέδρα και μερικοί απώθησαν τον κ. Μπαλτογιάννη, ενώ έπεσαν και μερικές «ψιλές» πριν επέμβουν οι πιο ψύχραιμοι. Ο λόγος του επεισοδίου, είναι ακριβώς ποιος θα πάρει τις μετοχές της «Δωδώνης» εάν τελικά τις πάρουν οι ΕΑΣ οι ίδιες, με το ψήφισμα να λέει ότι θα αναζητηθεί «στρατηγικός επενδυτής» στη συνέχεια ή οι κτηνοτρόφοι-παραγωγοί απευθείας. Η διοίκηση της ΕΑΣ Ιωαννίνων υποστηρίζει ότι με το νέο νόμο μετατρέπεται σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, άρα εκπροσωπεί ακόμα πιο αντιπροσωπευτικά από τώρα τους κτηνοτρόφους. Οι κτηνοτρόφοι διαφωνούν ωστόσο, αλλά από την πλευρά τους, δεν κάνουν το «βήμα» για να αντικαταστήσουν ουσιαστικά τις διοικήσεις των ενώσεων στη διεκδίκηση του πακέτου των μετοχών. Το θέμα του «στρατηγικού επενδυτή» αποτέλεσε και το «αγκάθι» καθώς ένα κομμάτι του μετώπου θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση βάζει τον ιδιώτη από το «παράθυρο» στη γαλακτοβιομηχανία

Είναι. δημόσια
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων, Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, παίρνοντας πρώτος το λόγο, ανέγνωσε την απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδος στην επιστολή που είχαν κάνει από κοινού οι ΕΑΣ της Ηπείρου στον υπουργό Οικονομικών την ΤτΕ και την ΑΤΕ, και στην οποία ζητούσαν να πληροφορηθούν ποια θα είναι η τύχη της βιομηχανίας στο άμεσο μέλλον σε τι αφορά την χρηματοδότηση και την λειτουργίας της και με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός για την πώληση των μετοχών της οποίας κατέχει η ΑΤΕ στην γαλακτοβιομηχανία βρίσκεται σε εξέλιξη αν στις προθέσεις τους είναι η συνέχιση του διαγωνισμού και από ποιο αρμόδιο όργανο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Σύμφωνα πάντως με την απάντηση της ΤτΕ, η «Δωδώνη» αυτή τη στιγμή, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια και έστω και για λίγο, ανήκει αμιγώς στο Δημόσιο. Η ΤτΕ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αρμόδιο για να αποφασίσει για την τύχη της γαλακτοβιομηχανίας είναι το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαία και η δήλωση του βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή ο οποίος βρέθηκε στο εργοστάσιο αρκετή ώρα αφού είχε ξεκινήσει η συνέλευση, ο οποίος τόνισε ότι «από τη στιγμή που είναι στο Δημόσιο η εταιρία, είναι θέμα καθαρά πολιτικής απόφασης». Επικαλέστηκε μάλιστα συνομιλία του με τον πρόεδρο του κόμματος Βαγγέλη Βενιζέλο, στην οποία του εξέφρασε την άποψη ότι «χρειάζεται πολιτική απόφαση από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς». Ο κ. Κασσής πρόσθεσε πάντως ότι «χρειάζεται ψυχραιμία, κόκκινες γραμμές, αλλά βιώσιμο σχέδιο».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων, Μιχάλης Τζίμας, κάλεσε τους συναδέλφους του να είναι σε εγρήγορση, λέγοντας πως όπως μέσα σε ένα απόγευμα υπογράφτηκαν 7 ΦΕΚ για την διχοτόμηση της Αγροτικής, έτσι και με συνοπτικές διαδικασίες μπορεί να αποφασιστεί η ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας.
Κάλεσε δε τους βουλευτές της Ηπείρου να πάρουν ξεκάθαρη θέση γύρω από το θέμα προειδοποιώντας τους πως αν τελικά η «Δωδώνη» πουληθεί δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι στην Ήπειρο. Για το λόγο αυτό - συνέχισε- πρέπει όλοι μαζί να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα μέσω του πανηπειρωτικού συλλαλητηρίου σε κάθε κατεύθυνση πως η «Δωδώνη» δεν πωλείται, κι πως αν η απόφαση που πάρουν δεν μας ικανοποιεί δεν πρόκειται να την αφήσουμε να υλοποιηθεί.

Το ΨΗΦΙΣΜΑ που άναψε φωτιές
Σήμερα Τετάρτη, στις 8 Αυγούστου 2012, σε συγκέντρωση των κτηνοτρόφων παραγωγών της Ηπείρου, ύστερα από κάλεσμα των ΕΑΣ Ηπείρου, Κτηνοτροφικών οργανώσεων, Σωματείο Εργαζομένων στην Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ αποφασίστηκαν τα εξής :
1ον . Απαιτούμε υπεύθυνη ενημέρωση για την ομαλή λειτουργία της Βιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, για την διαδικασία πώλησης των μετοχών και για το αρμόδιο όργανο που πλέον θα λάβει τις αποφάσεις, διότι πρόκειται για μια υγιή Βιομηχανία που λειτουργεί άριστα χωρίς χρέη, με κέρδη. Παράγει άριστα τυροκομικά προϊόντα, εφοδιάζει την ελληνική αγορά γάλακτος, φέρνει συνάλλαγμα από τις εξαγωγές της πρωτίστως από το εθνικό προϊόν ΦΕΤΑ, κατοχυρωμένη και ταυτισμένη με την περιοχή και την επωνυμία ΔΩΔΩΝΗ.
2ον. Η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ τελεί από σήμερα υπό την προστασία των παραγωγών μέσα από τα συλλογικά τους όργανα μετόχους και των εργαζομένων της. Ξεκάθαρα δηλώνουμε : απαξίωση, υποβάθμιση, κακοδιαχείριση της Βιομηχανίας ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ.
3ον. Αδιαπραγμάτευτος στόχος των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηπείρου, αλλά και όλων των κτηνοτρόφων - παραγωγών, αποτελεί η διατήρηση του παραγωγικού, αναπτυξιακού και κοινωνικού ρόλου της ΔΩΔΩΝΗΣ, μέσα από την εφαρμογή πρότασης που δεν διαπραγματεύεται την οικονομική εξυγίανση της χώρας μέσω αυτής, αλλά στηρίζει την ανάπτυξη της περιοχής με την τεράστια οικονομική και κοινωνική προσφορά της Βιομηχανίας στην περιοχή και γενικότερα στην κτηνοτροφία της χώρας.
4ον. Στηρίζουμε την πρόταση που έχουν καταθέσει οι Ενώσεις Ηπείρου και που διασφαλίζει το παραπάνω πλαίσιο και είναι η εξής :
Αγορά του πακέτου των μετοχών της ΑΤΕ, στη λογιστική του αξία η οποία ανέρχεται περίπου στα 21.000.000 ευρώ.
Για το ποσό αυτό να χορηγηθεί ισόποσο δάνειο από πιστωτικό τραπεζικό ίδρυμα, το οποίο θα επιστραφεί σε χρονικό διάστημα ενός έτους μαζί με τους αναλογούντες τόκους.
Επιλογή κατάλληλου συνεργάτη, μεταβίβαση ποσοστού των μετοχών, και έτσι επιτυγχάνεται η εξεύρεση των απαραίτητων κεφαλαίων για την αποπληρωμή του τιμήματος της εξαγοράς αλλά και την λειτουργία της ίδιας της εταιρείας.
5ον. Υποστηρίζουμε τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις οι οποίες διατηρούν αναλλοίωτο τον σημερινό χαρακτήρα της εταιρείας και είναι αδιαπραγμάτευτοι καθώς αποτελούν κόκκινη γραμμή.
Τήρηση της δεύτερης καταστατικής πλειοψηφίας, δηλαδή τα ποσοστά να επανέλθουν όπως ήταν κατά την σύσταση της εταιρείας 60% - 40 % , που αντικαταστατικά παραβιάσθηκαν και για την οποία παράβαση οι Ενώσεις έχουν προσφύγει στα Δικαστήρια.

Η έδρα της εταιρείας να παραμείνει στα Γιάννενα και η παραγωγής της φέτας και των λοιπών προϊόντων ΠΟΠ να γίνονται στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων.
Ο Συνεργάτης δεν θα επιτρέπεται να συμμετέχει ο ίδιος ή μέσω θυγατρικών ή συνδεδεμένων εταιρειών σε άλλη παρόμοια εταιρεία στην Ελλάδα.
Διατήρηση και επέκταση της ζώνης γάλακτος καθώς και συνέχιση της ίδιας πολιτικής καθορισμού των τιμών γάλακτος με χορήγηση προκαταβολών και στο τέλος κάθε περιόδου ποσοστό των κερδών να διανέμεται στους παραγωγούς σαν τιμή εκκαθάρισης, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Συμμετοχή των Συνεταιρισμών - μετόχων στην διοίκηση της εταιρείας με δικαίωμα VΕΤΟ σε κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν το management της εταιρείας.
6ον. Η Βιομηχανία Γάλακτος ΔΩΔΩΝΗ δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί σαν μια κρατική εταιρία του Δημοσίου. Έχει ιδρυτική πράξη, καταστατικό που μέχρι σήμερα δεν έχει τροποποιηθεί, έχει συνεταίρους και αυτοί είναι στο σύνολο των Κτηνοτρόφων της Ηπείρου.
7ον. Καλούμε τα πολιτικά κόμματα και όλους τους φορείς. Καλούμε τα κόμματα που απαρτίζουν την σημερινή κυβέρνηση να πάρουν δημόσια θέση και να κάνουν πράξη τις προεκλογικές και τωρινές τους υποσχέσεις.
Καλούμε συνολικά όλη τη Κοινωνία, σε κοινή δράση στο παραπάνω πλαίσιο, διότι θεωρούμε ότι η κτηνοτροφία στην Ήπειρο με την Βιομηχανία Γάλακτος ΔΩΔΩΝΗ με αυτά τα χαρακτηριστικά που αναφέρθησαν αποτελεί όρο ζωής και επιβίωσης για την ίδια την Ήπειρο.

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α για την συνέλευση στη ΔΩΔΩΝΗ
Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α με ανακοίνωσή της «χαιρετίζει την αποφασιστικότητα που εκφράστηκε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας που προωθεί η συγκυβέρνηση των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, με την ένοχη σιωπή των «Ανεξάρτητων» Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής, που παίζουν το παιχνίδι της τρόικας και του ελληνικού κεφαλαίου.
Χαιρετίζουμε την στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κτηνοτρόφων που αποδοκίμασαν και απομόνωσαν την πρόταση του προέδρου της ΕΑΣ Ιωαννίνων, για ιδιωτικοποίηση ουσιαστικά μέσω των καταχρεωμένων Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Θεωρούμε αυταπάτη τη πρόταση να περάσουν οι μετοχές της ΔΩΔΩΝΗ στους κτηνοτρόφους, χωρίς κρατική στήριξη μέσω μιας δημόσιας Αγροτικής Τράπεζας.
Καλούμε τους αγροτοκτηνοτρόφους της Ηπείρου και τους εργαζόμενους της ΔΩΔΩΝΗ να διαχωριστούν από αυτές τις λογικές και να ενωθούν στον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας που μεθοδεύεται μέσω του τραπεζίτη Σάλα.
Η τακτική της κοινοβουλευτικής αριστεράς είναι επικίνδυνη και λειτουργεί σε βάρος του κινήματος. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ εναποθέτουν τα πάντα σε μια μελλοντική κυβερνητική ή λαϊκή εξουσία αντίστοιχα, μια τακτική βούτυρο στο ψωμί της συγκυβέρνησης για να περάσει το ξεπούλημα».

www.ixoartas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: